Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 25. 12. 2020.

| Društvo

Biseri prirode skriveni u okolini Dimitrovgrada

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti

Biseri prirode skriveni u okolini Dimitrovgrada

Okolina Caribroda, kako je stari naziv za grad na jugoistoku Srbije, krije istražene i neistražene prirodne lepote. Tamo cveta uskolisni božur, snegovi stvaraju vodopad, a poznat je i po brojnom kulturno-istorijskom i prirodnom nasleđu.

Ako se zaputite prema selu Smilovci, nedaleko od skretanja za Petrlaš, vodi stari turski drum kojim su trgovci nekad išli put Istanbula. Tim putem dolazi se do ulaza u Petrlašku pećinu koji je na tromeđi sela Odorovci, Smilovci i Petrlaš.

Petrlaška pećina je spomenik prirode, a jedinstvena je po tome što je čini sistem više pećina sa ukupni istraženim kanalima od preko 400 metara. dimitrovgrad2-foto-nm Vodopadi koje stvori sneg; foto: JV/N. M.

Mi smo imali istarživanje sa Planinarskim savezom Srbije. Oni su deo ponora istražili i preronili jedan deo pećine. Otrkivena je jedna nova dvorana i sa tim dodatnim istaživanjima ova pećina može postati jedna od najvećih pećina u Srbiji - govori Vasil Andrejev.

U podnožju planine Vidlič, nalazi se i jedno od većih kraških polja u Srbiji. Smilovsko ili Odorovačko kraško polje jedinstveno je i po flori.

U okolini sela Odorovci otrkiven je uskolisni božur, koji je do tada u Srbiji nalažen samo u Deliblatskoj peščari.

Zavod za zaštitu prirode je u ataru sela Odorovci 2005. godine otkrio lokaciju na kojoj raste uskolisni božur. Nađeno je 10.000 jedinki na površini od šest kilometara kvadratnih i to je mesto sa najvećom nadmorskom visinom gde je ova biljka pronađena.

Selo Smilovci krije i bogatstvo ribom, na jezerima Savat 1 i Savat 2 koji su veštačke akumulacije. Lokalno stanovništvo kaže da obiluju štukom i šaranom, pa nije čudo što ribilovci tokom čitave godine, sve dok jezera potpuno ne zalede, na ovom mestu nadmudruju ribe.

Kako ovaj krajolik izgleda u zimskim mesecima, pogledajte u video reportaži.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Dimitrovgrad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Istočna pruga

    22:07 // 4. 2. 2021.

    Dimitrovgrad kao opština je toliko bogata lepim stvarima za videti. Malo koja druga se može pohvaliti delom planine kao što je Stara i jedinstvenim kanjonom reke Jerme. A parče Stare u Dimitrovgradskom delu je po meni najlepše, ali ne dovoljno i poznato.
    Ipak ja na prvo mesto stavljam ljude, u Dimitovgradu sam upoznao toliko plemenitih i čestitih duša i svaki odlazak tamo je za mene praznik.

  • Bože zdravlje vraćam se tamo

    16:03 // 4. 2. 2021.

    Taj stari turski put je via militaris,negooo...Pozivam ove ljude koji se vratili tamo i propagiraju nepobitne lepote tamo,da sačekaju da se ovaj narod okulturi malo-HAOS napravili po celu Srbiju!Đubre na sve strane...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: