Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:41, 28. 8. 2019.

| Društvo

"Bitka za južnu prugu" - da se stanovništvo uključi u upravljanje parkovima prirode

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
sićevačka klisura
"Jugoistok Srbije je verovatno najbogatiji prirodnim bogatstvima"; foto: JV/M. Jovanović

Sićevačka i Jelašnička klisura, Stara i Suva planina, Radan i Jerma bogatstva su jugoistočne Srbije kojima se pak, smatraju ljudi iz Društva za zaštitu životne sredine Stara planina, ne upravlja kako treba. Glavna pritužba je što se lokalno stanovništvo ne uključuje u upravljanje, zbog čega su pokrenuli kampanju "Bitka za južnu prugu", a u kojoj predlažu model Francuske.

Većinom parkova i rezervata upravlja Javno preduzeće Srbijašume koje je centraizovano i ima svoj koncept protiv koga je društvo Stara planina, kaže njegov predsednik Dragan Taškov. Dragan Taškov udruženje Stara planina "Jedan od boljitaka za stanovništvo bila bi pomoć u uspostavljanju brenda sa geografskim poreklom"; foto: JV/M.J.

Postojeća zaštita lokalnom stanovništvu ne donose nikakvu korist. Saradnje sa njima nema. Uprava parkova prirode i specijalnih rezervata prirode uglavnom je poverena Srbijašumama, koje kao centralizovano preduzeće imaju svoj koncept i protiv tog koncepta smo mi - priča Taškov.

Zato, ovo udruženje osmislilo je i prosledilo nadležnima kako postepeno uvoditi francuski model upravljanja parkovima prirode, kaže još jedan član Stare planine i docent na Fakultetu za primenjenu ekologiju "Futura" Dušan Mijović, jer su zakjučili da je on najbolji. Društvo Stara planina Dragan Taškov i Dušan Mijović i Nikolaj Nenčev Bugarska Bitka za južnu prugu konferencija Medija centar "Ne može isti i da upravlja i kontroliše"; foto: JV/M.J.

Planska dokumentacija nema apsolutno nikakvu dodirnu tačku sa lokalnim stanovništvom. Kod nas se često smatra da država ako želi da uključi stanovništvo, to se okači na nekoj oglasnoj tabli i to ako neko vidi - video je. Francuski model upravljanja ne ostavlja slobodu tim selima ili mesnim zajednicama da li žele da se uključe ili ne - rekao je Mijović.

Vodopad Tupavican jedan je od najlepših na Staroj planini Stara planina najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji; foto: Društvo "Stara planina"

Svaki predsednik mesne zajednice dužan je, priča Mijović, da bude u savetu parka prirode i da dalje informiše ljude o tome šta se u njemu dešava. Zapravo, 51 % saveta čini lokalno stanovništvo. Na taj način ono kontroliše upravljanje, projekte i rad na zaštiti prirodnog dobra, a ne dolazi se u situaciju koja se često viđa ovde - da zainteresovani iskažu svoje mišljenje na javnoj raspravi, a to se ne uvaži.

Bitka za južnu prugu Inicijativa za uspostavljanje novog modela upravljanja parkovima prirode; foto: JV/M.J.

Ovim modelom mi zagovaramo da lokalno stanovništvo dobije veću ulogu, da lokalno stanovništvo koje najbolje poznaje prilike i svoje snage i potencijale bude to koje će sprovoditi i prepoznavati projekte koji će njima poboljšati kvalitet života, koje će doprineti zaštiti. Takođe, želimo da to lokalno stanovništvo bude od strane upravljača pomognuto, koje bi bilo garant za projekte na koje lokalno stanovništvo aplicira - navodi Mijović.

Među brojnim pritužbama na trenutni način funkcionisanja parkova Mijović ubraja to što ne može ista struktura i da upravlja i da kontroliše rad, kao i manjak inspektora, s obzirom na to da je potrebno da bude jedan po opštini, a trenutno postoji jedan po okrugu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JasminaNovović

    14:23 // 4. 3. 2020.

    Podrška kampanji"Bitka za južnu prugu".
    Očigledno, dosadašnji model upravljanja parkovima prirode ne odgovara ni lokalnoj zajednici, ni ljubiteljima prirode.
    Možemo primetiti: ovakav sistem upravljanja parkovima prirode je štetan jer remeti život lokalne zajednice, bitno utiče na postojeći ekosistem i upravljanje se svodi na eksploataciji prirodnih resursa.

  • Nišlija pre svega

    12:34 // 31. 8. 2019.

    Uh, ne radi se o besplatnom radu nego o raspolaganju "društvenim" dobrom, a ne da se svime i svačime upravlja iz Beograda. Problem je, medjutim, što i to lokalno stanovništvo treba da se obrazuje i zainteresuje za zaštitu dobara-nije Stara Planina samo neiscrpni izvor drveta za ilegalnu seču. Kao planinar, svaki put kad izadjem na Staru vidim kako šuma nestaje - dokle mislimo da će trajati?

  • Zarko

    16:03 // 28. 8. 2019.

    Da se stanovnistvo ukljuci ? Bravo za tu pamet. Dzabe da rade gradjani.Sto stanovnistvo da se ne ukljuci u izgradnji auto puta gde su pare? Sl. tajna

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: