Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:25, 26. 8. 2020.

| Društvo

Bivša karaula u Bosilegradu postaje gostionica za turiste

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Bosilegrad
Ministarstvo je za projekat odobrilo oko 14 miliona dinara; foto: FB Opština Bosilegrad

Jedna od zgrada nekadašnjeg vojnog objekta koji se nalazi na kilometar od Bosilegrada, takozvana karaula, trebalo bi da dobije novi izgled i namenu, a pored renoviranja i nadogradnje, u planu je da to postane gostionica sa 37 mesta za spavanje. Rekonstrukcija počinje nakon završenog tendera za izvođača radova, što bi trebalo da bude u toku sledećeg meseca.

Prema rečima prvog čoveka Bosilegrada Vladimira Zaharijeva, Opština je kompleks sa tri stare vojne zgrade otkupila pre desetak godina, a sada je u planu kompletno renoviranje prve zgrade.

U planu je da se taj prvi objekat renovira iz temelja, sa 37 mesta za spavanje. To će biti mesto gde će prvenstveno lovci sa svih strana moći da dođu, jer oni nemaju sad gde, ljudi odavde će moći da dovode svoje prijatelje iz inostranstva. To je prvi korak. Na koji će način to da radi videćemo kada se završi renoviranje. To je na kilometar od Bosilegrada, od čuvene pumpe naviše 500 metara uz reku, neverovatno lepo - kaže Zaharijev.

Ministarstvo privrede finansira projekat sa oko 14 miliona dinara, dodaje Zaharijev, što je 80 % troškova, a Opština učestvuje 20 %.

Kako piše na sajtu Ministarstva privrede, tenderom za rekonstrukciju i nadogradnju objekta za razvoj turizma “Gradište” su predviđeni građevinski radovi, radovi na vodovodu i kanalizaciji, mašinski radovi, radovi na elektroinstalacijama, protivpožarnoj zaštiti i telekomunikacionim instalacijama…

Prvi rok za podnošenje ponuda bio je 6. jul ove godine, a do tada je stigla samo jedna ponuda grupe izvođača iz Vranja i Leskovca koji nisu ispunili ni tehničke, ni kadrovske uslove, a i ponuđena cena je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke - ponuđeno je 13,9 miliona bez PDV-a, a procenjena vrednost je 11,4 miliona, pa je postupak tada obustavljen.

Drugi rok za podnošenje ponuda je, piše na sajtu Ministarstva, avgust - septembar ove godine.

Opština Bosilegrad svoju šansu vidi u razvoju turizma, proizvodnji zdrave hrane i manufakturne proizvodnje, a kako bi se obezbedio kvalitetniji životni standard stanovnika, preduzimaju se mere i sufinansiraju projekti u oblasti infrastrukture, ekonomske saradnje, zaštitu životne sredine, kulture, turizma, obrazovanja.

Kod mesta "Gradište" gde se nalazi nekadašnji vojni kompleks nadomak Bosilegrada, spajaju se Lisinska i Ljubatska reka u reku Dragovišticu, stvarajući prirodno utvrđenje koje je sa tri strane okruženo rekama i sa četvrte padinom. Tu i danas ima ostataka istorijskih ruševina, koje nisu arheološki istražene, pa je ta lokacija samim tim pogodnija za budući razvoj turizma.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danilo

    09:41 // 27. 8. 2020.

    I taman da se mučeni azilanti odmore malo po ulasku u Srbiju...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: