Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 17. 1. 2023.

| Društvo

Bogojavljenjska trka u svim mestima Pčinjskog okruga, posle 8 godina i u Vranju

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Plivanje za časni krst
Plivaće se u periodu od 11 do 13 sati; Foto: Aleksandar Kostić

Prvi put nakon osam godina plivanje za Časni krst na Bogojavljenje biće održano i u Vranju, kod crkve Svete Petke. Tradicionalna manifestacija će se u okrugu održati i na gradskom bazenu u Vladičinom Hanu, plivaće se i na Vlasinskom jezeru i kod Popovog vira na Pčinji.

Beli most - Vranje Vranjanci će plivati nizvodno od Belog mosta; foto: M. D. Plivanju, koje će biti organizovano 19. januara od 11 do 13 sati, prethodiće liturgije u svim mestima, a najranije će se plivati u Vranju - od 11 sati, nizvodno od Belog mosta.

Bogojavljensku trku organizuje Mesna zajednica Tulbe prvi put posle 2014. godine, kada je tradicionalna manifestacija prekinuta zbog zagađenja Aleksandrovačkog jezera, gde se ranije plivalo.

Ostale opštine u okrugu nisu prekidale tradiciju i svakog Bogojavljenja organizuju plivanje za Časni krst.

Od 12 sati plivaće se na Vlasinskom jezeru, a takmičari će početi da se okupljaju od 10 sati u porti crkve Svetog Ilije na Vlasini Ridu.

Prijave su otvorene do srede, 18. januara, putem telefona 063/8830876 i 069/2144664.

Pčinja Na Pčinji će se plivati kod Popovog vira; foto: M. D. Plivanje za Časni krst na bazenu u Vladičinom Hanu počinje u 12:30 sati, a takmičari se mogu prijaviti lično u Centru kulture ili na telefon 017/473824.

Na Pčinji će se po tradiciji plivati nedaleko od manastira, kod Popovog vira, a više informacija zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj 065/5737374.

Prvi put od izgradnje hrama osvećenje vode u Bunuševcu

Iz Uprave hrama Vaskrsenja Hristovog na Bunuševačkom groblju u Vranju pozivaju sve vernike da na Bogojavljenje od 8 sati dođu i prisustvuju svetoj arhijerejskoj liturgiji i osvećenju vode. 

Novac od dobrovoljnog priloga biće upotrebljen za završetak radova i opremanje hrama, a oni koji su u mogućnosti da pomognu to mogu da urade i uplatom na račun hrama: 200-3171470105008-61 sa naznakom “Za izgradnju Hrama”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: