Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 5. 6. 2022.

| Društvo

Bolja komunikacija pravosuđa sa građanima povećala bi poverenje u institucije - šta škripi na jugu?

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
viši sud niš
Istraživanje odradila organizacija "Partneri Srbija"; foto: JV-S. Marković

Stepen komunikacije tužilaštava i sudova sa građanima veoma je nizak, pokazuje istraživanje koje je sprovela organizacija Partneri Srbija. Osnovni sud u Dimitrovgradu, na primer, uopšte nema sajt. Na jugu vesti objavljuju samo niško Osnovno tužilaštvo i Odeljenje za suzbijanje korupcije, dok pozive na konferencije za medije ne objavljuje nijedna takva institucija u zemlji.

Istraživanje je odrađeno na osnovu analize sajtova sudova i tužilaštava. Iz organizacije Partneri Srbija kažu da je upravo sajt prva adresa gde većina građana “pokuca” u potrazi za informacijama o njihovom radu.

Tužilaštva i sudovi su garanti vladavine prava svake demokratske države, a veliko interesovanje javnosti za rad sudova i tužilaštava zahteva ujednačen pristup komuniciranja sa javnošću. Preduslov za poverenje građana u institucije jesu tačne, pravovremene i lako dostupne informacije o njihovom radu - navode iz te organizacije.

sudija Osnovni sud u Dimitrovgradu nema ni sajt; foto: A. K.Ispitivano je da li su sudovi objavljivali vesti u poslednjih 45 dana i rezultati pokazuju da većina osnovnih sudova i tužilaštava ne objavljuje vesti i saopštenja ili da to rade veoma retko.

Nešto je bolja situacija sa višim sudovima i tužilaštvima - tri od četiri suda i tri od pet tužilaštava redovno objavljuju vesti.

Kada je reč o jugu Srbije, vesti objavljuju samo niški Viši sud i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu. Međutim, te dve institucije ne ažuriraju informatore o radu, kao i Osnovni sud u Nišu.

Zakonska obaveza pravosudnih organa je da imaju informatore o radu i većina ih ima, ali se oni ne ažuriraju redovno, navode iz organizacije Partneri Srbija.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđa da se ažuriranje Informatora o radu mora izvršiti najkasnije 30 dana od dana nastale promene. Većina pregledanih informatora o radu kao poslednje datume ažuriranja navodi jul ili avgust 2021, iako se na osnovu redovnih godišnjih obaveza i poslovanja organa javne vlasti sa opravdanošću može pretpostaviti da je promena bilo - pišu autori istraživanja.

Među pravosudnim organima na jugu presude objavljuje samo niški Osnovni sud.

Podatke o portparolima, koji bi trebalo da daju novinarima sve potrebne informacije, na sajtu ima samo 80 odsto sudova i tek 28 odsto tužilaštava koja su obuhvaćena istraživanjem.

Uvođenje pozicije portparola u sistematizaciju radnih mesta za sve sudove i tužilaštva na teritoriji Srbije i profesionalizacija ove pozicije doprineli bi unapređenju komunikacije pravosudnih organa - navode iz Partnera Srbija.

viši sud Autori istraživanja ukazuju na neophodnost veće transparentnosti rada; foto: JV-M. Z.Na jugu podatke o portparolima na sajtovima imaju Osnovni, Viši sud i Odeljenje za suzbijanje korupcije u Nišu, kao i leskovački Osnovni sud, dok osnovna tužilaštva u Lebanu, Leskovcu i Nišu nemaju.

Takođe, na sajtovima analiziranih institucija nema informacija o održanim ili planiranim konferencijama za medije od početka ove godine do polovine aprila, kada je monitoring završen.

Proaktivnim izlaženjem u javnost sa informacijama koje se odnose na tekuće ili okončane sudske postupke i istrage smanjila bi se pojava dezinformacija i tabloidizacija sudskih postupaka i istraga, što je u interesu sudova i tužilaštava - objašnjavaju iz organizacije Partneri Srbija.

Zaključuju da sudovi i tužilaštva u Srbiji nemaju strateški pristup komunikaciji sa javnošću, iako bi trebalo da polažu račune građanima, koji imaju pravo da se interesuju za njihov rad i da ga preispituju.

Ističu i da bi se povećanjem transparentnosti poboljšalo i poverenje građana u rad pravosudnih organa.

Ovaj materijal podržao je Biro za medjunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona. Mišljenja, nalazi i zaključci iskazani u ovom materijalu sustavovi autora i ne predstavljaju nužno stavove Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    17:49 // 6. 6. 2022.

    Setite se zandarma Gigica, odlikovanog narodnog heroja i njegovog sudskog procesa zbog "prebijanja" Vucic juniora ... onda ce vam sve biti jasno

  • Zuta stena

    13:44 // 5. 6. 2022.

    Skripi sve sto nije podmazano....

    • Žvalavi pastir Šizoje

      09:54 // 6. 6. 2022.

      Шкрипи к'о подмазано (у Србији)!

  • Pera

    13:12 // 5. 6. 2022.

    Baš me čudi zašto narod nema poverenja u pravosuđe i sudije?. Jovanjica, lažne diplome ministara i poslanika u Skupštini Srbije i po opštinama u Srbiji, izgubljena LK, pozajmljivanje ličnog obezbeđenja da mu se brat malo prošeta po gradu i dobije batine jer se pravio mnogo bitan, tatko sa oružje po povoljnoj ceni, Bajatović i njegova plata....

    • Pera KONJ

      18:26 // 5. 6. 2022.

      Nema Pero poverenja, jer narod vidi kako se uporno i uzalud zalazes za uklanjanje zaprega u Nisu.

    • pravno jako

      00:42 // 6. 6. 2022.

      Ja ne znam kakve veze ovaj tvoj komentar ima sa sudijama...sve sto si iskritikovao je kritika izvrsne i zakonodavne vlasti, sem Jovanjice i ovog dela za oruzije...ali u svakom slucaju sve sto si napisao je neoprostivo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: