Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:34, 30. 4. 2018.

| Društvo

Borci rata od sledeće nedelje kampuju ispred Gradske kuće u Nišu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
protest borci
Kao što su i obećali, borci rata od ponedeljka radikalizuju protest; foto: JV/M. Z.

Šatore će postaviti narednog ponedeljka i ispred Gradske kuće u Nišu će živeti borci rata 1999. godine, dok im se ne ispuni bar deo zahteva, kaže njihov predstavnik Dejan Veličković, a glavni razlog je isplata ratnih dnevnica. Ovog puta radnici propalih niških preduzeća neće protestovati sa njima.

Pošto u lažna obećanja više ne veruju, borci najavljuju radikalizaciju protesta. Kako kaže Dejan Veličković iz Udruženja boraca “Jedinstveni gvozdeni puk” iz Niša, kampovaće ispred Gradske kuće i godinu dana ako treba.

Ispred Gradske kuće ćemo da budemo sve dok neko ne dođe zvanično u Niš. Više ne želim da idem nigde i da molim. Neka dođu ovde i kažu kada počinje isplata i kada će biti ispunjeni naši zahtevi. Dok se to ne reši mi ostajemo ispred Gradske kuće, pa godinu dana, godinu dana. Bićemo tu 24 sata dnevno - priča Veličković.

Na ovako radikalan korak su se odlučili, dodaje, jer ni nakon što su predali svoje zahteve kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Skupštini Srbije, nije bilo nikakve reakcije.

Nije reagovao ni gradonačelnik Niša Darko Bulatović, kaže, od koga su borci tražili povlastice koje imaju njihovi saborci iz drugih gradova.

Oni kažu da novca nema, a to je smešno šta može Grad da uradi, bar jedan zahtev da se ispuni od svega onoga što smo im predavali. Međutim, ni to nisu ispunili - navodi Veličković.

Plan je da šatore postave do 9 sati, u ponedeljak 7. maja, a od 12 sati će imati i protest na koji su se, kako kaže, najavili i radnici propalih niških firmi, a imaju podršku i Vojnog i Policijskog sindikata Srbije.

Podsetimo, borci rata 1999. godine zahtevaju da im se plate ratne dnevnice, ali traže i povlastice, među kojima su besplatan gradski prevoz, popusti za plaćanje komunalija, kao i lekarski pregledi bez plaćanja participacije.


Radnici idu "samostalno do kraja"

Iako Veličković kaže da će sa borcima, kao i poslednjih meseci, protestovati i radnici propalih niških firmi koji traže da im se plati ono što su zaradili, njihov predstavnik Žarko Đorđević tvrdi da im se ovog puta ipak neće pridružiti.

Ne, mi se ne pridružujemo njima, mi ćemo samostalno da idemo do kraja, jer mi ne želimo da vodimo politiku. Oni mešaju politiku u njihov problem. Njihov problem nije definisan uopšte, jednostavno ja ne znam uopšte šta oni žele. Sigurno nećemo da se pridružimo njima, jer oni nemaju definisan stav, oni mesečare - ističe Đorđević.

Đorđević kaže da radnici "imaju jasno definisan stav i cilj", koji su pre nekoliko dana preneli i šefu kabineta premijerke Ane Brnabić, a trebalo bi da se sastanu ponovo. Dok borci više ne veruju u lažna obećanja, radnici pak veruju da nešto može da se reši u Beogradu, ali Đorđević nije želeo da govori koja su obećanja ovog puta dobili.

Pa ne mogu da vam kažem sve. U petak idemo ponovo i najverovatnije završavamo posao do kraja - kaže Đorđević.

Podsetimo, radnike propalih niških firmi je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo slagao, a umesto da razgovara sa njima, iskoristio je da ih pomene u svom 10-minutnom govoru masi okupljenoj ispred fabrike Leoni koja mu je napravila miting podrške.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Velickovic

    23:14 // 3. 5. 2018.

    Zarko je obecao da ce sve biti zavrseno u petak. Sacekajmo taj petak da vidimo da li je iskren ili ce ovu svoju pricu da nastavi i posle pet godina, dok ne pomru i ovi ostali koji cekaju svoje zaradjene plate. Meni ova njegova izjava lici na Vucicevih 2 do 2 i po godine. Dalje, on govori u ime radnika, a ogromna vecina je sa nama, borcima. Licno bih voleo da svi radnici dobiju pare u petak...

  • Aperkat

    11:42 // 2. 5. 2018.

    Djordjevicu,ako borci mesecare,ti si pao s Marsa!Sram da te bude!Tako je to kad ugrozene predstavljaju nepismeni,zeljni publiciteta!

  • Danilo

    13:38 // 1. 5. 2018.

    jadno kad na praznik rada pročitaš da se za radnička prava "bore" ljudi koji ne žele da mešaju politiku u to?! a kako se boriti za ta prava ako ne kroz politiku?! ili je čovek potpuno neobrazovan ili je dobio "svoj deo", što je verovatnije sudeći po tome što ne želi da u zajednici s borcima izbori svoja prava što je uvek lakše, a i neće da otkriva detalje pregovora kao da je ugovor o koncesiji...

    • Kimi

      01:01 // 3. 5. 2018.

      Inače je dotični bio član SNS-a ili je još uvek, ne znam, ali ovakvi odgovori definitivno ne ulivaju poverenje. Kao da je reč o nekim mutnim dogovorima, a ne o dogovorima sa zavničnicima neke institucije.
      Nas spasava jedino da se unese u u Ustav Republike Srbije da je obavezno javno i transparentno ugovaranje i pregovaranje svih državnih institucija i službenika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: