Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:34, 22. 4. 2022.

| Društvo

Bosilegrad ima dva Uskršnja festivala, optužbe da se politika umešala u dečju manifestaciju

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Bosilegrad
I Bosilegrad ima svoju "Nušićijadu", tvrdi organizator Međunarodnog dečijeg uskršnjeg festivala; foto: FB Opština Bosilegrad

Ono što je festival komedije “Nušićijada” u Ivanjici, u Bosilegradu je Uskršnji festival - tvrdi organizator Međunarodnog dečijeg uskršnjeg festivala u Bosilegradu Aleksandar Dimitrov. On se redakciji javio nakon vesti o takmičenju u tucanju jajima u tom mestu, a kaže da je to falsifikat njegovog festivala koji postoji 29 godina, a koji Opština paralelno organizuje tek poslednjih nekoliko.

Vest o takmičenju u tucanju uskršnjim farbanim jajima u kome mogu učestvovati svi - od najmlađih do najstarijih građana, a koje će u nedelju, 24. aprila, od 10 sati biti organizovano na glavnoj raskrsnici u Bosilegradu, Južne vesti objavile su u četvrtak.

Ispostavilo se da to nije jedini Uskršnji festival, a organizatori oba - Dimitrov i predsednik Opštine Vladimir Zaharijev za svoj kažu da je original.

U Bosilegradu se dešava isto što i u Ivanjici. “Nušićijada” ima original i falsifikat Uskršnjeg festivala. Region to mora da zna. Paralelno postoji festival koji organizuje SNS, ista situacija se dešava i u Bosilegradu. Imamo festival koji traje 29 godina i koji jedino nema razumevanje lokalne vlasti, ne samo da ga ne podržavaju nego i direktno smetaju. Dovodimo u nezgodnu situaciju i goste u Bosilegradu i samu decu. Sve nas je manje, a sve se više delimo - kaže Dimitrov.

Njegov festival počinje danas i trajaće do 26. aprila u školskom dvorištu pod sloganom “Ne u rat”.

Ove godine će gostovati učesnici iz Moldavije, Bugarske, Severne Makedonije i Srbije, a za najzdravije uskšnje jaje će se takmičiti u kategorijama do 15 godina.

Dimitrov kaže da je njegov festival 2015. godine bio jedan od 22 u Srbiji koji je dobio etiketu postojanosti i tradicije u Briselu, da ga je Nacionalni savet proglasio značajnim za bugarsku manjinu u Srbiju, a otvaranju 24. festivala prisustvovali i tadašnji premijer Bugarske i Ivica Dačić.

Tada je počela da se oseća tenzija. Do tada je naš predsednik Opštine dolazio i sa glavne bine bi poželeo lep i uspešan festival svima - tvrdi Dimitrov.

Pretpostavlja da su na predsednika Opštine tada počeli da vrše pritisak iz Beograda jer su, kaže, za 25. godišnjicu na otvaranje trebali da dođu predsednici Bugarske i Srbije, ali se atmosfera između organizatora i Opštine pokvarila dva meseca pre Uskrsa.

Počeli su da prave paralelnu manifestaciju. Nisu nam zabranili, ali svaki put plaćamo visoke cene za najam protorija, ozvučenja. Neke stvari nisu bile lepe i naši gosti su to osetili - to je kao kad jedna porodica ne može da sakrije svoje probleme, nego ih pokaže napolje. Ni pre toga se Opština nije pretrošila za festival, ali su pomagali finansijski pre nego da počnu sa svojom manifestacijom. Sada prvi put rade to takmičenje u tucanju jajima, a govorio je da tu neće da mi se meša - objašnjava Dimitrov.


Zaharijev: Engleska je izmislila fudbal, pa se sada igra u celom svetu

Predsednik Vladimir Zaharijev tvrdi da Opština “Međunarodni dečiji uskršnji festival” podržava od prvog dana i da ideja nije da ga sabotira, već da ga dopuni sadržajima i ulepša.

Dozvoljavamo mu kapacitete u školskom dvorištu, Centar kulture, čiji je osnivač Opština, daje mu svoje objekte i salu, satnicu smo podesili u skladu sa njegovom manifestacijom - naša je od 10 do 13, njegova posle 13 sati i sva deca mogu da budu i tamo i ovamo. Opština po prvi put organizuje nešto što on nema, takmičenje za cara ili caricu u tucanju jajima, ne kao što on radi na osnovu prijave i imamo kategorije koje on nije imao. Nema veze sa njegovim takmičenjem. I Engleska je izmislila fudbal pa se sada igra u celom svetu, tom logikom trebalo bi samo u Engleskoj da se igra - kaže Zaharijev.

Upitan da li Opština festival pomaže finansijski, Zaharijev kaže da je besplatno organizovala prenoćište i obroke za decu koja su dolazila u goste, svih dana trajanja manifestacije.

Negira i političku konotaciju koju Dimitrov navodi kao razlog sabotaže.

Da bi na kraju saznali da je on uzimao pare za sve ono što smo mi besplatno radili - za noćenje i hranu. Drugo, nije izostavljen nijedne godine da mu Nacionalni savet ne pomogne, to opet drži moja partija “To smo mi”. Ako mu je to malo, ja se izvinjavam. Sve što smo organizovali mimo njega - svi će opet otići kod njega i organizovali smo da pomognemo da Bosilegrad ima jaku manifestaciju koje nema nigde u Evropi - tvrdi Zaharijev.

Podsetimo, manifestaciju “Uskrs na tromeđi 2022” organizuju Opština Bosilegrad, Ustanova Centar kulture “Bosilegrad” i Sportski savez.

Međunarodni dečiji uskršnji festival 2022

Međunarodni dečiji uskršnji festival organizuje Udruženje “Glas” iz Bosilegrada od 1994. godine. Koncept festivala je takmičenje dece do 15 godina za najzdravije jaje, kao i izbor za najbolje i najoriginalnije uskršnje jaje. 

Ovogodišnji festival trajaće tri dana, a deca se mogu prijaviti za učešće u subotu, 23. aprila, od 12 do 17 sati i u nedelju, 24. aprila, od 9 do 12 sati. 

U subotu je od 19:30 sati u sali Kulturnog centra planirano veče roka, džeza, popa i latino ritmova, a druge večeri će nastupiti folklorni ansabl. 

Svečano otvaranje festivala planirano je u nedelju, od 12:30 sati u školskom dvorištu, a takmičenje za najzdravije uskršnje jaje počinje 30 minuta kasnije.

avršna faza takmičenje će biti održana u ponedeljak, 25. aprila, od 12 sati u Kulturnom centru, a tada će biti izabrano i najoriginalnije jaje i dodeljene nagrade pobednicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vincanac

    21:50 // 24. 4. 2022.

    Vi da sve organizujete, pa jos da im placate. Nedostatak suptilnosti vladajucih u regionima manjina ce nas kostati glave pred EU dzelatima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: