Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 21. 5. 2019.

| Društvo

Brojne aktivnosti za dimitrovgradske osnovce i posle nastave

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Od septembra u obogaćenom jednosmenskom radu
Od septembra u obogaćenom jednosmenskom radu; foto: Far

Izučavanje nemačkog jezika, učešće u kreativnim radionicama ili sviranje u školskom duvačkom orkestru, samo su neke od aktivnosti koje će od početka nove školske godine biti ponuđenje učenicima Osnovne škole "Hristo Botev" u Dimitrovgradu. Aktivnosti će biti realizovane u sklopu pilot projekta "obogaćenog jednosmenskog rada" po kome će deca i posle završetka časova moći da ostanu u školi.

Ono što su do sada bile vannastavne aktivnosti, od septembra će zameniti "obogaćeni jednosmenski rad". Škola u Dimitrovgradu je jedna od 17 škola sa teritorije Školske uprave Niš koja je izabrana za pilot projekat Ministarstva obrazovanja, a direktorka Katarina Simeonov kaže da je akcenat projekta na vaspitnom radu.

Procedura je završena, Školski odbor je doneo odluku da škola uđe u pilot projekat i u toku je izrada predloga aktivnosti - kaže Simeonova.

Novim konceptom obrazovanja, po njenim rečima, više vremena će se izdvojiti za bazični sport, gde će se đaci pripremati za aktivno bavljenje sportom tako što će pravilno razvijati svoje telo i navikavati se da svaki dan budu aktivni.

U dimitrovgradskoj školi do sada su se od stranih jezika izučavali engleski i španski, a sada će se stvoriti mogućnost da učenici uče i nemački, što je bila želja mnogih roditelja.

Postoji veliko interesovanje za nemački jezik. Kroz ovaj način dodatnog finansiranja obezbedićemo i dirigenta za školski orkestar. Namera nam je da vratimo dugogodišnju tradiciju da škola ima duvački orkestar - kaže Simeonova.

Pored toga, biće organizovana i pripremna nastava za malu maturu, razne kreativne radionice, a jedan od uslova koje škole moraju da ispune je da imaju đačku kuhinju da bi đaci koji ostanu imali kvalitetan obrok

Trenutno se priprema hrana za 400 učenika i za decu iz produženog boravka. Deca koja pohađaju obogađeni jednosmenski rad imaće obezbeđen obrok i neće morati, kao do sada, da idu kući na ručak - objašnjava direktorka.

Škola je do sada radila samo u prvoj smeni, a vannastavne aktivnosti su se održavale popodne. Sada će, sa obrokom koji budu dobili u školi, đaci moći da ostanu do 16 sati u školi.

Učešće u pilot projektu neće biti obaveza svih učenika, tražiće se pismena saglasnost roditelja, pa tek treba da se vidi koliko će se dimitrovgradske dece odlučiti za novi koncept obrazovanja.


Školska uprava NIš: Bitno je povezivanje znanja

Osim škole "Hristo Botev", u projektu će učestvovati i niške škole "Ćele Kula" i "Dositej Obradović", kaže načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo, a ostale su većinom seoske škole.

To su škole koje su nekada bile velike, ali padom nataliteta, kapaciteti više nisu popunjeni. Učestvovaće one koje imaju višak prostora, uz to da moraju da imaju školsku kuhinju - objašnjava Gejo.

Po njegovim rečima, poenta je u povezivanju i produbljivanju znanja.

Ako deca uče recimo Boj na Mišaru, taj događaj se treba oplemeniti, da se povežu informacije ko se tu rodio, šta je tu geografski važno, da li je bilo nekih umetnika ili muzičara - kaže načelnik.

U projektu će moći da učestvuju sva deca iz izabranih škola, a Gejo se nada da će, kroz razne kreativne radionice i druge programe koje budu pohađali, učenici iz osnovne škole izaći kao zreliji ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: