Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:41, 9. 12. 2021.

| Društvo

Brojne kritike novog nacrta izmena urbanističkog plana Niša - neprecizan i bez stručnih analiza

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
NKD GUP
Na Javnoj sednici primedbe i na račun transparentnosti; foto: NKD

Na Javnoj sednici Komisije za planove Grada Niša građani i predstavnici opozicije izneli su sedam primedbi na račun nove verzije nacrta trećih izmena generalnog urbanističkog plana (GUP). Najviše primedbi odnosi se na nedostatak stručnih analiza, kao i na to da je ponovljeni uvid bio netransparentan, zbog čega neki traže da se poništi i raspiše novi.

Nova verzija trećih izmena GUP-a, za razliku od prošle, ne bavi se visinom i brojem spratova zgrada i ne predviđa zonu stanovanja u visokim objektima, ali to i dalje ne znači da se u Nišu neće zidati soliteri.

Na račun te verzije bilo je sedam primedbi, skoro četiri puta manje nego na račun prve, a neke od njih su odbijene, neke prihvaćene delimično ili uz napomene.

gup Sedam pisanih primedbi na račun nove verzije; foto: T. R. Neki podnosioci naveli su da je sam javni uvid bio netransparentan i da je nacrt na sajtu Grada objavljen tek nakon što su javne prezentacije završene, a da je prethodno bio samo u listu Srpski Telegraf.

Na takve tvrdnje Anđelka Radošević iz Uprave za građevinarstvo odgovorila je da je nacrt bio na stranici te Uprave od prvog dana, iako nije bio na sajtu Grada.

Jedan od onih koji su podneli primedbu je Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koji je osim zamerki u vezi sa transparentnošću izneo tehničke nedostatke.

Prvo, nisu dostavljeni uslovi svih nadležnih institucija za izradu izmena i dopuna. Ne postoji studija visokih objekata i nisu date analize uticaja povećanja gustine stanovanja na postojeću infrastrukturu. U tabeli pravila građenja samo piše da će se sve utvrditi kasnije. Osnovne parametre kao što su spratnost i gustina morate da date - kaže Dašić.

Rukovodilac izrade plana Tamara Jovanović poručila je da je primedba nejasna i da zato obrađivač ne može da iznese stav.

Ostale primedbe odnosile su se na promenu namene katastarstkih parcela, izmene granica gradskih opština i korišćenje određenih termina, a Nišlija Dejan Anđelković rekao je da u nacrtu ništa nije precizirano i da fale granične vrednosti.

Nema ograničavajućih faktora koji su minimalni ili maksimalni kako bi se utvrdila mešovita zona stanovanja. Navodite okvirno stvari u vezi sa zaštitom životne sredine, saobraćajem i infrastrukturom, nema ničeg konkretnog - istakao je Anđelković.

Podsetimo, nacrt trećih izmena i dopuna GUP-a već je bio na javnom uvidu pre nekoliko meseci, a na sednici većina primedbi tada nije prihvaćena jer su nadležni ocenili da se odnose na prostore koji nisu deo nacrta.


Iz opozicije tvrde da je GUP izmenjen za unapred poznatog investitora

Da se novim izmenama GUP-a uvodi neograničena spratnost i da će u Nišu nicati i oblakoderi sa po 15 spratova smatra predsednica lokalnog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević.

Niš za to nema dovoljno razvijenu kanalizacionu i infrastrukturnu mrežu, niti saobraćajnice i parking mesta, kaže Milošević.

Poseban problem je uticaj višespratnica na životnu sredinu, o kome se nadležne institucije nisu izjasnile. Grad mora da se širi i razvija planski, usmereno i kontrolisano. GUP mora da bude u interesu građana, a ne investitora - poručuje ona.

gup Opozicija upozorava da Niš nema uslove za izgradnju višespratnica; foto: T. R.Dodaje da građani nisu dovoljno bili uključeni u javni uvid i da su morali da posećuju sajtove gradskih uprava kako bi za nove izmene saznali.

Ideje o izgradnji višespratnica predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Đorđe Stanković opisuje kao nerealne i objašnjava da grad treba povećavati po širini, a ne po visini.

Centar mora rešiti problem i sa saobraćajem i sa kanalizacijom, pa sve ideje o višespratnicama ne treba uzimati u razmatranje jer su nerealan koncept u postojećim uslovima - navodi Stanković.

Iz niškog ogranka Pokreta Dveri na prošlu verziju nacrta uputili su veliki broj primedbi i traže da se poništi i novi javni uvid, između ostalog, zato što tvrde da nisu dobili nikakva obaveštenja o pisanim primedbama koje su ranije predali.

Dodaju da ni u novom dokumentu nema procene o uticaju na životnu sredinu, ali ni uslova koje treba da dostave najznačajnije institucije.

Formulacije o stambenim blokovima visine 50 metara, očito da bi se smanjile tenzije u javnosti, zamenjene su neodređenim formulacijama poput „zona mešovite namene“ u kojima se „potencijalno mogu graditi visoki objekti“. Time je očito izbegnuto i za kasnije ostavljeno da se spratnost i visina dogovaraju u skladu sa interesima investitora - navode iz Pokreta.

Zaključuju da je GUP izmenjen zbog unapred dogovorene gradnje sa “tajanstvenim investitorom” i zahtevaju lokalni referendum.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    19:52 // 29. 12. 2022.

    Treba napisati knjigu urbanistička katastrofa - niš kako ne graditi i planirati grad , na ulicama rupe do rupe, kraj kuće od 1 kat nikne zgrada od 5 katova katastrofa, uništavanje zelenih površina za gradnju zgrada, kraj starih zgrada se stavljaju trafike koje otimaju pogled industrija u centru grada. Javni interes mora biti ispred privatnog ili grad, država propada

  • Robin Hud

    16:00 // 9. 12. 2021.

    Ko ce da da strucnu analizu kada ovi nemaju strucnjake, a prave strucnjake ne ukljucuju i ne slusaju?

  • Jovan

    15:27 // 9. 12. 2021.

    Da li neko zna sta se planira iznad Somborskog bulevara? Tamo treba razvijati i graditi. Dobro je i na Ledenoj steni. To su delovi grada gde se trebaju zidati nove zgrade

    • Joe

      01:57 // 10. 12. 2021.

      Planira se Novo Vranje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: