Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 12. 5. 2023.

| Društvo

Bronza za niškog učenika na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Gimnazija Svetozar Marković
Učenici niške gimnazije konstantno nižu uspehe; Foto: V. Milić

Učenik gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša Andrija Živadinović, koji je bio jedan od šestoro srpskih predstavnika na 40. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u turskom gradu Antaliji, osvojio je bronzanu medalju. Andriju za nedelju dana očekuje i državno prvenstvo na kome će imati prilike da izbori plasman na matematičku Olimpijadu koja će se održati u Tokiju.

Na Balkanijadi na kojoj je učestvovalo 11 balkanskih i 11 gostujućih zemalja, a svih 6 srpskih predstavnika osvojilo je medalje, 2 srebrne i 4 bronzane.

Profesor gimnazije "Svetozar Marković" Miloš Milosavljević sa kojim se Andrija Živadinović spremao, rekao je da je odličan rezultat postignut, međutim, ostaje žal jer je Andrija bez srebrne medalje ostao za svega bod.

Mi se nismo namenski spremali za ovo takmičenje, Andrija je još od 7. razreda učenik specijalnog matematičkog odeljenja, kasnije je upisao i srednješkolsko matematičko odeljenje. Bilo je možda intenzivnijih priprema poslednjih nedelja, ali ovo je bukvalno kao u sportu, da biste bili deo neke ekipe, potrebne su vam kontinuirane pripreme - rekao je Milosavljević.

Takmičenje na Balkanijadi je standardizovano, dodao je Miloš Milosavljević, sastoji se od 4 zadatka iz 4 ključne oblasti matematike iz Geometrije, Kombinatorike, Algebre i Teorije brojeva.

Mi u Gimnaziji “Svetozar Marković” godinama pokušavamo i mislim da uspevamo da budemo konkurentni i prezadovoljan sam brojem naših đaka i uspesima koje prave u Srbiji i inostranstvu. Iz našeg matematičkog odeljenja, ukoliko izuzezmemo matematičke gimnazije, dolazi najviše reprezentativaca - zaključuje profesor.

Andriju Živadinovića, prema rečima njegovog profesora, za nedelju dana očekuje još jedno domaće takmičenje na kome će se birati ekipa za sledeću matematičku Olimpijadu. Kako je profesor Milosavljević rekao, od 12 takmičara, biraće šestro najboljih koji će otići na najveće svetsko takmičenje iz matematike, gde će, ukoliko se kvalifikuje, Andrija imati mogućnost da odbrani bronzanu medalju, osvojenu prošle godine na Olimpijadi u Norveškoj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    09:30 // 15. 5. 2023.

    Svaka čast Andrija.

    Pišite o njima, oni su naše svetlo u mraku!

  • Marac

    13:40 // 14. 5. 2023.

    Bravo zlatni dečaci, za nas bronza sija kao zlato. Samo napred!

  • Don Kihot

    09:50 // 14. 5. 2023.

    Bravooo! Samo napred!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: