Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:28, 23. 6. 2021.

| Društvo

Bujanovac i Preševo najzatvorenije opštine u Srbiji, Vranje i Leskovac među najtransparentnijim

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Preševo
Poslednje mesto na tabeli zauzela je Opština Preševo; foto: M. D.

Dok Leskovac i Vranje i ove godine drže visoko 6. i 7. mesto na listi najtransparentnijih srpskih gradova prema analizi organizacije “Transparentnost Srbije”, Niš je opet pri kraju liste - na 107. mestu. Otvorenošću prema građanima se nisu proslavili ni Pirot koji je na 102. mestu te tabele, kao ni Prokuplje na 128. mestu, dok najgori indeks imaju Bujanovac i Preševo, opštine koje su zauzele poslednja dva mesta među 145 u celoj zemlji.

Indeks transparentnosti meri se na osnovu 95 indikatora, koji se odnose na analizu sajtova, dokumenata, odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama i neposredan uvid u funkcionisanje uprave, a konačne ocene su u rasponu od 0 do 100.

Na ovogodišnjoj skali od 0 do 100, Leskovac i Vranje imaju po 75 poena, Vranje za 2 više u odnosu na prošlu godinu.

Kao i prethodne godine, oba grada su ostvarila solidan rezultat u kriterijumima koji se tiču Skupštine, međutim ne objavljuju se podneti amandmani i njihova obrazloženja i nema podataka o tome kako su odbornici glasali.

U Leskovcu nema podataka ni o kontaktu građana sa odbornicima.

Zgrada Opštine - Vranje Vranjanci i Leskovčani drugu godinu zaredom u vrhu tabele; foto: M. D. Vranjanci su nešto bolje ocenjeni u kategoriji budžet, jer na leskovačkom sajtu nema obrazloženja budžeta, u poslednjih 12 meseci nije objavljena i razmatrana revizija završnog računa budžeta, a građani ne mogu da se informišu ni o mesečnom trošenju njihovih para.

Oba grada nemaju podatke o konkursima za direktore, nije dostupna sistematizacija radnih mesta u javnim ustanovama i preduzećima i nema podataka o broju zaposlenih.

U Vranju nisu objavljeni ni godišnji planovi rada javnih preduzeća i ustanova i nema izveštaja o dodeli gradske imovine u zakup.


Niš sa visokog 48. mesta pre 5 godina, sada na začelju liste

Pozicija grada, koji je centar juga Srbije, prema analizama Transparentnosti, varira svake godine, pa je tako sa 48. mesta na tabeli 2017. godine već 2019. bio u drugoj polovini liste na 106. mestu, a zatim na 69. prema poslednjoj analizi 2020. godine, od kada se stanje opet pogoršalo pa je sada sa 40 poena na 107. mestu.

Ocenu 0 dobio je za brojne kriterijume koji se tiču transparentnog rada lokalnog parlamenta, informisanja o budžetu, prijavi korupcije, kao i radu javnih ustanova i preduzeća.

Ne gradskom sajtu se ne objavljaju odluke koje usvaja Skupština, nema podnetih amandmana, dnevnog reda naredne sednice, nema podataka o kontaktu građana sa odbornicima i nije moguće pročitati Službeni list.

Nema vodiča građana kroz budžet, nema informacija o javnim raspravama o budžetu, a Nišlije ne mogu da se informišu ni o tome kako se troše njihove pare.

Gradska kuća Niš I Niš među netransparentnijim gradovima; foto: Vanja Keser U uslužnom centru i prostorijama uprave ne postoje vidno istaknuti rokovi za izdavanje dokumenata i uputstava, a građani nemaju ni mogućnost da prijave korupciju ili nepravilnosti u radu i kršenje zakona.

Kada je reč o radu javnih preduzeća i ustanova, građanima su uskraćeni podaci o konkursima za direktore, dokumentaciji iz tog procesa, nije dostupna sistematizacija radnih mesta u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, a nema ni izveštaja o dodeli gradske imovine u zakup.

Iako sa jednim poenom više od Niša, nešto bolje kotirao se Pirot koji je na ovogodišnjoj tabeli zauzeo 102. mesto i odnosu na prošlogodišnju analizu pao 25 mesta niže.

Svi kriterijumi koji se tiču transparentnog rada lokalnog parlamenta u tom gradu ocenjeni su nulom.

Među netransparentnijim gradovima u Srbiji nalazi se i Prokuplje koje je od prošle godine nazadovalo 14 mesta, pa je sada na 128.


Južnjaci i na dnu liste - Bujanovac i Preševo najzatvorenije opštine u celoj Srbiji

Od 10. mesta 2017. godine, Bujanovac je, prema najnovijem izveštaju, došao na pretposlednje 144. mesto na listi sa 21 poenom, a iza njega je samo Preševo koje je i zvanično najnetransparentnija opština u Srbiji.

Od 95 indikatora na osnovu kojih se meri indeks transparentnosti, u Bujanovcu i Preševu samo po 20 nisu ocenjena nulom, dok o ostalim indikatorima na opštinskim sajtovima nema ni reči.

Za razliku od Niša, zanimljivo je da je u Bujanovcu moguće pročitati Službeni list, a u Preševu obrazloženje budžeta dostupno na sajtu i građani imaju mogućnost da prijave nepravilnosti i kršenje zakona.

U prvoj polovini liste od gradova i opština na jugu nalaze se i Vladičin Han, Kuršumlija, Blace, Vlasotince, Bosilegrad, Babušnica i Aleksinac, dok su svi ostali su u donjem delu tabele, prema oceni “Transparentnosti Srbija”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: