Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 28. 6. 2018.

| Društvo

Car Konstantin na niškom keju “okićen” duplim kukastim krstom

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
kukasti krst kej
Oskrnavljen spomenik; Foto: Vanja Keser

Spomenik rimskom imperatoru caru Konstantinu na keju u Nišu osvanuo je iscrtan fašištičkim simbolima. Iz Javnog komunalnog preduzeća Mediana kažu da su poslali ekipu da ukloni sporni grafit, iz policije kažu da su podneli prijave, a sociolozi kažu da oni koji to crtaju “ni ne znaju šta to znači”.

Samo mesec dana nakon što je ovaj spomenik već bio na meti vandala, oskrnavljen je još jednom. Ovog puta “ukrašen” je nacističkim simbolima. Direktor Mediane Dragoslav Pavlović navodi da ovo preduzeće nije nadležno za čišćenje spomenika, ali da su izašli na teren da skinu svastike sa Konstantina.

Zvali su me iz Gradske uprave, dobio sam informaciju oko toga. Nemamo u nadležnosti spomenika, bisti. Međutim , pošto vidim da je problem, ja sam poslao jednu ekipu na lice mesta da vide da li postoji mogućnost da se to skine. I ekipa Parking servisa biće na lice mesta - kaže Pavlović.

U policiji kažu da su obavili uviđaj, obavestili tužilaštvo i da je delo okarakterisano kao “oštećenje i uništenje tuđih stvari”.


“Posledica militarizacije koju podstiču političari”

Spomenik na keju bio je poklon Rimokatoličke crkve za obeležavanje Milanskog edikta, a sociolog i profesor na niškom Filozofskom fakultetu Zoran Jovanović vidi i u izboru mesta za svastiku izvesnu simboliku. Naime, car Konstantin povezanost i sa katoličkim svetom, kaže Jovanović, a "crtači kukastih krstova žele autistično društvo".

Međutim, Jovanović pored ovog svetskog društvenog konteksta vidi i uži, povezan sa domaćom politikom i srpskim parlamentom koji bi trebalo da budu model ponašanja.

Juče su prve vesti bile utakmica i vojna vežba, političari su prisutni tu, ali ih nema na nekom koncertu, otvaranju muzeja, nema ih da podrže takve projekte. Ali, oni više idu na militarizaciju, zašto se Srbija i naoružava? - navodi Jovanović.

Dodaje i da je u pitanju nedostatak pravog i dobrog obrazovanja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Prcko

    14:36 // 29. 6. 2018.

    Pogledajte na netu kakvu su carsku spomencinu podigli Englezi u mestu krunisanja Konstantina. I naravno uporedite s ovim ruglom i sramotom od spomenika u njegovom rodnom gradu... Mi mozda jesmo deo evropske civilizacije ali kulture sigurno nismo na zalost...

  • ShoneNI

    14:09 // 29. 6. 2018.

    Nas Nis je previse gospodski i svetski grad da bi dozvoljavao ovakvo mizerno ponsasanje. To nisu pisale Nislije, verujem..

  • todor

    13:24 // 29. 6. 2018.

    Skrnavljenje spomenika ( umetničkog dela ) koji je uradio akademski vajar je i to što su ukradene ploče na spomeniku , vide se rupe od šrafova , koje su sastavni deo spomenika , a o tome ne pišete . A završile su na nekom otpadu .
    Tu zlu silu medju decom zrače spomenici teroristima koji stoje u parku , i spomen ploča terorističkom napadu na hotelu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: