Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:03, 8. 2. 2018.

| Društvo

Četvoro dece i dva radnika iz niških vrtića imaju male boginje

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Pčelica
Zasad nema opasnosti od širenja epidemije; foto: JV/J. A.

Deca iz Predškolske ustanove “Pčelica” u Nišu koja imaju morbile su na kućnom lečenju, kaže direktorka Svetlana Mitić i zasad ne postoji opasnost od širenja virusa u vrtićima, jer je od 6.156 mališana obolelo njih 4, kao i 2 radnika koja nisu u direktnom kontaktu sa decom.

Mitićeva navodi da ovo nije prvi put od kad je proglašena epidemija morbila u Nišu da neko od mališana iz obdaništa oboli, jer su dva deteta već preležala male boginje i redovno idu u vrtić.

U svih 25 vrtića 4 mališana je obolelo i zasad nije poznato da li su ta deca primila vakcinu.

4 deteta sada imamo obolela i oni su na kućnom lečenju, imaju onu blažu sliku i očekujemo ih za nekoliko dana da se vrate u vrtić. Ono što smo primetili ovih dana je da je veliki broj roditelja odlučio da vakciniše svoju decu i da se smanjio broj dece koja nisu vakcinisana - pojašnjava Mitićeva.

Trenutno su na bolovanju i dva radnika iz “Pčelice”, jer imaju male boginje, ali Mitićeva kaže da oni nisu bili u kontaktu sa decom. Obolela je radnica iz kuhinje i jedan koji radi u računovodstvu, dodaje, i oni su na kućnom lečenju.

Ja se iskreno nadam, to je sada nemoguće proceniti, ali ja se nadam da neće doći do epidemije, stalno smo u kontaktu sa lekarima iz Doma zdravlja i sa njima imamo odličnu saradnju i čuli smo da epidemija jenjava - navodi Mitićeva.

Podseća da roditelji po zakonu moraju da vakcinišu decu, osim ako postoje neke kontraindikacije zbog kojih mališani ne smeju da prime vakcinu. U tom slučaju moraju da imaju potvrdu izabranog lekara na koji period se odlaže vakcinacija, kaže direktorka, jer bez toga dece ne smeju da idu u vrtić.

Prema informacijama sa sajta Instituta za javno zdravlje Srbije u Nišu je juče potvrđeno da 396 ljudi ima male boginje. Nedavno su roditelji iz Niša podneli krivične prijave protiv poznatih zagovarača nevakcinacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    04:25 // 9. 2. 2018.

    Sad su se svi strucnjaci rastrcali po medijima,a gde su bili ranije i zasto nisu digli glas kad su na televizijama prosto reklamirali nevakcinisanje.Drzava je kriva za ovo.I sada nam konstantno pojedine TV dovode pred kamere nekakve iscelitelje i vracare.

  • Pavlo

    00:13 // 9. 2. 2018.

    Ma sram vas bilo ! Kobajgi ne znate da li su ta deca primila vakcinu ! Čim idu u obdanište znači da su vakcinisana jer ste zabranili da ne vakcinisana deca idu u obdanište .

    • Predrag

      09:03 // 9. 2. 2018.

      Roditelji nalaze doktore da im izdaju potvrde da deca ne smeju da prime vakcinu i takva deca, nevakcinisana, idu u vrtiće. Lažne dijagnoze. I najverovatnije da ova obolela deca nisu vakcinisana. Daj bože da se završi na ovim slučajevima, ali malo je verovatno. Ako ne želite da vakcinišete decu, nemojte ih slati u vrtić gde ugrožavaju drugu decu. Prosto.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: