Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 23. 5. 2023.

| Društvo

Civilne organizacije pozivaju Vučića da otkaže miting i zaustavi podele u društvu i tenzije

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Otkazite-miting-vizual-sajt-1
Apeluju na predsednika da otkaže skup; foto: CRTA

Svesni opasnosti u koju vodi podgrevanje tenzija i dalja polarizacija društva koje se suočava s posledicama nasilja, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost ispred civilnih organizacija apelovao je na predsednika Srbije i prvog čoveka SNS-a Aleksandra Vučića da postupi odgovorno, razumno i u najboljem interesu najvećeg broja građana, te da otkaže masovno okupljanje najavljeno za 26. maj.

U otvorenom pismu koji potpisuje preko 10 organizacija civilnog društva, navode da je u situaciji u kojoj se nalazimo najmanje potrebno produbljivanje podela među građanima.

Činjenica da smo zbog bezumnog nasilja izgubili 18 života, i to uglavnom dece i mladih ljudi, ne sme biti povod za međupartijsko nadmetanje u "pokazivanju mišića“ i prebrajanju pristalica. Ona je alarm za državu koju predstavljate da se kroz institucionalne mehanizme u potpunosti posveti lečenju rana koje su na tkivu društva otvorene i uspostavljanju mera koje će sprečiti da se slična tragična iskustva ponove - navode oni.

Napominju da se na ulice Beograda izlio opravdani gnev građana koji od države traže da njihovoj deci i njima pruži elementarnu bezbednost i da zaustavi širenje nasilja, utvrđujući objektivnu i subjektivnu odgovornost svih delova sistema zbog čijeg "(ne)činjenja" je Srbija zavijena u crno.

Protekle proteste građana iz CRTE vide kao vapaj i izraz prirodne potrebe za solidarnošću i zajedništvom u prevazilaženju bola. Smatraju da većini onih koji mirno protestuju nije bio potreban poziv bilo kog političkog aktera da izađu na ulicu.

Poručuju i da država mora da čuje i ozbiljno shvati poruke i zahteve građana koji protestuju, kao i da ponudi odgovore.

Odgovor na masovno okupljanje građana protiv nasilja ne može da bude još masovnije okupljanje nekih drugih građana koji žele da poruče šta – da nisu protiv nasilja? Ili, da ne smatraju da država i njene institucije treba da preuzmu bilo kakvu odgovornost za nemile događaje? Prosto da budu na suprotnoj strani i u većem broju kao da se time može bilo šta rešiti? Kao da je potrebno da se podelimo u rovove - navode iz CRTE.

U jeku svih dešavanja, dodaju i da nije trenutak da se pokazuje ko je jači kroz kontramitinge i sletove za oživljavanje drugih trauma iz prošlosti, kao i da nije primereno da se "arče" ogromni resursi, u velikoj meri i javni, kako navode. Time bi se, smatraju, stvorio utisak da su legitimna pitanja i zahtevi građana nedovoljno glasni i da mogu biti nadglasani ovacijama nečijih pristalica.

Obraćamo Vam se kao osobi koja nesumnjivo raspolaže najvećom političkom moći u Srbiji i podsećamo Vas da najveća moć podrazumeva i najveću odgovornost. Vaša odluka da otkažete skup zakazan za 26. maj bila bi dobar znak da je moguće postaviti državni interes iznad stranačkog. Bila bi znak da se daje šansa dijalogu i pluralnosti interesa umesto polarizaciji i svođenju društva na "nas i njih“ - poručuju Vučiću.

Apel su potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Catalyst Balkans, Centar savremene politike, Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Trag.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Beograd

    08:11 // 24. 5. 2023.

    Zasto ova civilna drustva nisu pozvali ove nasilnike da ne blokiraju puteve, mostove, da ne vrse nasilje nad ljudima i ne ogranicavaju slobodu ljudi.

    • Niš

      11:51 // 24. 5. 2023.

      Koje nasilje tačno ? Nad kojim ljudima i kada ?
      Nasilje i ograničavanje kretanja ljudi se desilo u Pančevu na mitingu Kim il vučića...

  • Jevrem

    07:58 // 24. 5. 2023.

    Neverovatno ...dokle nisko se doslo ...ako Beogradjani protestvuju zbog anarhije pitam one koji bi dosli za nadnicu u Beograd sta oni traze po Beogradu,mitinguj tamo gde ti je glasacko mesto ,koliko je rezim uspeo da uceni I zlopotrebljava taj deo naroda.Pokazite bar malo stida I nedolazite.

  • Milorad

    07:23 // 24. 5. 2023.

    UŠĆE jedno, UŠĆE drugo, opet UŠĆE.
    A, podela i nestajanja na pretek.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: