Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:56, 18. 6. 2018.

| Društvo

Čuvanje tradicije pirotskih grnčara

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Sajam grnčarije u Poljskoj Ržani
Sajam grnčarije u Poljskoj Ržani; foto: Biserka Kos

Od raznoraznih posuda za domaćinstvo do suvenira od gline, tako je izgledao drugi Sajam grnčarstva održan u jednom od sela pirotskog kraja - Poljskoj Ržani. U selu u kojem je grnčarnstvo bilo decenijama zastupljeno, svoje radove predstavilo je 10 grnčara koji nastavljaju tradiciju svojih predaka.

Pored izložbe grnčarija, u okviru Sajma održala se i slikarska škola, dečja radionica oslikavanja grnčarije, kao i izložba jela pripremljenim u grnčarskim posudama.

Predsednik Saveta mesne zajednice Poljske Ržane rekao je da ima malo naslednika koji se bave ovim zanatom, tako da je ovo pokušaj da se ova tradicija sačuva u obliku koji je održiv u današnje vreme.

Pored izložbenog napravili smo i prodajni karakter. Tu si i magneti, suveniri i drugi upotrebni predmeti koji danas mogu da se prodaju, a koji su izvučeni iz ovog zanata. Cilj je da se zanat otrgne od zaborava - rekao je Ćirić.

Jedna od izlagača Snežana Đelić je rekla da je ona od oca nasledila ovaj zanat, kao i da se od njega ne može sada živeti, ali da služi kao dodatna delatnost.

Ovo je jako zahtevan posao, ovo je umetnost. Ono što nedostaje su podsticajna sredstva i marketing. Uglavnom svoje proizvode plasiramo na većim događijima poput “Guče” ili leskovačke “Roštiljijade” - rekla je Đelićeva.

U okviru Sajma održane je i dečja radionica oslikavanja grnčarije na kojoj su četvoro pirotskih umetnika radili sa decom. Oni su prethodnih dana imali i mini-koloniju gde su slikali ulje na platnu sa motivima grnčarije. Jedan od umetnika Ljubomir Pejčić oslikao je i mural na zgradi seoskog Doma kulture.

U ovom pirotskom selu poznatom i po kvalitetnoj zemlji za izradu predmeta koji su pogodni za pripremanje hrane, meštanke su se predstavile svoje kulinarske specijalitete koje su pripremile i poslužene u posudama od grnčarije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: