Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:46, 14. 9. 2010.

| Društvo

DNN: preispitati privođenje novinara

Autor:Izvor:Društvo novinara Niša, Južne vesti
Sednica Društva novinara Niša, arhivska fotografija

NIŠ - Društvo novinara Niša izdalo je saopštenje povodom privođenja novinara Južnih vesti, Predraga Blagojevića, koje prenosimo u celosti.

Društvo novinara Niša tražiće od Policijske uprave u Nišu da ispita okolnosti privođenja kolege Predraga Blagojevića i utvrdi da li je ispoštovana zakonska procedura u postupanju policijskih službenika koji su tim povodom reagovali. Takođe, očekujemo pojašnjenje da li je reakcija policije bila primerena okolnostima, te da li je takvo postupanje uobičajeno u situaciji kada se radi o osobi koja ne poseduje ličnu kartu.
Od Policijske uprave takođe tražimo informaciju da li je uobičajeno da li osobi privedenoj radi provere identiteta budu oduzeti mobilni telefoni i onemogućen kontakt sa pravnim zastupnikom, te da li je bilo neophodno da kolega Blagojević tokom provere identiteta bude držan u prostoriji namenjenoj izolaciji. Očekujemo pojašnjenje i o razlozima za dužinu zadržavanja kolege Blagojevića u prostorijama Policijske uprave.
Društvo novinara Niša poziva sve državne službenike da u komunikaciji sa novinarima uzmu u obzir da se radi o ljudima koji su na službenom zadatku te da u postupanju sa njima poštuju integritet novinarske profesije.
Apelujemo na kolege novinare da tokom rada poštuju dignitet novinarske profesije, te da ako smatraju da su profesionalno ili lično ugroženi, obaveste Društvo novinara Niša koje će se povodom svakog pojedinačnog slučaja oglasiti i zatražiti da se okolnosti eventualnog incidenta ispitaju a oni koji su ugrozili novinare prekoračenjem svojih ovlašćenja ili zloupotrebom svoje pozicije primereno kazne.


Privođenje su do sada osudili NUNS, UNS i većina regionalnih i lokalnih medija.

Podsećamo, Predrag Blagojević priveden je dok je izveštavao sa terena i zadržan više sati u marici a potom i u podrumskoj ćeliji bez svetla i vode, a nije mu bilo dozvoljeno ni da se javi porodici.

Obrazloženje policije bilo je da je Blagojević priveden jer nije kod sebe imao ličnu kartu a sve ostalo ocenili su kao "standardnu proceduru provere identiteta".

Detaljnije o ovom događaju možete pročitati u posebnom tesktu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sofija projovic

    23:11 // 15. 9. 2010.

    da li ce neki predstavnik nezavisnog novinarstva preuzeti na sebe odgovornost da objavi da je mali Miladin, samo, unuk Zivorada Kovacevica?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: