Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 11. 5. 2023.

| Društvo

Dan dobrovoljnih davalaca krvi: Pirot najhumaniji u Srbiji

Autor:Nikola Đukić, Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
krv dobrovoljno davanje krvi foto i.m.
Jedna jedinica krvi, može spasiti tri života; Ilustracija; foto: I.M.

Petu godinu za redom, na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, koji se tradicionalno održava 11. maja, Pirot je proglašen za najhumaniji grad u Srbiji po broju prikupljenih jedinica krvi. Iz Instituta za transfuziju krvi kažu da jedna jedinica krvi može spasiti tri života, a dobrovoljni davaoci ističu da tako brinu i o sebi i drugima.

85-godišnji Miodrag Vojinović iz Aleksinca, koji je 75 puta dobrovoljno davao krv, smatra da redovnim davanjem krvi možete spasiti nečiji život, ali istovremeno proveravate svoje zdravlje, a osećaj da ste pomogli i možda spasili nečiji život je, kako kaže Vojinović, neprocenjiv.

Aleksinac od 1979. nema porodično davalaštvo krvi, ne treba porodica da obezbeđuje krv za povređene, bolesne, nego ih krv čeka u bolnici i to je prednost na neki način, jer kad dođe porodica, dođe i 5, 6 njih, ali nisu ista krvna grupa, a ovako obezbeđujemo sve krvne grupe i za sve kojima je ona neophodna. Pozvao mlade i sve koji su dobrog zdravlja da daju krv i da tako brinu i o sebi i drugima - rekao je Miodrag Vojinović.

Tamara iz Niša, koja je u porodici imala člana kome je u prošlosti bila potrebna transfuzija krvi, od najranijeg detinjstva postala je svesna značaja dobrovoljnih davalaca krvi, zato je već od 18. godine i ona postala redovni davalac krvi.

Dala sam 10 puta i dala bih sigurno i više puta do sada, ali nisam mogla zbog niskog pritiska, nekih operacija i terapija. Nastaviću sigurno da dajem. Znači mi jer znam da to nekom pomaže, pritom, zdravo je za samog davaoca, osećate se i u fizički bolje danima nakon davanja - osveženo, vedro, zdravije - rekla je ova Nišlijka.

Iz pirotskog Crvenog krsta rekli su da se nakon svake organizovane akcije javi veliki broj njihovih sugrađana, a na poslednjoj organizovanoj akciji pojavilo 82 davaoca krvi, od kojih je četvoro prvi put dalo krvi.

Stalno imamo akcije, predavanja, edukacije u kojima želimo da podignemo svest sugrađana o važnosti dobrovoljnog davanja krvi i drago nam je da su to prepoznali i da smo petu godinu za redom najhumaniji grad. Akcije sprovodimo svakog drugog, trećeg i četvrtog utorka u mesecu, a dva puta godišnje smo u srednjim školama i kompanijama - rekli su iz Crvenog krsta Pirot.


Jedna jedinica krvi može spasiti tri života

U Nišu na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi nije bilo organizovanih akcija, već su iz Crvenog krsta rekli da su podelili zahvalnice svojim sugrađanima.

Tradicionalno 11. maja delimo zahvalnice ljudima koji imali 10. i 20. davanje krvi, ove godine podelili smo preko 200 zahvalnica, što uopšte nije mali broj - rekli su iz niškog Crvenog krsta.

Dobrovoljna davanja krvi bila su organizovana i u Leskovcu, Aleksincu i Pirotu.

Cilj obeležavanja ovog datuma je, kažu iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, odavanje priznanja i počasti svim dobrovoljnim davaocima krvi, koji svojim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu životi.

Takođe su iz Instituta rekli da samo 1 jedinica krvi može spasiti 3 života, te da je Srbiji na godišnjem nivou potrebno 240.000 jedinica krvi, kao i to da prema zvaničnim statističkim podacima bila potrebna 40 davaoca na 1.000 stanovnika, što bi činilo stopu od 4%, dok je 3%, trenutna stopa u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirko

    10:35 // 12. 5. 2023.

    Gde privatne klinike nabavljaju krv?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: