Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:10, 9. 11. 2021.

| Društvo

Debata “In medias (p)res”: Novinarima nedostaju bezbednost, podrška kolega, građana i nevladinog sektora

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
1
Debata" In media (p)res"; Foto: MIRC

Pretnje novinarima, verbalni napadi, lažne vesti i upozorenja, samo su neki od problema na koje su upozorili urednici lokalnih medija sa juga Srbije i predstavnici nevladinog sektora na tribini “In medias (p)res”, koja je održana u niškom Media i reform centru.

IMG_2047 Debata" In media (p)res" - novinari nebezbedni; Foto: MIRCUčesnici debate saglasni su da novinari imaju razloga za brigu o svojoj bezbednosti. Da se susreo sa pritiscima i od strane carinika koji su mu rekli da “mora da spusti loptu” prilikom izveštavanja o određenim temama naveo je novinar i urednik portala “Bujanovačke” Nikola Lazić.

Ne postoji nikakav osnov za bilo kakvu prijavu, uznemiravanje ili maltretiranje, ali je meni vrlo simptomatično i nije bilo nimalo prijatno, kaže Lazić.

Glavna i odgovorna urednica “Južnih vesti” Gordana Bjeletić na pitanje o bezbednosti novinara podsetila je na uznemirujuće poruke koje je novinaru ovog portala Aleksandaru Stankovu uputio predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa Kosova i Metohije Sima Spasić.

U slučaju kolege Stankova vidimo da Sima Spasić ima veću zaštitu u ovoj državi od bilo kog novinara. Ja lično nemam osećaj da sam ugrožena, ali sam tu dvostruka ličnost, zato što kada se pretnje odnose na mene to ne registrujem, ali sa druge strane, kao urednik u svemu vidim opasnost i pokušavam da u svakoj situaciji zaštitim svoje kolege - kaže Bjeletićeva.

Lažni sajt, napad na novinarsku ekipu Južnih vesti na biračkom mestu, neki su od događaja zbog kojih je zaključila da ono što razlikuje situaciju u Srbiji od situacije sa napadima na novinare u drugim zemljama jeste to što oni imaju zaštitu države, a ovde se u mnogim situacijama u napadima prepoznaje pečat vladajuće stranke i države.

Podršku koju nevladine organizacije i građani sada pružaju medijima je nedovoljna, poručio je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava. Na tribini su učestvovali i urednica City smart radija Ivana Petrović I urednica “Jugpress-a

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    00:45 // 10. 11. 2021.

    Visok stepen poltronstva, odsustvo solidarnosti i strucnosti, vera da je isplatljivije biti sluga nego biti slobodan, glavni su krivci za ovakvo stanje medija ... Mozda zvuci surovo ali sami mediji i novinari su kreirali ovakvu mracnu sliku.

    • Zlobnik

      18:27 // 10. 11. 2021.

      @Filozof : Da, da... mediji i novinari su "kreirali" narod ,"mišljenje i svest" naroda .
      "Vidis li prijatelju ona tri cobana? Sve dok oni mogu da nadglasaju mene i Sokrata, i usled toga da donose odluke, ja u demokratiju ne verujem! ,,Drzava" 3 !
      Čitaj malo grčke filozofe - @Filozofu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: