Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:38, 20. 6. 2019.

| Društvo

Deca par sati čekala kraj auto-puta, roditelji brinu da su na izlet išla neispravnim autobusima

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
dolazak sa izleta
Deca pošla jednim, vratila se drugim autobusima; foto: roditelj

Mališani iz niških vrtića koji su se vraćali sa izleta u Jagodini, morali su da čekaju par sati u kafani kraj auto-puta da iz Niša po njih dođe novi autobus, jer su se oni kojim su se vozili stali, pa vaspitačice nisu želele da se put njima nastavi. Neki od roditelja traže da se utvrdi ko je odgovoran za ovaj propust, a direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić ističe da su autobusi bili ispravni kada su krenuli na put i da je sve dobro prošlo, jer su deca bila na sigurnom sa vaspitačicama.

Prvi izlet u životu za neke mališane nije najbolje prošao. Jedan od roditelja sumnja da su na put deca krenula neispravnim autobusima, jer su u povratku morala da čekaju da stignu novi koji će ih iz Jagodine vratiti u Niš.

To je rezultiralo situacijom da su naša deca, umesto u svojim kućama, bila u nekoj kafani pored puta kod Paraćina, čekajući da dođu ispravni autobusi! Dva autobusa puna dece su bila neispravna i nisu bila u mogućnosti da nastave put - kaže zabrinuti otac.

Roditelji ističu da za to ne krive Predškolsku ustanovu "Pčelica" ili vaspitačice, jer su se one potrudile da deca ne primete da nešto nije u redu. Kažu da su one i reagovale i tražile da mališani ne nastavljaju put autobusima koji su usput stali i tražile su da prevoznik pošalje nove.

Ono što bih želeo jeste da se pronađe ko je odgovorna osoba koja je dozvolila da neispravan autobus povede decu od 3 do 5 godina starosti na svoj prvi izlet i da se takve stvari više nikad ne dese - ističe roditelj.

Iako su deca svojim kućama stigla bezbedno, roditelj napominje da su bili zabrinuti šta bi moglo da se desi i apeluju da prevoznici ne dozvole da se ovakve stvari ponove.

Direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić napominje da deca nisu dugo čekala da ispravan autobus dođe po njih. Pojašnjava da su pre polaska tražili potvrdu da su autobusi bezbedni za prevoz dece.

Mi smo od Policijske uprave tražili da pred put pregledaju i autobuse i vozača i oni su nam dali zeleno svetlo da mogu da krenu, da je sve u redu i sa autobusima i sa vozačem. Mi imamo to odobrenje i stvarno ni nama nije jasno zašto je autobus stao u povratku - priča Mitićeva.

Mitićeva kaže i da se ovakve stvari dešavaju i da ne mogu uvek da se predvide, kao i da je autobus bio bezbedan da doveze odrasle u Niš, ali da zbog dece nisu hteli da rizikuju. Ističe i da su mališani zadovoljni izletom, kao i da nije bilo nezadovoljnih roditelja.


3.200 mališana prethodnih dana na izletu po Srbiji

Jučerašnji izlet do Jagodine i zoološkog vrta jedini je od svih koje su organizovali prethodnih dana, a koji je završen problemom sa autobusima.

Oko 3.200 mališana iz svih 26 niških vrtića je bilo na izletima prethodnih nedelju dana, kaže Mitićeva, a putovali su do Jagodine, Grze i Kopaonika.

Pored prilike da uče na drugačiji način, mališani tokom izleta stiču važne socijalne veštine i usvajaju pravila ponašanja, a sve to i način organizacije i realizacije izleta rezultiraju poverenjem roditelja kada nam predaju svoje najveće blago da brinemo o njima i zato je ove godine na izlet krenuo najveći broj malenih pčelica - istakla je Mitićeva.

Iskustvo vaspitačica je, kako kažu, da se deca najviše raduju poseti zoološkom vrtu, jer su mnogi prvi put izbliza mogli da vide životinje o kojima uče i koje gledaju u slikovnicama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tata

    13:24 // 21. 6. 2019.

    Kad ja vozim klinca od 4g, bez specijalnog sedista, kazni me policija A ovde imamo 3000 dece bez sedista? Masovno krsenje zakona? Sme li ovo ovako?

    • Buki

      19:16 // 21. 6. 2019.

      Sme. Procitaj zakon koji je donesen.

  • Mila

    21:40 // 20. 6. 2019.

    Ili dok borave u zooloskom vrtu? Sta sa bezbednoscu u samom prevozu? Zakon obavezuje da se deca tog uzrasta prevoze u adekvatnim sedistima i vezana pojasevima. Imaju li takve uslove i u tim autobusima? Niko ne razmislja o tome, cilj je samo profit. Bojim se da se ovo nerazmisljanje nadleznih ne slomi preko ledja nekog deteta, kao i u vecini slucajeva, uvek stradaju nevini

    • Ovca iz Žirovca

      23:45 // 20. 6. 2019.

      Sve to nije bitno, bitno je da je neko dobro zaradio.

  • Mila

    21:36 // 20. 6. 2019.

    Uz rizik da me neko etiketira za "zaostalu" iznosim svoje misljenje da za decu uzrasta 3-5god nisu primereni ovakvi izleti. Ja svog trogodisnjaka vodim za ruku kad smo van stana, eventuelno ako smo bas na nekom skroz bezbednom mestu mogu da ga pustim na razdaljinu od par metara od sebe. Koliko ruku onda treba da ima jedna ili dve vaspitacice, koje trogodisnjake npr treba da provedu preko ulice??

    • Buki

      19:19 // 21. 6. 2019.

      Najverovatnije ne znas.pa ovo pises. Vaspitacice bas dobro brinu o maloj deci i paze da im se nista lose ne dogodi. Pa.i roditeljima pored pune paznje se desi da se dete povredi. A pitao bih neke roditelje da putuju kolima do beograda pa im se pokvari auto. Koga tada da krive a jos auto prosao tehnicki pregled pre 5 dana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: