Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 1. 2. 2023.

| Društvo

Deca u Nišu koja nisu dobila ličnog pratioca čekaju proširenje liste i dodatni novac Grada

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
centar, nis
Objavljeni preliminarni rezultati konkursa; ilustracija; foto: Vanja Keser

Od 77 prijavljenih kandidata na konkursu za uslugu ličnog pratioca, 46-oro dece ostvarilo je pravo za tu uslugu. Njih 27 je na listi čekanja i njima će usluga ličnog pratioca biti dostupa ukoliko se lista pomeri ili se obezbede dodatna finansijska sredstva. Iz organizacije “Nauči me” kažu da roditeljima ostaje da se nadaju da će Grad obezbediti novac.

osobe sa invaliditetom 27 kandidata na listi čekanja; ilustracija; foto: flickr.com/zeevveez Objavljena je preliminarna rang lista kanditata koji su ostvarili pravo na uslugu ličnog pratioca, koja bi trebalo da počne da se primenjuje od ponedeljka, 6. februara.

Pravo na uslugu ličnog pratioca, koji će deci sa invaliditetom pomagati u obavljanju redovnih školskih aktivnosti i socijalizaciji, ove godine imaće 46-oro dece, za 11 više u odnosu na prošlu. U slučaju da dođe upražnjenja mesta ili do obezbeđenja dodatnih finansijskih sredstava, pravo na tu uslugu ostvariće i neko od 27 kandidata koji se nalaze na listi čekanja.

Iz ogranizacije “Nauči me” ranije su upozoravali da su roditelji dece sa invaliditetom ili poteškoćama u razvoju u neizvesnosti dok čekaju rezultate, a Bojana Pucarević iz te organizacije sada kaže da su roditelji i dalje u neizvesnosti, jer im je ostavljena mogućnost da će se nešto promeniti.

Negde je obećano onima koji su se našli ispod crte da će se sa rebalansom budžeta možda izmeniti situacija, odnosno da će se možda lista proširiti. Roditelji nemaju nikakvu potvrdu da će se to zaista desiti i kada će se to desiti, pa im ostaje samo da se nadaju - kaže Pucarević.

škola školske klupe učionica KOSTA Roditelji se pitaju kako će njihova deca ići u školu; foto: A. Kostić Ona dodaje da roditelji već izražavaju nezadovoljstvo i da se pitaju kako će njihova deca od ponedeljka ići u školu.

Čim su roditelji došli do dela da predaju zahtev, znači da je neki tim stručnjaka procenio da je njihovom detetu potrebna ta usluga. To su deca kojima je usluga potrebna pre svega da bi bila uključena u proces obrazovanja. Roditelji se sada pitaju kako će njihova deca ići u školu, a vidimo da će mnogi morati da čekaju ili uopšte neće ostavriti pravo na uslugu ličnog pratioca - ističe Bojana Pucarević.

Grad Niš je u odnosu na prošlu godinu, za personalne asistente i lične pratioce obezbedio 5 miliona dinara više u budžetu, pa se sada za te usluge izdvaja 15 miliona dinara. Organizacija “Nauči me” kroz projekat “Zaprati pratioca” prati stanje i u drugim mestima, pa Bojana Pucarević kaže da su primetili da pojedini gradovi manji od Niša izdvajaju više sredstava, pa samimim tim imaju više ličnih pratilaca.

Iako se govori da smo mi grad koji pruža besplatne socijalne usluge, vidimo da to nije tako. Najavljivano je da će “Mara” preuzeti ovu uslugu, ali “Mara” još uvek nema licencu za pružanje ove usluge pa će to i dalje raditi privatne agencije. Trenutno je ovoliki broj ličnih pratioca jer su oni pristali da rade za iznose manje od minimalca, ali je pitanje koliko ima ljudi u gradu koji su motivisani da za tako mali iznos obavljaju ovu uslugu - ističe Pucarević.

Organizacija “Nauči me” se zalaže za kreiranje jedinstvene baze podataka o deci sa teškoćama u razvoju ili invaliditetom u Gradu Nišu na osnovu kojeg bi predstavnici lokalne samouprave donosili odluke u vezi sa socijalnim politikama. Bojana Pucarević naglašava da bi se time sprečile situacije u kojima bi pojedina deca ostala bez usluge ličnog pratioca i dodaje da institucije moraju da uključe roditelje u donošenje odluka koje se tiču njih i njihove dece.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Budimo relani

    22:28 // 3. 2. 2023.

    Ajmo da budemo realani!
    Besplatnu uslugu dobijaju deca cija OBA roditelja rade!
    Da li je normalno i da li smo toliko bahati da grad placa uslugu nekom da vodi njegovo dete u skolu dok on sedi kuci jer ne radi?

  • Objektivno

    13:16 // 2. 2. 2023.

    Ovo treba da finansira drzava, a ne grad.Svakom detetu isto.

  • Zoki

    22:20 // 1. 2. 2023.

    Sramota, za kakve se gluposti daju pare i to tajno. Za ovakve stvari ne bi ni smelo da ima konkursa, već pomoći svakom kom je potrebno, pogotovo deci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: