Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 29. 11. 2023.

| Društvo

Dekanica odgovara Miliću: U mom mandatu nikome ko ispunjava uslove nije osporen izbor u zvanje

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
medicinski fakultet niš
Dekanica kaže da niko ko ispunjava uslove nije bio sprečen da napreduje; ilustracija; foto: Vanja Keser

Na tvrdnje doktora Dragana Milića da sabotiraju njegov izbor u zvanje redovnog profesora, odgovara dekanica Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrila Stanković Đorđević, koja uverava da u vreme aktuelne Uprave ni jednom nastavniku i saradniku nije osporen izbor u zvanje ako je ispunjavao uslove. Takođe kaže da sumnja u njegove navode da će biti "izbačen sa fakulteta" ako ne odustane od nekih svojih principa i poziva ga da kaže ko mu je to savetovao, jer u suprotnom znači da manipuliše.

Nakon smene sa mesta prodekana, direktor niške Kardiohirurgije doktor Milić saopštio je da se tokom njegovog izbora za redovnog profesora Medicinskog fakulteta desio "skandal", da procedura nije sprovedena po zakonu, a da su mu "dobronamerni profesori" skrenuli pažnju da će biti izbačen sa fakulteta ako ne odustane od nekih svojih principa, između ostalog od izlaska na lokalne izbore u Nišu.

Novinari su tim povodom juče tražili pojašnjenja od Univerziteta u Nišu i Medicinskog fakulteta, a za sada je stigao samo odgovor koji potpisuje dekanica Dobrila Stanković Đorđević.

dekanica Dekanica odgovorila Miliću; foto: UKC Niš Ističe da je izjava doktora Milića da je "skandal, drsko, bezobzirno i protivzakonito ponašanje u akademskoj zajednici" - potpuno neutemeljena.

Sa punom odgovornošću tvrdim da u vreme rukovodstva sadašnje Uprave Fakulteta ni jednom nastavniku i saradniku nije osporen izbor u zvanje, ako je ispunjavao uslove i nije izabran niko ko nije ispunjavao uslove. Prema tome, sumnjam u tačnost izjave dr Milića da mu je bilo ko ukazao da će biti "izbačen sa Fakulteta" ukoliko ne odustane od navodnih zahteva. Lično smatram da je teško poverovati u ozbiljnost navoda dr Milića koji se odnose na navedene zahteve. Da bi se ovaj navod dr Milića proverio, potrebno je da navede imena "dobronamernih profesora", u protivnom ovakva tvrdnja je vid manipulacije - ističe dekanica.

Objasnila je i da sednica Izbornog veća nije održana onlajn kako bi bila tajna, već da se one posednje tri godine održavaju na taj način, kada je na dnevnom redu usvajanje predloga komisija, te da ovo nije bio izuzetak.

Nije tačna informacija da je Komisija za pisanje izveštaja za izbor dr Dragana Milića u zvanje redovnog profesora izabrana "u skladu sa Zakonom od strane Veća katedre za hirurgiju i anesteziologiju sa reanimatologijom". Prvo, izbor Komisije nije regulisan Zakonom, već Pravilnikom o postupku sticanja zvanja i zasnivanja radnog odnosa nastavnika Univerziteta u Nišu. Drugo, Katedra I Izborno veće ne vrše izbor Komisije, već samo predlažu Komisiju Naučno-stručnom veću Univerziteta (Član 11. Pravilnika o postupku sticanja zvanja i zasnivanja radnog odnosa nastavnika Univerziteta u Nišu) - navodi dekanica.

Dekanica odgovara i zašto Naučno-stručno veće nije prihvatilo predlog Izbornog veća Fakulteta, o čemu je pisao doktor Milić.

Članovi Naučno-stručnog veća za medicinske nauke Univerziteta izneli su stav da za izbor u zvanje redovnog profesora kardiohirurga, Komisiju treba da čine kardiohirurzi i eventualno vaskularni hirurg, a ne ortoped i neurohirurg, kako je predloženo od strane Katedre i Izbornog veća Fakulteta. Iako je, prema članu 13. Pravilnika, Naučno-stručno veće Univerziteta imalo pravo da donese odluku o formiranju Komisije drugačiju od predloga Izbornog veća, stav većine članova Naučno-stručnog veća bio je da Naučno-stručno veće ne donese odluku samoinicijativno, već da se o tome, kao najkompetentniji, izjasne nastavnici Katedre za hirurgiju i anesteziologiju sa reanimatologijom - pojašnjava dekanica.

Cela izjava dekanice koju je dostavila novinarki Južnih vesti dostupna je u dokumentu ispod.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor dekanice Medicinskog fakulteta (preuzmi) - 7.53 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    08:46 // 30. 3. 2024.

    Kakav dekan dolazi u Nisu ova prethodna je bila top.
    Neuki zubar iz Tesle kome je majka zavrsila fakultet i napisala doktorat

  • Sasa

    22:48 // 1. 12. 2023.

    Dekanica ako ima malo ljudskosti u sebi, treba da se stidi za izbor sina posle dve godine od zavrsene specijalizacije u zvanju docenta a i za postavljanje za rukovodioca na endokrinoj hirurgiji. A jedan vrhunski prof dr Milic sa 3 specijalizacije ne moze da bude izabran u zvanje tedovnog profesora? Sram Vas bilo!!!

  • Cacko

    21:38 // 1. 12. 2023.

    Dekanica i direktor Perisic, ne mogu vodu da donesu profesoru Milicu. Cestit, posten i strucan. Napravio je od Kliniku za kardiohirurgiju cudo. Tamo ti ne treba nista da obavis prrglede zakazes operaciju, operisu te za razliku od drugih gde moras da podmazes sa 1000-2000 eura. Na kardiohirurgiji btze zavrsis pregled nego da kupis burek u burekdzinici. Sve pohvale za profesora Milics i njegov tim.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: