Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 22. 1. 2020.

| Društvo

Dimitrovgrađanima skuplja putarina do Pirota, plaćaju i deonicu koju ne koriste

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
naplatna rampa
Plaća se i korišćenje auto-puta ka granici, a ide se do Pirota ili Niša; foto: A. K.

Cena putarine po pređenom kilometru ne važi i za građane Dimitrovgrada koji korišćenje auto-puta do Pirota plaćaju 90 dinara, iako rastojanje između ulazne i izlazne naplatne rampe iznosi samo 15 km. Dimitrovgrađani negoduju, a iz Puteva Srbije odgovaraju da se za cenu putarine ne obračunava razmak između ulazne i izlazne naplatne stanice, već sistem referentnih tački.

Da je cena putarine od Dimitrovgrada do Pirota u najmanju ruku čudna, smatra jedan Dimitrovgrađanin koji kaže da Javno preduzeće Putevi Srbije na ovoj deonici vrši naplatu putarina od Graničnog prelaza Gradina, a ne od čeone naplatne stanice Dimitrovgrad, gde se oni uključuju kada krenu za Pirot.

Od naplatne stanice Dimitrovgrad do petlje Pirot Istok ima oko 15 km, što bi po sadašnjem cenovniku od 4.0728 dinara po kilometru iznosilo 61 dinar, odnosno 60 dinara nakon zaokruživanja. Po tom istom cenovniku, cena na relaciji Pirot Zapad - Bela Palanka, oko 24 km, iznosi 97,7 dinara što je, nakon zaokruživanja, 100 dinara, koliko Putevi Srbije i naplaćuju - kaže Dimitrovgrađanin.

Ipak, cena od Dimitrovgrada do petlje Pirot Istok iznosi 90 dinara za 15 km auto-puta, jer Putevi Srbije naplaćuju i deo auto-puta od naplatne stanice Dimitrovgrad do granice, iako građani koji putuju od Dimitrovgrada ka Nišu taj deo auto-puta i ne koriste.

Zašto su građani koji putuju iz ili do Dimitrovgrada osuđeni da plaćaju najskuplju putarinu, odnosno da plaćaju i deo auto puta koji ne koriste, od graničnog prelaza do naplatne rampe? Svi oni koji ne prolaze čeonu naplatnu stanicu u Dimitrovgradu nemaju taj problem - pita se Dimitrovgrađanin.

Iako se na Koridoru 10 naplata putarina vrši po pređenom kilometru, u Javnom preduzeću Putevi Srbije kažu da se obračunavanje iznosa putarine za određenu relaciju ne vrši tako što se meri razmak između ulazne i izlazne naplatne stanice, odnosno stvarna pređena kilometraža, već se iznos putarine obračunava pomoću sistema “referentnih mernih tačaka” na auto-putu. Klizišta nastala izgradnjom auto-puta Niz nelogičnosti u vezi novih naplatnih rampi na Koridoru 10; foto: Lj. F.

Rastojanje između referentne tačke “petlja Gradina“ i referentne tačke “petlja Pirot istok“ (početnih, odnosno krajnjih referentih tačaka merenja), iznosi 23,28 km, pa cena putarine za navedenu deonicu iznosi 90 dinara za 1. kategoriju vozila - objašnjavaju u preduzeću Putevi Srbije.

Ista je situacija i ako građani putuju ka Nišu ili Beogradu, a da ima još nelogičnosti u vezi novih naplatnih stanica pokazuje i primer onih oko Niša, pa je tako bilo slučajeva da se odlazak na ručak do hotela Nais i povratak u Niš plati 1.806 dinara.


Iz Dimitrovgrada auto-putem do Sofije - samo preko Pirota

Dimitrovgrađani koji žele auto-putem do Sofije ne mogu da se uključe na Koridor 10 na čeonoj naplatnoj stanici Dimitrovgrad, jer je tu moguće ući samo u traku koja vodi ka NIšu, pa tako, ako bi želeli auto-putem do Bugarske, moraju da odu do petlje Pirot Istok, da se tu prebace u drugu traku i uz 30 km više, odu ka susednoj zemlji.

Nije nam omogućeno da koristimo auto-put od petlje kod čeone naplatne rampe Dimitrovgrad do granice sa Bugarskom, što takođe nije u redu - smatra Dimitrovgrađanin.

Ipak, postoji alternativa, starim putem E-80 koji je bio u funkciji do izgradnje istočnog kraka Koridora 10, i dalje je moguće doći do granice i dalje ka Bugarskoj i Sofiji, ali Dimitrovgrađani se pitaju zašto su na ovaj način oštećeni i zbog čega nemaju direktnu vezu sa Sofijom preko auto-puta.

Neke procene govore da svakodnevno zbog posla u Bugarsku putuje preko 300 Dimitrovgrađana i svi oni koriste nekadašnju magistralu jer im je auto-put, iako su pogranična opština, nedostupan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nedeljko Radanovic

    10:34 // 23. 1. 2020.

    Iz Dimitrovgrada, prema Bugarskoj je neuporedivo zgodnije poci starim putem i ukljuciti se na autoput pred samom granicom (kod Hepi starsa) Mnogo je krace, a i lokalci znaju prolaze. Takodje je lakse ka Nišu da se uključe na pirot istok. Malo je sporije (80 km/h) ali neki km kraće. Ja tu vozim skoro svaki dan. Ne plaćam putarinu, ne ,,mlatim se sa rampama,, i direktno ulazim u grad.

    • Slobodan Milošević

      16:05 // 23. 1. 2020.

      Onaj ko ide dalje od Pirota sigurno nece lokalnim putem da ide vec auto-putem i osudjen je na vecu cenu. Svaki prolaz 30 dinara vise...

  • Ivan

    04:36 // 23. 1. 2020.

    Pa u Dimitrovgradu žive Bugari a u Pirotu posrbjeni Bugari. Što bi se neko bavio iz Beograda njihovim pravima i uslovima u kojima oni rade i žive. Oni su samo dobri za glasanje i plaćanje poreza, kazni... a za ostalo nek se snađu sami.

    • Piroćanac

      01:34 // 24. 1. 2020.

      Sram te bilo. Ima Bugara u Pirotu, ali Pirot je SRPSKI grad sa preko 85%Srba. Odakle ti pravo da nas pobugarizuješ. To stalno hoće Bugarska, pokušava vekovima, nije uspela, pa nećeš ni ti

    • Pirocanac odseljeni

      14:20 // 25. 3. 2020.

      Zbog takvih primitivaca imam celog zivota problema sa vama "pravim" Srbima! U Nisu me vec zvali Bugarinom da me valjda
      uvrede,u Sumadiji kada bih rekao da sam Nislija jer sam tu nekada ziveo,opet me zvali Bugarin.O vama nabedjenim Srbima
      iz BG da ne trosim reci. Zivim vec dugo u inostranstvu i nigde nisam nesto slicno ni doziveo ni video!

  • Ivan Milovanović

    00:42 // 23. 1. 2020.

    Ko polazi za Bugarsku iz Dimitrovgrada do granice ima 5km, mora li pa autoputem? Nema bas opravdanja za izgradnju kompletne petlje.

    • Slobodan Milošević

      10:13 // 23. 1. 2020.

      Ne mora auto-putem, naravno. Ne mora ni do Niša. Poenta je da naplaćuju ono što ljudi ne mogu da iskoriste

    • Pirpćanac again

      20:14 // 28. 1. 2020.

      Stvarno ne razumem potrebu da se pišu tekstovi koji u nwkim delovima nemaju veze sa istinom?
      Građani Dimitrovgrada, od mesta gde se nalazi Opština do granice, "starim" putem nemaju ni 2,3 km. Ko je lud da se vraća prema Pirotu, u suprotnom pravcu, da bi izašao na auto put, čak i da imaju izlaz, isti bi zarastao u korov od korišćenja.
      S druge strane, čim pređu kod svoje braće, čeka ih auto put!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: