Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 1. 3. 2022.

| Društvo

Dimitrovgradski dvojezični portal "FAR" slavi 6. rođendan

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
far
Sedma godina rada; foto: Far

Sa mnogo ispričanih istraživačkih priča, reportaža, intervjua i dokumentarnih filmova koji su ostavili značajan trag u vremenu koje nimalo nije bilo naklonjeno manjinskim medijima, redakcija dimitrovgradskog dvojezičnog portala FAR ulazi u sedmu godinu postojanja. Svoj 6. rođendan obeležavaju, kako kažu, sa željom i nadom da će godine koje predstoje biti još uspešnije i doneti daleko bolje uslove za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske nacionalne manjine u Srbiji i svih građanki i građana, bez obzira na verske i nacionalne razlike.

1. marta 2016. godine krenuo je sa radom portal koji svakodnevno izveštava na srpskom i bugarskom jeziku, a kako kažu u redakciji tog portala, prošli su trnovit i težak put opstanka na medijskoj sceni sa puno barijera i prepreka.

Vreme nije bilo naklonjeno manjinskim medijima, medijima civilnog društva i svim medijima uopšte koji se bore za objektivnu, nepristrasnu i profesionalnu žurnalistiku bez političkog uticaja, tabloidizacije i senzacionalizma. Negovanje tradicije, jezika i kulture bugarske zajednice u Srbiji i stvaranje multikulturalnog mosta između Srbije i Bugarske bila je i ostaće jedna od glavnih misija FAR-a - kažu u redakciji.

Punih 6 godina redakcija stacionirana u Dimitrovgradu informiše građane i građanke te opštine, ali i Bosilegrada, Pirota, Babušnice, Zvonca, Vranja, Niša, Beograda, Pančeva, Ivanova, Novog Sada i drugih sredina gde žive Bugari u Srbiji, kao i auditorijum u Bugarskoj i regionu. Obratiće se svim novinarskim udruženjima Dvojezični medij iz Dimitrovgrada; foto: Stefan Pavić/Far

FAR je postao prepoznatljiv kao medij koji neguje vrednosti bugarske zajednice u Srbiji na način koji povezuje i ostale nacionalne manjine i većinski srpski narod, sa porukom da se može živeti u zajedništvu i promovisanju istinskih ljudskih vrednosti. Boreći se za pošteno novinarstvo od samog početka FAR se nada da je značajno doprineo da se mnogi istorijski stereotipi i predrasude prevaziđu i da se krene putem koji se značajno razlikuje od podvlasnih, zavisnih i ucenjenih medija - kažu u FAR-u.

Kako kažu, celokupna ekipa FAR-a se suočavala sa mnogim preprekama i nepravdama - uglavnom namešteni medijski konkursi i nepravedna raspodela novca, politički pritisci, ucene i suptilno narušavanje ugleda FAR-a od strane pojedinih političara. Ipak, na svom medijskom putu, objašnjavaju, FAR nije posustao i potrudio se da zaista ostane svetionik poštenog i objektivnog novinarstva, računajući i greške.

Okupivši tim iskusnih, ali i mladih novinara, snimatelja, montažera, dizajnera, administratora, filologa i kreativnih ljudi, udruženje građana “Emblema”, Internet Portal FAR, FAR TV i časopis za decu i mlade FARČE su trasirali jedan deo medijske sfere u Srbiji sa nadom da će se i drugi mediji osloboditi stege i straha i krenuti istim putem koji osvetljava jedan svetionik na moru. Taj svetionik je putem sajta, društvenih mreža i Jutjub kanala obasjao naše medijsko more i dao tračak svetlosti u mračnom tunelu - kažu iz FAR-a.

Poručuju da će se potruditi da ulazeći u sedmu godinu postojanja i dalje budu i ostanu u službi njihovog auditorijuma i vernih pratilaca u Srbiji, Bugarskoj i regionu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: