Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 19. 6. 2020.

| Društvo

Direktor Infektivne klinike i Uprava KC Niš o primedbama lekara - zlonamerno pismo i poluistine

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
infektivna
"Rat pismima" - umesto Vučića lekarima odgovorili direktor i Uprava KC Niš; foto: V. Keser

Na loše i teške uslove rada u danima kada se povećava broj obolelih od virusa korona požalili su se lekari niške Infektivne klinike predsedniku Aleksandru Vučiću. Njegov odgovor nisu dobili, ali su pismima reagovali direktor Klinike Miodrag Vrbić koji kaže da su lekari izneli poluistine, kao i Uprava Kliničkog centra Niš gde navode da su njihove primedbe nekorektne i zlonamerne.

Lekari Klinike za infektivne bolesti u Nišu reagovali su pismom zbog teških uslova u kojima rade poslednjih godina, a posebno u danima kada, kako kažu, raste broj obolelih i respiratorno ugroženih. Tvrde da su to učinili zbog pacijenata, jer trenutno ne mogu da im obezbede adekvatnu negu na Klinici koja nema centralni razvod gasova, koji su tražili još pre više od 10 godina.

Iako su se pismom obratili predsedniku Vučiću, umesto njegovog odgovora usledio je "rat pismima". Dan nakon njihovog, novinari su dobili pisma direktora Infektivne klinike Miodraga Vrbića, kao i Uprave Kliničkog centra.

Iz Uprave u mejlu koji su poslali navode da je protestno pismo lekara "posve nekorektno i zlonamerno, a koje služi samo kako bi dezavuisalo rad rukovodstva Kliničkog centra Niš i svih zaposlenih, koji mesecima daju sve od sebe u borbi protiv korona virusa".

Ipak, u oba pisma potvrđuju da centralni razvod gasova na Klinici još ne postoji, iako je reč o ustanovi u kojoj se tokom epidemije leče najteži bolesnici.

Kao odgovorno rukovodstvo, najveće zdravstvene ustanove tercijarnog tipa u regionu, a sa čime je i bio upoznat direktor Klinike za infektivne bolesti, (treba se zapitati zbog čega i ostali nisu), predočeno je, da postoji projekat za centralni dovod za medicinske gasove za celu zgradu Klinike u kojoj rade, da je doneta i odluka Upravnog odbora KC Niš, kao i da su obezbeđena sredstva za tu namenu - pišu iz Uprave.

Upravi je, kako pišu, Infektivna klinika prioritet za investiciono održavanje i ulaganje i rekonstrukciju mokrih čvorova u ovoj i narednoj godini. Na sastanku koji su imali sa rukovodstvom Klinike je takođe dogovoreno i da se unaprede uslovi rada, navode u pismu, uz opasku da je ovo prvi put da se pojedini lekari i profesori, koji godinama rade, sem njenog direktora, obrate Upravi KC Niš i zainteresuju za stanje i uslove u kojima rade.

Iako su u samom "protestnom pismu", potpisnici istog, znali čime su raspolagali, bar oni koji se, nisu naprasno razboleli na samom početku epidemije, a koji je trebalo da budu perjanice infektologije i pokažu ono šta su učili čitav život, za vreme trajanja i u jeku epidemije, obezbeđena je dodatna količina respiratora, monitora, high flow aparata, oksimetara, ali i celokupne lične zaštitne opreme za sve zaposlene - pojašnjavaju.

Smatraju da je KC Niš dobrom organizacijom i koordinacijom, pravovremeno reagovao i obezbedio dovoljan broj zaposlenih kao ispomoć sa drugih klinika i iz drugih centara. Pisali su i o žalbama lekara koje se odnose na plate, a tvrde da je plata lekara za april isplaćena svima u iznosu od 220.000 do 250.000 dinara za specijaliste, dok je za maj iznosila između 160.000 i 170.000 dinara i isplaćena su i 40-dnevna dežurstva.


Direktor reagovao zbog "poluistina" lekara

U Upravi KC Niš pismo lekara Infektivne klinike nazivaju "pisanija", ali kažu da su odmah sazvali sastanak sa predstavnicima i direktorom Klinike, koji nije potpisnik pisma upućenog Vučiću. On je mimo lekara izneo svoje viđenje i uputio svoje pismo nadležnima, a ono je poslato i redakciji Južnih vesti.

Direktor Miodrag Vrbić kaže da su lekari izneli poluistine u pismu Vučiću, ali priznaje da je Klinika za infektivne bolesti projektovana za vanepidemijske situacije, te da su imali pomoć Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju.

Istovremeno, odlukom Upravnog odbora Kliničkog centra, već su opredeljena sredstva za uvođenje centralnog razvoda gasova, sa još 24 "kiseonička mesta", pored postojećih 7, čime će se prevazići prethodni problemi i rasteretiti osoblje. Klinika je snabdevena sa 8 novih monitora, 4 Hi flow aparata, preko 30 manometara, novim EKG aparatom, pulsnim oksimetrima i beskontaktnim toplomerima i ostalom opremom, tako da o "izostanku" i ove pomoći, mogu da govore samo oni koji ne razumeju aktuelni trenutak, ili su potpuno nezainteresovani za njega, iz samo njima znanih razloga - pojašnjava.

I on napominje da su u jeku epidemije imali pomoć - 5 lekara specijalista infektologije iz okolnih zdravstvenih centara, a i danas 4 pulmologa, uz stalno prisustvo anesteziologa, dodatnih 28 medicinskih sestara/tehničara i nemedicinsko osoblje upućeno iz drugih jedinica.

Na kraju, zahvalan sam, velikom broju onih, koji su požrtvovano i predano radili tokom aktuelne epidemije. Žao mi je, što se njihov samopregor i volja, unižavaju rečima iz dopisa, kako svojih tako i njihovih kolega, pre svega, da „uvek ćutke i bez pogovora prihvataju svaki zadatak“. Drago mi je, da su u dopisu navedene i reči koje sam često ponavljao, da se sada, kao prvi pozvani da damo sve od sebe, ne trebamo „ni žaliti, ni hvaliti“. Međutim, kao čovek i kao lekar, ne razumem zašto je datim dopisom, sve to trebalo da se uruši i isprlja - zaključuje Vrbić.

Piše i da o pritužbama o neisplaćenim dodatnim primanjima, za koja je obećano da će biti nadoknađena, ne želi, niti je primereno da to komentariše.

Oba pisma možete u celosti pročitati na dnu teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor Uprave KC Niš (preuzmi) - 815.50 KB
  2. Pismo direktora Miodraga Vrbića (preuzmi) - 83.60 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Yo971

    14:57 // 20. 6. 2020.

    " odgovorno rukovodstvo" čistačima nije isplatilo kovid dodatak ni prekovremeni rad. Veliki pozdrav za rukovodstvo

  • Sima

    20:39 // 19. 6. 2020.

    Toliko o tome da su lekari nase najvece blago. Ima da se prepune klinike od novog talasa korone i da stradaju opet ti silni doktori i sestre koji rade za crkavicu i sve to zbog prokletih izbora. Ajde da se ne zna ko ce da pobedi ali ovo 100% SNS pobedjuje jos izvode ovakve gluposti umesto da ogranice okupljanja... strasno, horor film koliko se ne postuje ljudski zivot...

    • Slinderman

      01:05 // 20. 6. 2020.

      Novog talasa nece biti shvatite to bre vec jednom....

  • Ivan

    17:24 // 19. 6. 2020.

    Pa gde sad pred izbore da pišu pismo?
    Sad moraju da zataškavaju kao i sve i svašta do sad......
    I zataškaće o ućitkaće,jer je bitno da poglavica ne sazna šta se i kako radi!
    A poglavica?
    Ostani kod kuće,budi odgovoran!
    Bojkot!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: