Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 27. 9. 2018.

| Društvo

Đaci u Dimitrovgradu na poklon dobili klavir iz 1904. godine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Vredan poklon đacima u Dimitrovgradu
Vredan poklon đacima u Dimitrovgradu; foto: Udruženje "Šopsko oro"

Zahvaljujući vrednom poklonu koji su dobili od Udruženja "Šopsko oro" iz Pančeva, četrdesetak učenika Osnovne škole "Hristo Botev" u Dimitrovgradu koji pohađaju izdvojeno odeljenje muzičke škole iz Pirota, svoje časove klavira imaće na ovom instrumentu, umesto na pianinima na kojima su do sada vežbali. Da bi đaci zasvirali na ovom instrumentu potrebno je da se klavir naštimuje.

Predstavnici Udruženja građana bugarske nacionalne manjine u Pančevu predali su direktorki škole Katarini Simeonov klavir "Keresztély Sándo" na korišćenje, a potpredsednik Udruženja "Šopsko oro" Ljubinko Markov kaže da je potrebno samo da se klavir naštimuje da bi đaci svirali na njemu

Klavir je iz 1904. godine, nekada se koristio kao pratnja u bioskopu prilikom prikazivanja nemih filmova. U odličnom je stanju, samo će morati da ga majstor naštimuje - kaže Markov.

On dodaje da je procenjena vrednost klavira oko 10.000 evra, a direktorka škole Katarina Simeonov objašnjava da će on mnogo značiti đacima u nastavi. Klavir se koristio kao pratnja za neme filmove Klavir se koristio kao pratnja za neme filmove ; foto: "Šopsko oro"

Reč je o polukoncertnom klaviru koji još nije u funkciji. Škola će morati da uloži novac u štimovanje i sitne popravke, tako da ne može još da se koristi, ali to će se srediti u narednom periodu - kaže Simeonova.

Osnovna škola “Hristo Botev” u Dimitrovgradu ima četrdesetak učenika koji pohađaju izdvojeno odeljenje Osnovne muzičke škole “Dr Dragutin Gostuški” iz Pirota, a direktorka kaže da među đacima ima talentovane dece koji postižu zapažene rezultate i na međunarodnim takmičenjima.

Klavir je za sada stavljen u centralni hol škole gde se održavaju male školske svečanosti i proslave, oplemenio je prostor, tako da deluje kao svojevrsni ukras. Međutim on će pre svega mnogo značiti za đake i nastavnika muzičkog, kao i za školski hor koji će imati klavirsku pratnju kakvu zaslužuje - kaže direktorka.

Simeonova kaže da još ne znaju koliko će novca škola uložiti u štimovanje, ali kaže da će nakon dolaska klavir štimera iz Pirota biti upoznati sa svim detaljima, te će nakon stručnog mišljenja znati kada će učenici početi da sviraju na njemu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: