Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 15. 1. 2018.

| Društvo

"Dozvola” države niškom aerodromu da se razvija "najgori primer centralizma"

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Aerodrom Konstantin Veliki Niš
Da li nam je Beograd poklonio putnike?; Foto: D. P.

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je država dozvolila niškom Aerodromu "Konstantin Veliki" da se razvija, iako oduzima putnike beogradskom, iz niške Nacionalne koalicije za decentralizaciju objašnjavaju da je takva izjava Vučića spin, zamena teza i klasičan primer centralizma.

Predstavljajući izbornu listu Srpske napredne stranke za Beograd, predsednik Srbije govorio je za RTS, između ostalog, i o srpskim aerodromima. Vučić je tvrdio da broj putnika koji lete iz Niša raste na uštrb beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla".

To je ono što oni u Nišu nisu razumeli, da sve vreme smo mi pustili da se razvijaju, ali su sve vreme oni smanjivali kapacitete Beograda - rekao je Vučić.

Ovakvo Vučićevo tumačenje razvoja aerodroma u Nišu, Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju naziva zamenom teza, objašnjavajući da je zapravo Beograd otimao putnike Nišu, jer ga je decenijama sputavao da razvije avio-saobraćaj.

Nije Vučić dozvolio da se leti iz Niša, nego su konačno prestali da sputavaju razvoj niškog aerodroma, a avio-kompanije same biraju odakle će da lete. Podrazumeva se da sve treba da bude u Beogradu, a ljudi sad putuju preko Niša jer im je prirodnije, jer im je niški aerodrom bliži, a ne samo što je cena karte manja. Koja je to obratna logika, opšte potrebe građana nisu važne nego su važne potrebe Beograda, a Beograd će nekom tek da da šta reši da mu da, to je klasičan primer najgoreg mogućeg mentalnog centralizma - navodi Jovanović.

Lider NKD, organizacije koja se godinama bori za “potrebe Srbije južno od Beograda” podseća da je Srbija, po svim indeksima, država sa najvećim regionalnim razlikama. Odluke kompanija koje su same došle u Niš vlast uzima kao svoju zaslugu, kako kaže Jovanović, da bi povećala popularnost i da bi se predstavila kao da nije centralistička, a jeste.

Vučić polazi iz centralističkog principa - sve mora da krene iz Beograda, a sta vam damo, to ste dobili, on očigledno nije predsednik svih nas, on je onda predsednik Beograda. Centralizacija nas uništava sve više i više, a to da on dozvoljava Nišu nešto je poruka moći koja zapravo služi da nas opomene da to može da nam uzme, što bi bio čist bezobrazluk - rekao je Jovanović.

Podsetimo, sa niškog Aerodroma “Konstanstin Veliki” lete trenutno 3 lou-kost kompanije. Poslednjih godina beleži se rast broja putnika, pa je prošle 2017. kroz nišku vazdušnu luku prošlo 300.000 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bratislav Stamenković

    14:01 // 1. 4. 2018.

    Znači ako hoću da letim avionom, moram sa AirSerbia i da putujem do Beograda iz Leskovca. Put do Beograda kolima bi me koštao 70 Eura, više nego Ryanair-om povratnja od Niša do Stockholma.

  • Vesna Peković

    06:03 // 18. 1. 2018.

    Autonomija, pa nezavisnost

  • avram petrov ot banat

    14:21 // 16. 1. 2018.

    tako govori predsednik Srbije, covek koji se odgovorno i posteno bori za interese Srbije-cele Srbije?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: