Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:07, 25. 9. 2019.

| Društvo

Država platila odštetu 17 miliona evra izvođačima na istočnom kraku Koridora 10

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Insajder, Južne vesti
Klizišta nastala izgradnjom auto-puta
Koridori priznali da su oni krivi zbog kašnjenja radova; foto: Lj. F.

Najmanje 17 miliona evra više od prvobitno ugovorene cene košta izgradnja istočnog kraka Koridora 10, piše Insajder na osnovu podataka koje su im dostavili Koridori Srbije. Toliko je država na ime odštete platila izvođačima zbog kašnjenja sa radovima za koje nisu bili oni odgovorni, već investitor - Koridori Srbije.

Od samog početka izgradnje počeli su da stižu zahtevi za odštetu zbog kašnjenja za koje nije odgovoran izvođač, piše Insajder, koji su nastavili da dolaze i do ove godine.

Razlozi za kašnjenja usled kojih su radovi poskupljivali bili su, između ostalog, zatečeni uslovi na terenu koji nisu bili u skladu s projektom, nezavršena eksporoprijacija, što je takođe bila obaveza države, nemogućnost prilaza gradilištu, vremenske nepogode... - piše Insajder.

Grčkoj firmi Aktor i španskoj Terna koje su dobile posao na istočnom kraku od Proseka do Crvene reke, za ovu deonicu od novca građana uplaćeno je skoro 2 miliona evra. Od 5 tunela ostao da se završi tunel Bancarevo Dodatnih 380.000 evra za završetak tunela Bancarevo isplaćeno češkoj firmi; foto: Lj. F.

U odštetnim zahtevima kao razlozi navedeni su, između ostalog, i to da nisu imali pristup gradilištu zbog nerešene eksproprijacije, da su dodatno izmeštani dalekovodi, optički kablovi. Radovi su zaustavljani i zbog toga što je investitor kasnio u isplati svojih mesečnih obaveza, a u mnogim situacijama su kasnili čak i crteži i instrukcije u vezi s pojedinim radovima - saznaje Insajder.

Ovim firmama je, prema podacima iz Koridora Srbije, a na osnovu odštetnih zahteva, priznato da oni nisu odgovorni za kašnjenje od čak 1.305 dana.

Najkomplikovanija je bila gradnja na delu od Bancareva od Crvene reke, koja još nije završena, a dvema firmama je priznato da nisu odgovorne za kašnjenje od 1.548 dana, te su zbog toga dobile dodatnih 8 miliona evra.

Dodatni novac dobila je i češka firma Subtera, piše Insajder, koja je gradila tunel Bancarevo, a njima je je investitor takođe priznao da nisu odgovorni za kašnjenje radova, te im je isplaćeno 380.000 evra više u odnosu na ugovorenu cenu.

Sve anekse ugovora o izgradnji i sve determinacije (isplaćen odštetni zahtevi), pre potpisivanja, odobrava Skupština društva Koridora Srbije, koju imenuje Vlada Srbije, na predlog Ministarstva - odgovorili su u Koridorima Srbije.

Podsetimo, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da je novembar najnoviji rok za završetak istočnog kraka Koridora 10.

Za završetak radova na istočnom kraku Koridora 10, ali i trajnu sanaciju kosina u Grdeličkoj klisuri, građani Srbije platiće još 2 milijarde dinara.

Izgradnju istočnog kraka Koridora 10 od početka radova pratili su problemi. Na samom ulazu na deonicu budućeg Koridora 10 od Niša ka Pirotu, koja još nije ni otvorena, asfalt je popucao i već je bio krpljen. Novinari, kojima su iz Terne inače zabranjivali da fotografišu javni put u izgradnju, tamo su zatekli radnike koji su ispitivali tlo.

U Koridorima Srbije rekli su da su se rupe pojavile još juna 2018. godine, ali da je navodno početkom februara odlučeno da mora da se o trošku izvođača zameni čitava ta deonica dugačka 150 m.

Građevinci koji su želeli da ostanu anonimni smatraju da je za pukotine kriva asfaltna podloga koja je izgrađena od lošeg kamena.

Pre samo 4 meseca u Koridorima tvrdili su da će troškove sanacije dela auto-puta kod niškog sela Prosek, snositi izvođač radova, direktor izgradnje ovog preduzeća Aleksandar Senić sada tvrdi da je to “bajata informacija” i da će to - bar delimično - platiti građani. Kolika je cena radova, niko od nadležnih nije precizirao.

Problemi su i na deonici Bancarevo - Crvena reka, o čemu je govorila ministarka Zorana Mihajlović. Ona je okrivila izvođača radova, grčku firmu Aktor, o kojoj je, rekla, da će govoriti pred svim međunarodnim finansijskim organizacijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Misic

    23:33 // 2. 10. 2019.

    Samo placa narode, 4 firme izvodjaci, a sada ce ova poslednja sve da resi, sta da radis vole medjudrzavnu saradnju, a zeleni karton moramo da platimo(integral) samo napred imamo mi novca za sve

  • Bure

    20:42 // 27. 9. 2019.

    Zato pojedini mogu da ubijaju na na platnim rampama bez posledica. Nikada se više ne asfaltira nego kod ovih šibicara. I što treba i što ne treba, po nekoliko puta. Tu je keš.

  • milojko

    17:58 // 25. 9. 2019.

    Sme li ko da pita /na konferenciji za štampu/, Najvećeg sina II, KAKO, ZAŠTO ?

    • Djordje

      08:51 // 26. 9. 2019.

      Naravno da sme, ali ce dobiti odgovor vezan za BDP Mongolije ili za prirastaj sadnica Tuje u Azerbejdzanu. :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: