Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 25. 2. 2022.

| Društvo

Dva meseca koliko se Piroćanci žale na buku iz A.D. Tigar, merenja još nema

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
tigar
Tigar početkom meseca poslao zahtev za merenje Zavodu, pa nije odgovorio na njihovu ponudu; foto: Tigar AD

U Zavodu za javno zdravlje Pirot kažu da je prigovor građana na buku stigao i do njih, da su pre skoro mesec dana obavestili opštinsko Odeljenje za komunalne poslove, ali da im do sada zvanično merenje nije naloženo. Zahtev za merenje ipak jesu dobili početkom meseca, ali ne iz Opštine, već iz Tigra, a da li je njihova ponuda prihvaćena još čekaju odgovor. Građani kažu da je čekanje u ovakvim okolnostima nedozvoljeno i pozivaju nadležne da postupe po zakonu - hitno.

Za inspekcijski nadzor fabrike, koji u Opštini kažu da su pokrenuli, građani tvrde da je obavljen još krajem januara i da je buka bila prekomerna toliko da je opštinski ekološki inspektor na terenu procenio da je i ne treba meriti.

Tu buku Piroćanci opisuju kao centrifuga, avion koji se neprestano vrti u krug, a iz opštine navode da zvuk dolazi iz fabrike Tigar A. D.

Građani kažu da su više puta prijavljivali i su sve nadležne institucije upoznate sa njihovim problem i da je posle više nedelja rezultat nepromenjen - reakcije nema, buke ima.

Kažu i da znaju da je vanredni inspekcijski nadzor već obavljen i pitaju zašto mesec dana od kako su otkrili izvor nema objašnjenja i njihov problem nije rešen.

Inspekcija je sa inženjerom ZZJZ Pirot koji meri buku još 28. januara obavila vanredni inspekcijski nadzor i utvrdila da je buka toliko prekomerna da je ne treba ni meriti. Skoro mesec dana od kako su otkrili izvore, a načelnik Bojan Pešić još uvek ne daje objašnjenje, zato što nije zvanično, po Zakonu, naloženo da u određenom roku preduzmu mere. Vanredni inspekcijski nadzor je samo izgovor, jer je to urađeno. Posebno bi trebalo da reaguju jer je Grad akcionar Tigra, a i dalje se čuje. Poigravaju se sa narodom bez pardona - kažu građani.

Južne vesti kontaktirale su opet i nadležnog načelnika Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno - komunalne poslove Bojana Pešića, međutim odgovore na pitanja zašto šta će konkretno biti preduzeto i kada i zašto je merenje prepušteno Tigru redakcija do objavljivanja teksta nije dobila.


O vanrednom inspekcijskom nadzoru ni reči iz ZZJZ , kažu poziva za merenje nema

U odgovoru koji su Južne vesti dobile iz Zavoda za javno zdravlje navode da su nakon obraćanja grupe građana 26. januara uputili dopis Odeljenju za komunalnu delatnost Gradske uprave.

U dopisu je citiran problem građena i navedeno da ukoliko stručne službe gradske uprave Pirot procene da je potrebno merenje buke, Zavod u skladu sa svojim ovlašćenjem može pružiti ovu vrstu usluge - navode iz Zavoda.

Tvrdnje građana da je njihov inženjer prisustvovao vanrednom inspekcijskom nadzoru 28. januara ne pominju.

Iz Tigra su 18. februara Južnim vestima odgovorili da tek treba da se utvrdi da li buka dolazi iz njihove fabrike, a iz Zavoda sada navode da je Tigar A. D. njima još 3. februara poslao zahtev za ponudu merenja buke, ali da fabrika ponudu još nije prihvatila.

Tigar A. D. je 3.2.2022. poslao ZZJZ Pirot zahtev za ponudu merenja buke u krugu fabrike, okruženje pogona “bela valjara”. Zavod je istog dana poslao ponudu kompaniji Tigar A. D. ali do danas nema odgovora da je naša ponuda prihvaćena, pa u tom smislu nema ni poziva da Zavod obavi merenje nivoa buke u pomenutoj sredini - pišu iz Zavoda.

Dodaju da su prema Zakonu o zaštiti od buke u životnoj sredini, emiteri koji obavljanjem delatnosti utiču na izloženost buci iznad graničnih vrednosti dužni da obezbede učešće u troškovima zaštite od buke, da prate uticaj svoje delatnosti na buku, sprovode odgovarajuće mere zaštite, a da ukoliko je nivo buke povećan preko dozvoljene granice postoje tehničko-tehnološke i građevinske mere za smanjenje buke.

Inače, kako je ranije inspektor za zaštitu životne sredine u penziji Slaviša Nešić rekao za Južne vesti inspekcija je morala da naloži merenje buke što hitnije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marina

    19:25 // 25. 2. 2022.

    Kad udruže snage opštinska inspekcija i direktor Tigra... kad bi mogli servirali bi duplu dozu buke, da se čuje i vibrira što dalje... I da pokažu koliko MOĆNO brinu o našem zdravlju.

  • Tamara

    16:01 // 25. 2. 2022.

    Sta cemo sa bukom u Tigar Tyres Babusnica???

  • tigrovac

    14:33 // 25. 2. 2022.

    Sindikat Nezavisnost u Tigar Tyres je najavio strajk,ceka se zadnji sastanak za menadzmentom danas u 15h.

    • Nezavisnost

      17:30 // 25. 2. 2022.

      O našem zahtevu poslodavac se nije izjasnio.
      Citiramo :" 20% nećete dobiti ".
      A ni vezivanje zarade za inflaciju!
      O pravima i obavezama u toku organizovanja štrajka u sledećoj objavi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: