Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 29. 4. 2022.

| Društvo

Dve opštine sa juga Srbije uključene u program podrške roditeljstvu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Deca KOSTA
Deca kroz igru i interakciju sa roditeljima razvijaju sve potrebne životne veštine; Ilustracija; foto: A. Kostić

Među 28 opština i gradova koji su odabrani za drugu fazu programa podrške roditeljstvu našle su se opštine Svrljig i Bela Palanka, pa će se u tim sredinama kroz zajedničku igru dece i roditelja uticati na razvoj, vaspitanje i učenje mališana.

Program podrške podsticajnom roditeljstvu ima za cilj da deca kroz igru i interakciju sa roditeljima razvijaju sve potrebne životne veštine koje će im značiti u budućnosti.

Od 46 prispelih prijava, odabrano je 28 za ulazak u drugu fazu programa koji se u prvoj, pilot fazi, pokazao kao veoma uspešan, a među njima su i Bela Palanka i Svrljig.

Po rečima Slavice Đukić Dejanović, akreditacija praktičara za sprovođenje programa je završena u sistemu zdravstva, dok je akreditacija u predškolstvu i socijalnoj zaštiti u toku.

Đukić Dejanović je naglasila da je donošenjem odluke o uključivanju dodatnih 28 opština u program "Razigrano roditeljstvo" ključni korak ka pokretanju druge faze implementacije programa i da će se u naredne dve godine program sprovoditi u 20% opština u Srbiji.

Istraživanja sa roditeljima u pilot lokacijama, pokazuju da je izloženost podsticajnim praksama od strane roditelja i okruženja veća za decu uzrasta od 13 do 24 meseca nego za decu ranijem uzrastu, od 0 do 12 meseci, a razvojni ishodi mereni instrumentom "Uzrast i razvoj deteta" su takođe nešto bolji za decu iz starijih uzrasnih grupa - zaključila je Đukić Dejanović.

Rezultat sprovedenog konkursa, kako je navedeno, ukazuje da postoji spremnost na lokalnom nivou za intersektorsku saradnju ne samo u 46 opština koje su se prijavile na konkurs već i u 138 institucija zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite koje su iskazale spremnost da podršku roditeljima postave kao prioritet u razvoju svojih ustanova.

Projekat sprovodi UNICEF, uz podršku Vlade Srbije i LEGO fondacije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: