Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:28, 7. 3. 2019.

| Društvo

E-recepti zvanično zamenili papirne, ali sistem u Nišu već ne radi

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
studentska poliklinika
U Studentskoj poliklinici ne radi sistem danima i ne zna se kada ce proraditi; foto: arhiva JV

Studentkinja koja boluje od fridrihove ataksije, retke bolesti zbog koje ima i dijabetes, ostala je bez terapije jer u Studentskoj poliklinici u Nišu sistem izdavanja elektronskih recepata, koji je nedavno zvanično zamenio papir, danima ne radi, kaže njen otac Goran Ilić. Direktor ove zdravstvene ustanove Radomir Pešić nije precizirao kada će sistem opet početi da radi, ali kaže da je popravka u toku. Recepte na papiru ne izdaju, pa je sistem koji ne radi jedina mogućnost za pacijente.

Ilićeva ćerka se zbog bolesti kreće u invalidskim kolicima, pa je on otišao po redovnu terapiju koja joj je neophodna zbog dijabetesa i to 1. marta - kada je zvanično elektronski recept zamenio onaj na papiru.

Terapiju nije dobio, jer su mu lekari rekli da sistem ne radi. Situacija se ponavlja kada ode do Studentske poliklinike u Katićevoj ulici, iz istog razloga ostao je opet bez prepisane terapije za bolesnu ćerku.

Otišao sam zbog redovne tromesečne terapije za ćerku, pošto ima dijabetes i terapija joj je neophodna. Međutim, lekar mi je rekao da ne može ništa da uradi pošto sistem ne radi. To je bilo prošlog petka, zamolio me je da budem strpljiv jer ide vikend i rekao je da će tokom vikenda da poprave. Ponovo sam išao u utorak i sistem i dalje nije radio, sutradan sam pozvao rekli su da još ne radi - priča Ilić.

U razgovoru sa pacijentima koji imaju sličan problem saznao je i da je pravilo da ako sistem e-recept ne radi, lekar mora da prepiše terapiju na papiru.

Kažu da postoji mogućnost da lekar izda recept u papirnom obliku kada su vanredne okolnosti, kada nestane struja, nema interneta ili nešto slično, kada elektronski recept nije dostupan i da pacijenti ne treba da ostanu bez svoje terapije - dodaje Ilić.

Ističe i da zbog sistema koji je u kvaru ne smeju da ispaštaju pacijenti i hronični bolesnici koji moraju da prime terapiju. Osim toga, ako se ovo i ubuduće bude dešavalo moraće da izdvajaju mnogo više novca za lekove nego što im je potrebno kada imaju recept.


Pešić: Ne znam kada će kvar biti popravljen

Direktor Studentske poliklinike Radomir Pešić kaže da se radi na tome da sistem poprave, a opravdanje za to što je u kvaru nalazi u tome što nisu jedina zdravstvena ustanova u Nišu koja ne izdaje recepte elektronski.

Nismo samo mi, sve ustanove u Srbiji ispadaju iz toga i Medicina rada u Nišu i Dom zdravlja ima-nema, radi se na otklanjanju tehničkih problema i to će se rešiti na opšte zadovoljstvo svih - kaže Pešić.

Ipak, pitanje kada će početi da radi, jer od toga zavisi i kada će bolesnici dobiti svoju terapiju, direktora je naljutilo i počeo je da viče.

Ja nisam smislio ovaj sistem. Za sve dalje informacije nađite mog sistem administratora koji je stručno lice zaduženo za to i plaćeno od strane Vlade Srbije i pitajte njega. U ovoj zemlji treba da se zna ko šta radi i kako radi, ja sam doktor, ne sistem administrator - odgovara povišenim tonom.

Na pitanje zašto viče na pitanja koja postavljena u ime zabrinutih pacijenata, Pešić još jačim tonom odgovara:

Pa odakle znam kad će, rešiće se, doviđenja - kazao je direktor.

Iako u uputstvu o izdavanju elektronskih recepata piše da "u slučajevima kada se eRecept ne može izdavati (usled pada sistema, nestanka struje ili nedostupnosti eRecepta), može se izdati papirni recept na novoj formi", Pešić je naglasio da trenutno ne postoji mogućnost da pacijenti u Studentskoj dobiju recept na papiru, te da je jedina mogućnost e-recept, koji ne radi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    08:37 // 8. 3. 2019.

    Šta priča ovaj "gospodin direktor", sve same gluposti i neistine. U Nišu a i u domu zdravlja pa i na medicini rada najnormalnije radi e recept. Nije radio u petak 01.03 možda sat vremena ali to je bilo na nivou cele Srbije, tehnički problem sa portalom e recepta. U utorak i sredu je sigurno radio. I istina je da može još uvek papirni recept u slučaju, nestanka struje, nedostupnosti e-recepta...

  • Posmatrac

    17:17 // 7. 3. 2019.

    Vecina lekara, pogotovu direktora, nacelnika, sefova- na takav primitivan i nevaspitan nacin se i obraca svim pacijentima: uz poviseni ton, vikanje, dranje, pretnje, obracanje sa "ti"-pogotovu kad im postavite bitna pitanja koja dovode njihovo znanje i profesionalnost u pitanje (tj. u slucajevima sumnjimih/netacnih dijagnoza, odbijanja lecenja, odbijanja adekvatne terapije, uskracivanja pomoci)...

  • Mara

    13:41 // 7. 3. 2019.

    Gluposti.I ja sam videla.Lekari ne umeju da se snađu, sestre po ambulanta ma više nemaju nikakav posao osim da prozivaju pacijente a u apoteci vam kažu sve pa se vraćate da se to ispravi.Bespotrebno maltretiranje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: