Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 15. 6. 2022.

| Društvo

Ekipa bugarske nacionalne televizije napadnuta kamenicama kod Bosilegrada

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, BNT
napad
Napadnuti novinari i aktivisti; foto: BNT

Tokom snimanja emisije o zagađenju životne sredine u pograničnom području, ekipa emisije za istraživačko novinarstvo Bugarske nacionalne televizije (BNT), kao i nekoliko ekoloških aktivista iz Bugarske i Bosilegrada napadnuti su u blizini rudnika Podvirovi u selu Karamatica u opštini Bosilegrad. Oni su odmah nakon napada podneli prijavu policiji, ali za sada nema informacija iz Policijske uprave u Vranju da li su napadači identifikovani i uhapšeni.

Kako javlja bugarska televizija, u njihovoj ekipi emisije “Tragovi ostaju” bili su novinarka Bogdana Lazarova, snimatelji Dimitar Slavov i Nikolaj Andreev i tehničar Robert Vecov. Takođe, bili su prisutni i ekološki aktivisti iz Sofije Dimitar Kumanov iz Ribolovačkog kluba "Balkanka", kao i Valentin Janev, Branko Mitov i Dimitar Dimitrov iz Bosilegrada.

Tvrde da su među napadačima bili direktor firme koja je vlasnik rudnika, kao i zaposleni u rudniku.

Približavajući se rudniku na državnom putu, na oko 50 metara od ulaza u rudnik, zaustavio ih je parkiran mini-bus. Televizijska ekipa i ekološki aktivisti su izašli iz automobila i otišli do ulaza u rudnik. U tom trenutku oko 6-7 ljudi ih je napalo kamenicama na čelu sa direktorom firme “Bosil metal“ Miodragom Vukajlovićem, šefom obezbeđenja rudnika i radnicima - saopštava BNT.

napad bosilegrad Zasutu kamenicama; foto: BNT Napad se dogodio u utorak, 14. juna oko 15 sati, a iz BNT kažu da je njihova ekipa bila akreditovana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za snimanje emisije o zagađenju životne sredine u pograničnom području.

Jedna kamenica je pogodila kameru snimatelja, veliko kamenje je bacano na ljude iz TV ekipe i ekološke aktiviste, što je ugrozilo njihove živote i zdravlje. Dimitar Dimitrov je udaren pesnicom u grudi, a Branku Mitovu je pocepana odeća - kažu iz bugarske televizije.

Kako piše BNT, na lice mesta u Bosilegradu je došao i generalni konzul Bugarske u Nišu Dimitar Canev i uz njegovu pomoć je podneta prijava policiji u Bosilegradu. O događaju je obaveštena i Ambasada Bugarske u Beogradu i generalni konzul.

Iz vranjske policije za sada nema informacija o tom događaju.

Snimak napada i izveštaj Bugarske nacionalne televizije možete videti na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Snežana

    10:51 // 16. 6. 2022.

    Vlasnik rudnika? Šta još nismo prodali?

  • Бојан Ранђеловић

    22:18 // 15. 6. 2022.

    Прилог би требао да покаже ширу слику овог проблема. Србија се обавезала да изгради пречистач отпадних вода. Бугарска користи преговоре са ЕУ да де факто она одлучује о свакој градњи у пограничној зони и да строжи закони у ЕУ и пре преговора буду примењени у Србији. Случај је политички и значи да Србија мора да поштује ЕУ законе и пре завршетка преговора о њиховој примени у Србији са ЕУ.

    • Aleksa

      16:56 // 19. 6. 2022.

      Ne mora da postuje jer mi nismo clanice EU. Ali imamo ne poslusnike na vlasti.

  • coki

    19:33 // 15. 6. 2022.

    zašto?
    pa, šta su Bugari tadili u Toplici 1914-1917?

    • profesor

      01:30 // 16. 6. 2022.

      da, da, i to baš ovaj dečko s kamerom, ja sam ga prepoznao.

    • Nislija

      23:21 // 16. 6. 2022.

      Aj procitaj opet, ko je vlasnik rudnika i ko skrece paznju na unistavanje prirode.
      Sami sebi smo najgori neprijatelji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: