Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 3. 5. 2012.

| Društvo

"Eko park" u Čairu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
eko park
foto: Ninoslava Milić

U niškom parku Čair počeo je da radi "EkoPark" sa sololarnim panelima. Ovaj spoj prirode i tehnologije omogućava posetiocima da napune baterije kompjutera i mobilnih telefona, a dostupan im je i bežični Internet.

"Eko park" je projekat studenata, stipendista PECD programa koji finansira kompanija "Filip Moris".

Posetioci će u parku moći da napune bateriju na laptop računaru i pristupe Internetu i to uz pomoć električne energije dobijene od Sunca.

Energija Sunca sakuplja se u solarnim panelima, koji se nalaze na "Eko drvetu", a zatim se pretvara u električnu energiju.

Kroz "Eko park" i "Eko drvo" mladi su na praktičnom primeru pokazali primenljivost i dobru stranu korišćenja obnovljivih izvora energije. 

- Drago nam je da Niš ima talentovane i vredne mlade ljude koji svojim idejama čine Niš još boljim mestom za život. "Filip Moris" već osam godina podržava program PECD, kojim pomaže da upravo ovakvi ljudi i nakon studija ostanu u svom gradu - rekla je Jelena Preradović-Stevanović, saradnica za odnose sa zajednicom kompanije "Filip Moris".

Takođe, u parku je omogućeno i besplatno korišćenje bežičnog Interneta "EkoNekt hotspot" i pristup portalu "EkoNekt" svima koji koriste prenosive računare ili mobilne telefone. 

Projekat studenata Elektronskog fakulteta, pored kompanije "Filip Moris", podržali su i opštima Medijana i Sportski centar "Čair" pod čijim je video nadzorom "Eko park".


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    15:02 // 5. 5. 2012.

    Konacno da se ovako nesto napravi i kod nas, iskreno se nadam da ce ovo e-drvo ostati neposeceno.

  • Aca

    08:23 // 4. 5. 2012.

    Koliko vremena man treba da sve ovo polomimo?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: