Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 4. 2. 2021.

| Društvo

Elektronski fakultet naplaćuje potvrde o studiranju za vaučere za letovanje, dekan kaže da postoji šansa za izmenu

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
elektronski
Dekan kaže da Studentski parlament još nije pokrenuo inicijativu za izmenu Odluke: wikimedia.org/D.Cvetković

Da bi dobili besplatne vaučere za letovanje, studentima je potrebno uverenje sa fakulteta o statusu studenta, a na Elektronskom, kako kaže jedan roditelj, za taj papir treba da plate 1.000 dinara, što nije bio slučaj kada su ranije uzimali potvrde. Dekan Dragan Mančić kaže da Odluka o naknadama za pružanje usluga iz obrazovne delatnosti ne uključuje besplatno izdavanje uverenja za vaučere, ali i da je moguće da se ona promeni ako Studentiski parlament pokrene inicijativu za izmenu.

Od prošle godine studenti mogu da dobiju besplatne vaučere za letovanje, a tada je, kaže jedna majka, i prvi put čula da se studentima naplaćuje izdavanje uverenja, što je bio slučaj, dodaje, na Pravnom fakultetu.

Sada je mom detetu na Elektronskom fakultetu rečeno da mora da uplati 1.000 dinara kako bi mu izdali potvrdu o statusu studenta za dobijanje besplatnog vaučera, jer potvrda je besplatna samo ako kao svrha stoji novčana pomoć – navodi majka studenta.

Da je Odlukom fakulteta iz 2013. godine propisano besplatno izdavanje uverenja samo u pojedinim slučajevima, ističe dekan Elektronskog fakulteta Dragan Mančić.

Studentima Fakulteta se ne naplaćuje izdavanje uverenja o statusu studenta koje služi za potrebe regulisanja zdravstvene zaštite, odsluženja vojnog roka, smeštaja u studentske domove, korišćenja studentske menze, studentskih kredita, stipendija, porodične penzije, zdravstveno potpornog udruženja, dečijeg dodatka, smeštaja deteta u predškolsku ustanovu, alimentacije, javnog prevoza, socijalnog osiguranja, ostvarivanja prava iz socijalne zaštite, izdavanja vize i novčane pomoći – navodi Mančić.

Ta Odluka se, dodaje, nije menjala do danas i još je na snazi, pa se u skladu sa njom izdavanje potvrda za druge svrhe koje spadaju u potvrde po posebnom zahtevu, naplaćuje po ceni od 1.000 dinara.

Napominjemo da je navedena Odluka doneta 2013. godine i da se od tada utvrđeni iznosi nisu menjali - kaže Mančić.

Jedan od razloga je što nije bilo inicijative Studentskog parlamenta Fakulteta za izmenu Odluke, poručuje Mančić. Međutim, ukoliko podnesu inicijativu za smanjenje ili ukidanje cene, kaže da će je Savet Fakulteta, koji je nadležan po ovom pitanju, uzeti u obzir.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milica

    00:53 // 5. 2. 2021.

    Taj fakultet se pretvorio u masinu za pravljenje para. Profesori drze privatne firme i angazuju studente da im rade za sitne pare a oni uzimaju debele pare, a o dadzbinama na njihovom salteru ne zelim ni da pricam.

  • Mika

    10:24 // 4. 2. 2021.

    Ne naplacuje samo Elektronski fakultet potvrde za ovu namenu, koja je uzgred obicno turisticko putovanje i nije vezana za obrazovanje, mogli ste malo da istrazujete i po ostalim fakultetima pre nego sto ste dali naslov ovom clanku.
    Ne naplacuje se samo na onim fakultetima gde je Studentski parlament trazio da se to razmatra. I to odlucuju Saveti fakulteta, a ne dekani.

  • Mara

    09:31 // 4. 2. 2021.

    Pardon Anastasijevic

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: