Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 10. 4. 2019.

| Društvo

Elektronski recepti zamenili papirne, ali zbunjuju građane

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
apoteka
Teško do lekova e-receptima; foto: Lj. M.

Od 1. marta e-recept je potpuno zamenio papirne, ali ujedno, kako sami kažu, zbunjuje pacijente i stvara pometnju. Mnogi su nezadovolji, žale se da se vraćaju i po nekoliko puta od doktora do apoteke, kao i da ne mogu na vreme da dobiju terapiju koju godinama uzimaju. Farmaceuti tvrde da se radi na otklanjanju svih grešaka.

Kako pišu čitaoci Južnih vesti, hronični bolesnik po dolasku u apoteku da podigne lek, koji mu zahvaljujući elektronskom receptu može biti propisan za nekoliko meseci unapred, susreće se sa raznim nelagodnostima.

Čekala sam mesec dana na zakazan pregled kod lekara kako bi mi prepisao terapiju koju uzimam svakog meseca jer sam dijabetičar, a kada sam otišla u apoteku, nisu mogli da mi daju sve lekove, jer doktor nije lepo napisao šifru pa sam morala da se vratim u Dom zdravlja i čekam red da se to ispravi - piše jedna čitateljka.

Lek preko e-recepta, kada je terapija prepisana za nekoliko meseci unapred, može da se podigne 7 dana pre ili 7 dana posle datuma kog je recept izdat. Znači, ukoliko je recept dobijen 7. aprila, sledećeg meseca pacijent može da podigne lek od 1. do 14. U suprotnom, pacijenti moraju da se vrate kod svog lekara po novi recept.

Takođe, problem je i povremeni pad, odnosno preopterećenje sistema i nemogućnost da se putem aplikacije preuzmu svi propisani lekovi.

Neki od lekova nisu vidljivi na onlajn platformi, a pacijenti se žale i na nedovoljno obučene lekare.


Radi se na otklanjanju nepravilnosti

Predsednica niškog ogranka Farmaceutske komore Srbije, magistar farmacije Dragana Božić Miljković deli mišljenje Nišlija i slaže se da e-recepti ne funkcionišu baš najbolje.

Tačno je da postoje razni problemi, ali se trudimo da ih svodimo na minimum. Za razliku od početka marta, kada se krenulo sa realizacijom recepata, došlo je do opterećenosti portala koji je slabije funkcionisao u apotekama, naročito u prepodnevnim satima i u danima isplata penzija, ali se situacija u aprilu znatno poboljšala - kaže Božić Miljković.

Ona kaže da je sistem sada znatno poboljšan, a da se problemi rešavaju svakodnevno u komunikaciji sa IT sektorom Ministarstva zdravlja uz podršku RFZO.

Problemi su se takođe pojavili i zbog prestanka radnog odnosa lekara koji je propisao obnovljivu terapiju, pa su pacijenti neretko morali da budu jako strpljivi i u više navrata dolaze po terapiju u apotekama - dodaje ova farmaceutkinja.

Elektronski recept bi trebalo da omogući lekarima da se više posvete pacijentima i namenjen je uglavnom hroničnim bolesnicima. Oni uz zdravstvenu knjižicu mogu da podignu svoju terapiju za period od 2 do 6 meseci.

Ceo sistem bi trebalo da funkcioniše tako što pacijent odlazi na zakazan pregled kod svog lekara da mu pepiše lek, a zatim do apoteke gde može da podigne terapiju samo uz knjižicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Bosnjak

    15:42 // 10. 9. 2021.

    Dali moze preko neta da se proveri dali su recepti legli jer sam imao par situacija jer nisu ispisali pa sam morao sve od početka kod doktora,čekaj red dali radi pre ili popodne

  • Dejan Bosnjak

    15:40 // 10. 9. 2021.

    Kako može da se proveri dali je u apoteci legli moji lekovi a da ne idem direktno,jer imam par situacija gde nisu bili ispisani pa sam morao ponovo kod doktora i sve ponovo...dali postoji provera preko neta..

  • Željko Majstorović

    01:51 // 30. 10. 2019.

    Znači, pacijent ide u apotekku samo sa ličnom kartomi zdravstvenom knjižicom?
    Jesam li dobro razumeo?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: