Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 22. 6. 2019.

| Društvo

Godinu dana od poklanjanja aerodroma - novi letovi, loša statistika i otvorena pitanja

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
aerodrom
Prođe godina; foto: D. P.

Pad broja putnika, 12 novih linija, novi direktor, novi Nadzorni odbor, novo preduzeće, nešto nove opreme, jedna destinacija manje, povratak letova za Malme i neobjavljen ugovor sa francuskim Vansijem - to je ukratko priča niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” u prvoj godini od zvanične odluke niških odbornika da podrže predlog da Aerodrom pređe u vlasništvo Republike.

22. juna 2018. godine 44 odbornika vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke glasalo je “za” poklanjanje Aerdroma “Konstantin Veliki” državi.

Godinu dana kasnije u vrhu niške vlasti kao uspeh ističu 12 novih linija na kojima će iz Niša leteti avioni Air Serbia i preseljenje preduzeća Aerodromi Srbije u Niš, kao dva dokaza da država ima ozbiljne planove sa niškom vazdušnom lukom.

Promena sedišta preduzeća Aerodromi Srbije govori nam koliko naš grad ima podršku države. Imamo novu-staru liniju do Malmea i za direktora Aerodroma Srbije izabran je naš Nišlija, moj prvi saradnik Mihajlo Zdravković - govorio je ranije gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

potpis Potpis na poklon; foto: MGSI

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da su procene da će “Konstantin VelikI” ove godine opslužiti 380.000 putnika, a da se za narednu, zbog novih linija, očekuje 500.000.

Najvažnija stvar je da naši aerodromi ispunjavaju sve uslove po pitanju bezbednosti odvijanja vazdušnog saobraćaja, a sigurno da će se uvođenjem novih linija i druge stvari i usluge aerodroma poboljšavati - govorila je ministarka još u aprilu.

putnici-foto-Vanja-Keser- I dalje u padu broj putnika; foto: JV arhiva


Statistika i dalje loša

I pored blistavih prognoza koji dolaze iz vrha vlasti, trend pada broja putnika u niškoj vazdušnoj luci traje od kraja 2018. godine, a procenat pada između prvih 5 meseci prošle i isti period ove godine je 6,4%.

Najavljivali su sa Aerodroma porast, a i logično je da se broj putnika poveća od 15. jula kada bi trebalo Air Serbia da otpočne svoje letove ka 12 destinacija, ali za jednog od pokretača protesta “Ne damo aerodrom” Miloša Boškovića, to je samo “nabacivanje” posla nacionalnoj avio-kompaniji uz subvencije.

Na ovaj način trpe svi građani Srbije koji iz svog džepa plaćaju da se ovi letovi odvijaju, dok se istovremeno lou-kosteri, koji lete isključivo po tržišnom principu, stavljaju u nezavidan položaj, jer su bukvalno u neravnopravnoj borbi. Ovde se još jednom vidi da je država rešena po svaku cenu da ima nacionalnog prevoznika, koliko god mnogo to koštalo građane. A košta mnogo, dok je usluga loša - kaže Bošković.

boskovic Miloš Bošković kaže da stvar nije nepromenljiva; foto: JVNjega poklanjanje aerodroma podseća na devedesete i neke poteze koje je vukao tadašnji predsednik Slobodan Milošević, koji su za cilj imali centralizaciju moći.

Idealno, o svemu važnom da se odlučuje u Nemanjinoj ulici u Beogradu. Niški aerodrom nije bio pošteđen. Jedan lokalni uspeh, bez skoro ikakve pomoći države morao je da "migrira", kako bi sada mogao da bude uspeh Vlade Republike Srbije - priča Bošković.


Tajnovit ugovor sa “Vansijem”

Od početka priče bilo je nejesnoća jer je prvo u predizbornoj kampanji aerodrom u Nišu bio hvaljen od strane naprednjaka, a potom se odjednom sa iste strane čulo da ovo preduzeće ne može samo da posluje i mora da pređe u vlasništvo Republike, pa se sumnjalo da sve to ima veze sa koncesijom beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla”.

Naime, spekulisalo se o ograničenju broja putnika na ostalim aerodromima u Srbiji, što je navodno sastavni deo ugovora o koncesiji između Vlade Srbije i francuske kompanije Vansi.

air serbia 12 novih destinacija iz NIša; Ilustracija; foto: Wikipedia/Dejan MilinkovićTe sumnje bi se otklonile objavljivanjem ugovora, ali i pored brojnih obećanja, čak i predsednice Vlade Ane Brnabić, to se još nije desilo.

Ostaje pitanje koliko je na celu priču uticao i koncesioni ugovor sa Vansijem, ali to ne možemo znati, jer ugovor i dalje nije objavljen. Naime, predsednica Vlade Ana Brnabić, je po ko zna koji put slagala građane Srbije, kada je rekla da će ugovor biti objavljen septembra 2018. godine - kaže Bošković.

U celoj priči on vidi i jednu svetlu stranu i naglašava da sve može da se vrati u prvobitno stanje. Kaže da je potrebna samo politička volja, za koju veruje da će doći nakon promene vlasti.

Podsetimo, Nacionalna koalicija za decentralizaciju je nedavno objavila dokument o poslovanju Aerodroma u 2018. godini gde je evidentan gubitak od 13 miliona dinara i brojne druge negativne statistike. Sa Aerodroma su to pokušali da demantuju, ali izveštaj za 2018. godinu još nisu objavili.

Aerodrom je poklonjen državi juna 2018, a novo rukovodstvo i zvaničan prelaz u ruke države desilo se avgusta 2018.

Let za Malme je ukinut, pa vraćen, leta za Dizeldorf više nema, a rukovodstvo aerodroma pojačao je nekadašnji direktor Radisav Radojković, akter afere oko mahinacija na niškom aerodromu, kasnije oslobođen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mikan

    07:28 // 23. 6. 2019.

    Mene zanima što ne mogu preko velikog Air Serbia da rezervisem karte 6meseci unapred a preko low cost mogu.

  • Miks

    20:07 // 22. 6. 2019.

    Hajdemo jednom za ime sveta, da ne kritikujemo i mracimo pre nego sto vidimo kako ce ovo sve da SE odvija. Meni , kao Nisliji, mogucnost da za jeftin novac dodjem kuci Iz Nemacke puno znaci. Obrnuto, imao sam priliku da vidimo puno Nemaca koji dolaze zbog jeftinih karata u Nis kao turisti i pomazu nasu lokalnu ekonomiju. Pitajte vlasnike hostela i hotela.

  • Nishlija

    18:00 // 22. 6. 2019.

    U najavi o novih 12 letova bio je i Frankfurt, ali na sajtu kompanije let od Nisa NE POSTOJI. Nisam proveravao ostale "ponude"

    • Alex

      19:17 // 22. 6. 2019.

      Frankfurt/Han je aerodrom

    • Срба

      19:42 // 22. 6. 2019.

      Па, има Франкфурт- али, Хан (регионални/локални- удаљен од града Франкфурта скоро 2 сата), а не Франкфурт међународни (FRA).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: