Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 8. 6. 2018.

| Društvo

Grad Niš 3 godine znao, a ćutao o nezakonitostima na aerodromu

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Vrelo na aerodromu; Foto: A. S.

Iako je još 2015. u svom izveštaju Džavna revizorska institucija ukazivala na protivzakonito uvećanja plata zaposlenih na Aerodromu “Konstantin Veliki”, niški Sekretarijat za komunalne delatnosti, kaže šefica Odseka budžetske inspekcije, je tek 3 godine kasnije ovaj protivzakonit čin prijavila inspekciji, a onda Veće smenilo direktora Vladicu Đurđanovića. Rukovodstvo niškog aerodroma tvrdi da je niška vlast znala i odabravala svaki potrošen dinar.

Nezakonito uvećanje plata radnika niške vazdušne luke, pre samo mesec dana, inspekciji je prijavio Sekretarijat za komunalne delatnosti Niša.

dri Iveštaj DRI iz 2015. godine ukazivao na problem, na koji je gradska vlast reagovala tek 3 godine kasnijeRazloge zbog čega je Đurđanovićevo kršenje Zakona, Sekretarijat “čuvao u fioci" 3 godine, pa se za prijavu inspekciji odlučuo baš u trenutku kada je uzavrela atmosfera oko potencijalnog poklanjanja aerodroma Državi, šefica Odseka budžetske inspekcije Spomenka Milojević vidi u tome što “nadzor ovog Sekretarijata nije dobar”.

Način nadzora Sekretarijata za komunalne delatnosti nije suštinski dobar, oni su trebali to da vide pre nas, mi idemo po redovnom postupku, a od prošle godine samo po prijavama i predstavkama. Mi smo izašli na teren u aerodromu prošlog meseca, kada Sekretarijat nije overio ZIP obrazac. Međutim, oni nisu primetili da se povećanje plata vrši od 2015. godine - navodi Milojevićeva.

spomenka milojevic Milojevićeva kaže da će količina novca koju će Đurđanović morati da vrati Gradu, biti određena nakon detaljnog obračuna; foto: S. M.Pre 2015, dodaje Milojevićeva, zaposleni na aerodromu su imali minimalne plate, "shodno rezultatima rada, a posle toga su dobili pomoć od strane Grada".

Zarade su obračunate i isplaćene suprotno Zakonu i to ne u iznosu od 2, 3 ili 5 % povećanja, nego u drastičnim iznosima povećanja na način da su pokušajem promene opisa i naziva radnog mesta dovedu obračun zarade u neki status napredovanja, iako to nije bilo istinsko napredovanje. Tipa, bio je šef, a sada se zove koordinator, radi isti posao i ima 20.000 veću platu - navodi Milojevićeva.

Inače, koliki će ceh platiti za protivzakonito povećanje plata, dodaje Milojevićeva, znaće se nakon obračuna inspekcije, koji će kasnije biti prosleđen Pravobranilaštvu.

Zbog čega je gradska vlast tek sada reagovala na Đurđanovićevo kršenje Zakona, novinari nisu uspeli da saznaju, jer su se nakon Gradskog veća, svi predstavnici niški vlasti upoznati sa problematikom niške vazdušne luke "brzim korakom" udaljili iz sale.


Aerodrom: Grad je znao kako trošimo svaki dinar

Skupština grada Niša je, kažu na niškom aerodromu, usvajala progame poslovanja koji su definisali svaki dinar koji se trošio iz budžeta grada Niša, pa i zarade zaposlenih. Oni negiraju da su prekršili bilo kakav zakon i da su poslovali isključivo po zakonskim normama i odlukama nadležnih organa, odnosno Grada.

Na Sistematizacije radnih mesta saglasnost je davalo Gradsko veće. Koeficijenti po kojima su utvrdjivane zarade zaposlenih su odredjivani Kolektivnim ugovorom koji je potpisivan izmedju Grada Niša, Zloupotreba budžetskih sredstava nije mogla biti učinjena, jer je upravo sve rađeno u skladu sa odlukama o budžetu Grada Niša i Gradskog veća, usvojenim Programima poslovanja, sistematizacijama i potpisanim kolektivnim ugovorima - navode u aerodromu.

đurđanović Zašto je niška vlast čekala dosad?; foto: S. M.Rukovodstvo niške vazdušne luke negira i navode niške vlasti i inspekcije da su "probili masu zarada".

Do probijanja mase sredstava predviđenih za isplatu zarada nikad nije došlo jer JP Aerodrom Niš nikad nije iskoristio sva predviđena sredstva definisana za zarade po Programima koje je usvajala Skupština grada - rekli su u aerodromu.

Prošlog meseca je, kažu, data i saglasnost gradske vlasti na novu sistematizaciju.

Oni dodaju i da do ovog trenutka, rukovodstvo aerodroma nije dobilo zapisnik kontrole budžetske inspekcije Niša, kao ni rešenje Gradskog veća sa predlogom za smenu direktora.

Podsetimo, Gradsko veće Niša smenilo je Vladicu Đurđanovića sa mesta direktora JP Aerodorm Niš i niškog Aerodroma “Konstantin Veliki”, jer je on, kako su rekli, “protivzakonito povećavao plate, čime je oštetio budžet Grada".

Inače, Đurđanović je postao vršilac dužnosti direktora Aerodroma 2014. godine, nakon što je ostavku podneo Dragan Bugarinović, a zvanično je postao direktor 2015. godine, nakon sprovedenog konkursa na kojem je bio jedini kandidat.

Bio je dugogodišnji član Nove Srbije i lider ove stranke u Opštini Crveni Krst, ali je, prema nezvaničnim informacijama, uzeo člansku kartu Srpske napredne stranke neposredno pre preuzimanja Aerodorma.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    12:54 // 9. 6. 2018.

    Smesno sta ona gospa iz inspekcije prica.Oni se toliko upleli u budalastine da sebe stite ovom smenom.Ova gospa sedi pored gradonacelnika za koga ne znamo da li je vojni invalid penzione ili lice sposobno za rad.Kao penzioner jos moze da koristi popuste.Ako je penzioner da li je Vulin ispitao zakonitost njegovog penzionisanja posto covek bio direktor pa gradonacelnik.Gospodjo ko krsi zakon?BRUKA.

  • BATA

    12:45 // 9. 6. 2018.

    Pojavio se gradonacelnik sada kada nema direktora.To je to,oteras coveka i ne das da kaze a onda ti ospes iz topova.Pazi povecao platu pre tri godine a ja nisam znao.Tako misle i na skupstini,bez ikakvih podataka sa aerodroma plasirace recimo taj Bandjur podtke o malverzacijama na aerodromu za koje oni naravno nisu znali i ako su ih odobravali.Zlocin je povecati platu?Doveli onu gospu da kaze.

    • Aperkat

      18:43 // 9. 6. 2018.

      Tako ih je ucio crveni "vojvoda"!

  • Nišlija

    10:41 // 9. 6. 2018.

    Da nema Južnih vesti ovo niko ne bi ni znao. Vi ste jedini koji se bave novinarstvom u Nišu. Ostali se bave partijskom propagandom.

    • iz inozemstva

      12:32 // 9. 6. 2018.

      Pa u Srbiji,koliko vidim,osim Juznih vesti i nema nezavisnih
      medija! Ili su partijsi ili strani,a nikad objektivni! Uzas!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: