Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:27, 5. 5. 2011.

| Društvo

Grad daje "Oficirski dom" u zakup

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti, Danas

NIŠ - Grad Niš raspisao je krajem aprila Konkurs za davanje u zakup "Oficirskog doma" na nišavskom keju.

U oglasu objavljenom na sajtu Grada navodi se da se objekat daje u zakup na 5 godina, a početna cena na licitaciji biće 651,29 dinara, što za 1.657 kvadratnih metara iznosi preko 10.000 evra mesečno.

Po malo neobično oglas za Oficirski dom, koji je pod zaštitom države kao "spomenik od velikog značaja" što znači da je u rangu sa simbolima Niša kao što su Tvrđava i Banovina, objavljen je zajedno sa oglasima za davanje u zakup još 50tak objekata, među kojima su i Mesne kancelarije u selima Paljina, Vele Polje, Prva Kutina i Radikina Bara, a da pri tom nije ni označen kao "Oficirski dom", već kao "višenamenski objekat" na adresi Orlovića Pavla 28.

Kako je Južnim vestima potvrđeno u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, Studentskom kulturnom centru, Narodnom muzeju, Nišvil džez festivalu ali i gradskoj Upravi za kulturu i obrazovanje, njih niko iz gradske Uprave za imovinu nije kontaktirao pre raspisivanja konkursa.

S obzirom na izuzetno visoku cenu mesečnog zakupa mala je verovatnoća da će se na konkurs javiti bilo koja ustanova ili preduzeće koje za cilj ima organizaciju kulturnih sadržaja, pa se najčešće kao mogućnost pominje kafana.

Rok za podnošenje prijava zainteresovanih ističe 12. maja a licitacija je zakazana za 18. maj od 10 sati u zgradi Skupštine grada.

Zgrada takozvanog Oficirskog doma izgrađena je 1890. godine kao privatna kafana „Bulevar“, u kojoj su nastupale i putujuće pozorišne družine, pevačka društva i vojni orkestri. Od 1903. do 1941. korišćena je kao Oficirski dom, jer je Komanda grada otkupila kafanu.

Tokom Prvog svetskog rata tu je zasedala Skupština Srbije, pa se zbog toga grad Niš često naziva "ratnom prestonicom Srbije".

Objekat je kasnije služio za najrazličitije kulturne potrebe Nišlija, tu je ponovo bila i kafana, a u njoj su se okupljali glumci koji su dolazili na Filmske susrete, kao i ostali umetnički i kažu - pristojni svet.„Zaboravljena“ je posle 1999, kada se ugasio Dom mladih „Josip Kolumbo“, kojem je bilo ustupljena na korišćenje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: