Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 17. 9. 2021.

| Društvo

Građani zabrinuti zbog veće smrtnosti u kruševačkoj kovid bolnici, nadležni kažu da prima najteže pacijente

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
kovid bolnica kruševac
Prošle nedelje u kruševačkoj bolnici umrlo 78 ljudi; foto: M. M.

U kovid bolnici u Kruševcu prošle nedelje preminulo je, po zvanično saopštenim podacima, 78 pacijenata, skoro polovina od ukupnog broja ljudi koji su u to vreme umrli od korone u celoj zemlji. Dok građani apeluju na nadležne da ispitaju funkcionisanje ove bolnice, direktor Vladan Cvetanović ne odgovara na pitanja već upućuje na niški Univerzitetski klinički centar, iz koga navode da je razlog tolike smrtnosti u kruševačkoj bolnici što prima najteže pacijente.

Pošto je prošle nedelje u Kruševcu broj preminulih od kovida bio dvocifren svakog dana sem ponedeljka i nakon što je iz UKC-a u Nišu potvrđeno da je tamo dezinficijens dospeo u sredstvo koje se daje pacijentima koji su na respiratoru, brojni građani pozivaju nadležne da se pozabave situacijom u ovoj bolnici.

U Kruševcu nešto ne rade kako treba jer ovolika smrtnost svakog dana u procentima nažalost govori da nešto ne valja. Nadležni i Krizni štab treba što pre da ispitaju kako se tamo radi i da li je sve kako treba - jedna je od brojnih poruka Nišlija.

Međutim, direktor kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović kaže da ne želi da razgovara telefonom sa novinarima ni o čemu i upućuje na UKC.

Iz Kliničkog u Nišu objašnjavaju da je smrtnost u Kruševcu visoka jer se tamo šalju najteži pacijenti iz drugih kovid bolnica u Srbiji koje nemaju respiratorne centre.

Ističu da su analizirali lečenje i negu u bolnici u Kruševcu i da nema nikakvih razlika u tretmanu u odnosu na druge bolnice.

Pažljivo smo analizirali sve aspekte lečenja i nege preminulih pacijenata i nema nikakvih razlika u njihovom tretmanu u bolnici u Kruševcu ili u bilo kom drugom kovid centru koji zbrinjava ovakve pacijente - kažu iz UKC-a.

Da je uzrok velikog broja umrlih od korone u kruševačkoj bolnici to što tamo bivaju smešteni najteži pacijenti rekao je nakon incidenta sa dezinficijensom prošle nedelje i direktor UKC-a Zoran Perišić.

Morate da uzmete u obzir da se u Kruševac slivaju svi najteži pacijenti od Kosova preko cele južne, istočne, dela zapadne i severne Srbije. Imali smo skoro situaciju da smo primili pacijenta iz Smederevske Palanke koji je za dijalizu jer nisu hteli drugi da ga prime. On je do Kruševca putovao 250 kilometara. Šta mislite, šta može da se desi pacijentu tokom transportam koji putuje 250 kilometara - rekao je Perišić.

Tvrdi da je u Kruševcu povećan broj medicinskih sestara i da u intenzivnoj nezi rade isključivo anesteziolozi UKC Niš i mali broj anesteziologa iz drugih gradova, kao i da mlađi lekari samo ubacuju podatke o pacijentima.


Ujedinjeni protiv kovida - bez podataka je nemoguća analiza

Marko Oljača iz Udruženja Ujedinjeni protiv kovida kaže da razlog tolikog broja preminulih mogu biti teške kliničke slike i da je zato važno objavljivati podatke o tome koliko je starih među preminulima i da li su imali hronične bolesti.

To u ovom trenutku mi ne znamo. S druge strane, ne treba zaboraviti da se pacijenti iz drugih gradova smeštaju tamo. Pretpostavljam da je to sve intenzivna nega i prirodno je očekivati toliku smrtnost - navodi Oljača.

Drugi razlog može biti nedostatak kadra i gužve na odeljenjima, kao i neadekvatno lečenje, dodaje Oljača i ukazuje na to da ni loša opremljenost bolnice nije isključena.

Pitanje je koliko je ta bolnica opremljena. Ni to nije isključeno kao jedan od razloga. To govorim iskustveno jer podataka o tome šta se u toj bolnici zaista dešava nemam. Ono što znam i na šta se većina anesteziologa u Srbiji žali jeste da aparate uglavnom ne prati ostali potrošni materijal koji treba da imaju - objašnjava Oljača.

Podsetimo, Južnim vestima je prošle nedelje direktor UKC-a Zoran Perišić potvrdio da se u kovid bolnici u Kruševcu dezinficijens greškom našao u destilovanoj vodi, koja se daje pacijentima priključenim na respirator, ali je tvrdio da on nije dospeo do pacijenata. Međutim, zdravstvena inspekcija koja je posetila ovu bolnicu ne oglašava se više od nedelju dana nakon tog događaja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BBB

    23:49 // 10. 11. 2021.

    Jedan od roditelja mi je premonuo u Covid-u Kruševac bio je na kiseoniku 15 l.obaveštavan sam da se stanje poboljšava posle 5 dana mi je račeno da životno nije ugrožen da bi ni desetog dana javili da je preminuo.Uotpusnoj listi piše da se zdr.stanje iz dana u dan pogoršavalo.Na preuzimanje pokojnika bile su još 3 porodica od kojih sam čuo potpuno istu priču kao u mom slučaju.

  • Kalifea

    23:10 // 5. 10. 2021.

    Trend umiranja u ovoj bolnici se nastavlja i u oktobru.
    Otac mi je tamo preminuo pre 3 dana.Na informacije o zdravstvenom stanju svojih bliznjih,familija je prinudjena da ceka 24 h,pozivajuci call centar kazu vam na koliko je litara kiseonika,da li ima temperaturu,i laboratorijske parametre koje obicnom coveku ne govore mnogo.Ne mozete da pricate sa lececim lekarom.Ovu bolnicu narod zove Jasenova

  • Jovana Gajic

    23:50 // 27. 9. 2021.

    Moj otac koji je preminuo u Krusevackoj bolnici poslat je sa solidnim nalazima i klinickom slikom gde se u KS umesto da ide na bolje sve krece na gore.Neiskusni leksri,koji uče na jadnim ljudima i na kraju dovode do smrtnog ishoda.Stavljanje na respiratoru i sklanjanje nakon 2 dana,pa ponovo vracanje na isto i uz sve to i ono sto je bilo dobro krenulo je na gore i dovelo do smrti mog oca u 52 god

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: