Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 18. 4. 2024.

| Društvo

Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu dobio novog-starog dekana

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Slaviša Trajković, novi-stari dekan; foto: privatna arhiva
Slaviša Trajković, novi-stari dekan; foto: privatna arhiva

Jednoglasno, sa 20 glasova za, prof. dr Slaviša Trajković ponovo je izabran za dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, a među prioritetima u novom mandatu, kako kaže novi-stari dekan, jesu zapošljavanje asistenata, aktivno učestvovanje u međunarodnim naučno-istraživačkim i razvojnim projektima, kao i rekonstrukcija i adaptacija zgrade fakulteta.

Sednica Saveta GAF-a održana je 4. marta, a na predlog Nastavno-naučnog veća, za dekana ponovo je izabran redovni profesor i dosadašnji dekan Slaviša Trajković, najcitirani istraživač u Srbiji u oblasti građevinarstva i jedan od najcitiranijih na svetu. On je bio jedini kandidat na sednici Nastavno-naučnog veća, a dobio je 64 glasa od 65 glasača.

Na osam studijskih programa GAF-a trenutno studira preko 1.700 studenata što je najveći broj od osnivanja fakulteta, a povećanje broja upisanih studenata je jedan od prioriteta i u narednom periodu, kaže Trajković.

Moj osnovni cilj da primim što veći broj asistenata na osnovu jasno definisanih kriterijuma. Osam asistenata je primljeno od oktobra 2021. i do kraja godine biće prijem još osam novih asistenata - dodao je Trajković.

Građevinsko-arhitektonski fakultet, GAF Sređivanje i adaptacija zgrade jedan od prioriteta; foto: Ljubica Jocić Rekonstrukcija i adaptacija zgrade, koja je stara skoro 60 godina, planirani su i u narednom periodu. U saradnji sa Mašinskim fakultetom planirano je, kaže Trajković, sređivanje ulaznog dela, parkinga i izgradnja spoljašnje hidranske mreže.

Samostalno planiramo klimatizaciju učioničkog prostora, nastavak rekonstrukcije poligona za hidrotehniku, opremanje maketarnice potrebnim alatima i opremom za rad, zamenu spoljašnje stolarije na laboratorijskom aneksu, izradu projektne dokumentacije za učešće u Projektu energetske sanacije zgrade i izradu projektne dokumentacije za novi objekat na parceli u dvorištu Fakulteta. Fakultet nema mogućnosti da u nekom kratkom roku izdvoji ova potrebna sredstva. Zato računamo na pomoć države - priča.

Čeka ih i važna akreditacija Fakulteta i studijskih programa koju treba da završe na proleće 2027 godine.

Fakultet je na raskrsnici, sa sastancima počinjemo uskoro, a sa konretnom pripremom za akreditaciju krećemo već početkom 2025. godine - kaže dekan.

Promocija fakulteta je još jedan od prioriteta.

Mnogo smo aktivniji nego u prethodnom periodu. Svake godine posetimo preko 50 škola i desetak sajmova obrazovanja. Organizovali smo, veoma uspešno, prvi put Dan otvorenih vrata 2022. godine uz prisustvo velikog broja srednjoškolaca, njihovih nastavnika i roditelja. To polako postaje tradicija - dodaje Trajković.

Građevinsko-arhitektonski fakultet aktivno učestvuje u međunarodnim naučno-istraživačkim i razvojnim projektima, ističe dekan.

Trenutno smo partneri na jednom HORIZON projektu i na dva ERASMUS projekta. Imamo i bilateralni projekat sa kolegama sa Tehničkog univerziteta u Košicama. Nosioci smo dva projekta koje finansira Fond za nauku. Po tim parametrima smo među najuspešnijim na Univerzitetu. Očekujem još više uspeha u narednom periodu. Fakultet je zajedno sa Ogrankom Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu i Odeljenjem tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti i u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš organizovao izuzetno uspešnu konferenciju SINARG. U godini jubileja, 65 godina od osnivanja Fakulteta (2025.) planiramo međunarodnu konferenciju SINARG 2025 i šestu međunarodnu izložbu HOUSING 2025 - dodaje.

Slaviša R. Trajković je rođen 1965. godine u Leskovcu, a na Građevinskom fakultetu u Nišu je diplomirao (1990), magistrirao (1995) i doktorirao (2002). U njegovoj biografiji piše da je najcitirani istraživač u Srbiji u oblasti građevinarstva, da se nalazi na svim "Stenford" godišnjim listama od 2017. i na svim "Stenford" listama karijere od 2019. godine.

Osnivač je nekoliko doktorskih i master studijskih programa i rukovodilac je više projekata. Bio je predsednik ili član programskih odbora većeg broja međunarodnih konferencija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Any

    18:27 // 18. 4. 2024.

    Sto se tiče prijema asistenata, već planira da primi svog sina.

  • Anton

    18:24 // 18. 4. 2024.

    Da li vam je čudno sto je izabran jednoglasno. Nije to zbog njegovih zasluga, već zbog strahovlade.

  • dr jakov Zlatar

    11:39 // 18. 4. 2024.

    Bunt pro orijente@ Gde si se ti školovao, rekao bih, sa sem kladionice, ništa drugo od škole nemaš.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: