Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 13. 5. 2022.

| Društvo

Gradonačelnica neke načelnike uprava smenila, neke zarotirala, ali ih sve drži u v.d. statusu

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Načelnici uprava skoro godinu i po dana u v.d. statusu; foto: S. M.

Svih 6 uprava u Nišu, odlukom Gradskog veća, promenilo je čelne ljude, a u polovini njih su samo zarotirani v.d. načelnici sa svojim zamenicima. Od reorganizacije Gradske uprave januara 2021. godine, načelnici su konstantno u statusu vršioca dužnosti. Zbog ovakvog poteza gradske vlasti sagovornici kažu da uprave nisu na "čvrstim nogama", da su stalno u neizvesnosti i da se vode političkim, a ne profesionalnim interesima.

Od reorganizacije uprave i najave da će nove načelnice na tim funkcijama provesti dva puta po 3 meseca u v.d. stanju prošlo je godinu i po dana. Iako je još jula prošle godine raspisan konkurs za načelnike, zvanje "vršilac dužnosti" u upravama i dalje živi i pored izabranog novog rukovodstva.

Iz Kabineta gradonačelnice kao razlog novina navode poštovanje zakona i obustavu konkursa.

Grad vodi računa o kontinuitetu rada gradskih uprava. Po raspisanom konkursu nije bilo prijavljenih kandidata, te je kao takav okončan - navode iz Kabineta.

Međutim, nekadašnji direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović smatra da je to više taktički, a ne strateški potez. mladen jovanovic Taktika, a ne strategija, kaže Jovanović; foto: JV

Nakon pola mandata ove gradske vlasti, ovo je znak da struktura Uprave još nije postavljena na čvrste noge, što je zabrinjavajuće. Grad u velikoj meri zavisi od menadžerski operativne strukture gradskih uprava, a ovo pokazuje da smo i dalje u nekom privremenom režimu tih uprava, što nije dobra poruka ni za zaposlene, a niti za ljude koji treba da se obrate tim upravam da dobiju nešto od njih - navodi Jovanović.

Evropska komisija je kritikovala Srbiju jer brojne službenike, načelnike i direktore godinama drži u v.d. stanju iako je to suprotno zakonu, ocenili su da na taj način dolazi do upliva politike, a sa tim je saglasan i Jovanović.

Da je to preduzeto negde na početku mandata možda bismo mogli da govorimo o nekoj vrsti opravdanja. Usred mandata je više nego jasno da takva odluka nije vođena profesionalnim i etičkim standardima i interesima vođenja uprava, već da je politička odluka koja služi uspostavljanju prilično nelegitimne političke kontrole nad radom uprava - ističe Jovanović.


"Totalni obrt" - ko su novi v.d. načelnici?

Od 2021. godine u pojedinim upravama su promenjeni v.d. načelnici. Sada je odlukom Gradskog veća, objavljenoj u Službenom listu, u tri uprave napravljen obrt.

Tako je nekadašnja načelnica Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj Ružica Đorđević sada zamenica te uprave, a njeno mesto je zauzeo master pravnik i doskorašnji zamenik Milan Nikolić. gradska uprava Načelnici postali zamenici u pojedinim upravama; foto: V. M.

Ista situacija je i u Upravi za društvene delatnosti - Miljan Ćirković je postao zamenik, a načelnica Pavlina Mihajlenko.

Uprave za finansije će sada voditi ekonomistkinja Ozrenka Pavlović, a nekadašnja načelnica Nina Ilić je postavljena za zamenicu.

Ovakvu zamenu nekadašnji radnik Gradske uprave i uzbunjivač Slaviša Nešić ocenjuje kao standardno funkcionisanje vladajuće stranke.

Oni drže ljude po 10 godina po ugovoru te na privremenim i povremenim poslovima, jednostavno drže ljude u šaci, uvek su u neizvesnosti. Tu nema zakonskog osnova i opravdanja - ističe Nešić.

Gradsku upravu za organe grada i građanska stanja u naredna tri meseca više neće voditi Marina Janković, već pravnica Vesna Nešić, koja je u mandatu Jankovićeve bila ovlašćena za postupanje po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Pravnica Jasmina Marjanović je od sada zamenica te Uprave, a Igor Đorđević je smenjen.

Diplomirani inženjer saobraćaja Miljan Anđelković je novi v.d. načelnik Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, što je ranije bio Nenad Nikolić. Miroljub Stanković Stanković bez komentara; Foto: JV

Krajem prošle godine Miroljub Stanković, nekadašnji direktor Zavoda za urbaznizam, postao je načelnik Uprave za građevinarstvo.

Sada se i njegov mandat ugasio, a on se jedini od bivših načelnika odazvao pozivu Južnih vesti i rekao da nema komentara na odluku Veća.

Podsetimo, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je oktobra prošle godine i pored raspisanog konkursa za načelnike navela da o njemu ne razmišljaju, dok ne budu 100% sigurni da su već postavljeni vršioci dužnosti spremni da budu načelnici.

Od početka 2021. godine umesto jedne Uprave i 17 sekretarijata, Niš ima 6 uprava, a Sotirovski je tada rekla da se tom reformom “približavamo Evropskoj uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljubisa

    03:58 // 14. 5. 2022.

    Dve stvari su toliko izrazene da prelaze u aksiomatiku.
    1. Grad ne mogu voditi NENISLIJE-DODJOSI. Moraju bar srednju skolu u NISU da zavrse pa onda da shvate sta je mentalitet NISA. To ne zavisio od partije.
    2.Praksa je pokazalla da su ZENE RUKOVODIOCI mnaogo bahatiji od MUSKARACA. Normalno postoje izuzeci. Njihova bahatost i oholost proizilazi iz DOKAZIVANJA da BUDU MUSKARCI. NEMILOSRDNE SU.

    • Lazić

      18:59 // 15. 5. 2022.

      A može li gimnazija završena u Gnjilane ,Zvečan?
      Ja volim da radim u javne ustanove,poštu,distribuciju,vodovod ma prosto rečeno gde narod plaća ,gde je sigurica,pa kad spojim kad je neki praznik po 5-6 dana leganje.
      I da budem šef da naređujem.
      pošto je bre ovakvo radno mesto dal,,zna neko.
      ,

  • Čvrsta Uprava zavisi od radnika

    21:13 // 13. 5. 2022.

    Dragi gospodine ,Cvrsta uprava zavisi od službenika i njihovog rada a ne od toga ko će biti na čelu uprave ljudi rade svoj posao da zarade platu briga ih ko će biti na čelu uprave i ko će da se pred njima bahati , treska ruko o sto kao da im je on poslodavac a ne DRŽAVa.

    • Torpedo

      23:40 // 13. 5. 2022.

      Ti si jos jedan dokaz, da su radnici Uprave nepismeni i da 99% njih, ne poseduje osnovno znanje o primeni znakova interpunkcije i upotrebi velikog slova !

  • I treba

    16:44 // 13. 5. 2022.

    Eto za njih jedno novo poslovno iskustvo DA SE OPROBAJU KAO OBIČNI IZVRŠIOCI i da rade punom parom, da vide kako je lepo biti običan radnik!

    • Leoni

      03:00 // 14. 5. 2022.

      Može malo i da pređu u privatan sektor@ naročito kod stranih investitora!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: