Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 21. 8. 2021.

| Društvo

Gradonačelnica Niša od danas u drugoj godini mandata, najavljuje nova naselja i sadržaje [anketa]

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
sotirovski
Kaže da je puno toga započeto i urađeno, ali da uvek ima nezadovoljnih građana; foto: A. S.

Brojne najave investicija i radova, seča drveća, nova organizacija Gradske uprave, probijeni rokovi i završetak Trga i mosta - samo su neke od stvari koje su obeležile prvu godinu mandata gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski koja je na to mesto imenovana pre tačno 12 meseci. Ona kaže da je mnogo toga završeno i započeto u proteklih godinu dana, ali i da sigurno ima propusta, kao i da se nada novim naseljima i sadržajima.

Prvi put u svojoj istoriji Niš je dobio gradonačelnicu na današnji dan prošle godine, kada je Sotirovski na tu funkciju došla sa pozicije načelnice Nišavskog upravnog okruga, nakon 25-godišnje novinarske karijere.

Anketa
U ekspozeu kojim se tada predstavila građanima Sotirovski je, između ostalog, obećala izgradnju puta Niš-Drač, brze pruge Beograd-Niš, Somborskog, Južnog i Zapadnog bulevara, opere, završetak stadiona, kao i rešavanje problema pasa lutalica. Za sada, ti projekti se i dalje najavljuju.

Obećala je i reformu Gradske uprave, što se i dogodilo u decembru kada je usvojena odluku o reorganizaciji, pa su ukinuti sekretarijati, a Grad je dobio šest uprava.

1-6-1280x720 Gradonačelnica često obilazi radove; foto: Grad NišNajviše komentara Nišlija bilo je na račun probijanja nekoliko rokova za obnovu Tvrđavskog mosta i centralnog Trga, čija je je rekonstrukcija nedavno završena.

Gradonačelnica je najavljivala i izgradnju akva-parka, kao i dolazak tajanstvenog investitora, a iz njenog kabineta u februaru je bio upućen i poziv medijima da isprate probno puštanje u rad pokretnih stepenica u centru, kada se niko iz kabineta nije pojavio, a stepenice i dalje nisu radile.

Velike reakcije građana, pa čak i proteste, izazvala je seča drvoreda krajem prošle godine na Bulevaru Nemanjića, a bilo je negodovanja i kod uklanjanja zelenila na centralnom trgu. Zamerke su i na kašnjenje sa prskanjem protiv komaraca i krpelja, koje uglavnom kreće u proleće, a u Nišu nije još ni počelo, već je prvo zaprašivanje najavljeno za naredni ponedeljak.

U proteklih godinu dana bilo je i menjanja većnika, direktora, kao i brojnih ostavki u rukovodstvu, a jedna od funkcionerki kojima je Sotirovski naložila da podnese ostavku bila je direktorka Turističke organizacije Niša Danka Milojković.

Osim toga, ova vlast je opredelila i manje novca u budžetu za sport, a mnogi klubovi su zamerali što su mesecima ostali bez sredstava jer nije bilo Komisije za sport koja odlučuje o finansiranju.


Sotirovski: Mnogo toga smo uradili i započeli

dragana sotirovski, gradonačelnica Niša Bilo je dosta promena u rukovodstvu; foto: JV / Vanja KeserIako kaže da joj je teško da od svega što je urađeno u proteklih godinu dana izdvoji nešto posebno, gradonačelnica ipak izdvaja vojne stanove na prostoru "Novog Niša" i rekonstrukciju muzejske zgrade na Medijani.

Mnogo toga smo uradili i započeli. Mnogo toga što je godinama stajalo po nekim fiokama po raznim ministarstvima je otkočeno. Nismo odustali od svega onoga što sam u ekspozeu rekla. Nadamo se novim naseljima i sadržajima - navodi Sotirovski.

Kao ono čime se ponosi navodi i završetak “Delte”, Tvrđavskog mosta i Trga kralja Milana i dodaje da joj je godina jako brzo prošla, te da sigurno ima i propusta.

Ima nekih stvari koje smo pokrenuli s mrtve tačke, a za koje bih ja volela da smo brže završili, ali birokratija je svuda ista, pa i u našem gradu. Kad ima više institucija koje učestvuju u rešavanju problema, mnogo sporije ide nego kad bi odlučivao jedan čovek. Dovoljno je da se neko ne javi na telefon ili ne pročita mejl na vreme da bi papir koji treba da se završi u toku dana bio završen tek za dan-dva-tri - objašnjava gradonačelnica.

Kaže da verovatno ima nezadovoljnih građana i zaključuje da su oni možda očekivali da neke stvari budu završene “sad i odmah”.


Lekcije o novinarstvu

Sotirovski Sotirovski kaže da je dogovoreno da se Južnim vestima ne odgovara na pitanja; foto: JVPonašanje Dragane Sotirovski prema pojedinim novinarima u Nišu iz NUNS-a su u julu ove godine ocenili kao nedopustivo, a već polovinom avgusta najavili su da će na sudu časti biti odlučeno o njenom isključenju iz članstva zbog vređanja novinara.

Iako je prema Kodeksu već nekoliko godina bivša novinarka, Sotirovski neretko na događajima drži lekcije iz novinarstva. Tako je nedavno zatražila od novinara Južnih vesti da je više ne zovu i poručila da će im odgovarati njena PR služba, ali samo na “kako treba” pitanja.

U martu je kazala da je sa funkcionerima dogovoreno da mediji koji komentarišu odgovore te odgovore neće ni dobijati, pa je nekoliko desetina pitanja postavljenih u interesu građana ostalo otvoreno i bez zvaničnog odgovora nadležnih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana

    01:42 // 23. 8. 2021.

    Ma kakva obecanja vise, sramota! Niste zavrsili Gornjomatejevacku ulicu a pricate o nekim drugim planovima... sramota! Dolazite ovde da se slikate i lazete narod! Bruka!

  • Kimi

    00:59 // 23. 8. 2021.

    Higijena u gradu 0! Jaka domaćica.

  • Naissus

    18:15 // 22. 8. 2021.

    Nova naselja ... Alo bre, zeno, pa tebi se stara naselja raspadaju!! Treba najpre da obnovite rusevine u postojecim naseljima pa da tek onda pristupite izgradnji novih

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: