Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 21. 6. 2019.

| Društvo

Gradski prevoz u Nišu - kašnjenja, gužve i “padanje u nesvest” od vrućine

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
gužva bus
Velike gužve i još veća vrućina; foto: JV/J. A.

Nepoštovanje letnjeg reda vožnje, koji uslovljava velike gužve, kao i autobusi bez klime i prozora na velikim vrućinama - utisak je putnika koji svakodnevno koriste gradski prevoz u Nišu. Iz Direkcije za javni prevoz kažu da su zbog rekonstrukcije ulica u gradu gužve i mole za strpljenje, a rešenje za velike vrućine u autobusima od kojih se “pada u nesvest” trenutno nemaju.

Već nedeljama putnici imaju brojne pritužbe na to kako ovog leta funkcioniše prevoz u Nišu. Nekih polazaka uopšte nema, pa tako iako po redu vožnje neki autobusi treba da idu na 6 minuta, Nišlije na stanici čekaju i više od pola sata. guzva bus Autobusi bez klime i prozora; foto: JV/V. M. R.

Posebno se žale na linije 2 i 4, koje idu od Bubnja do Donje Vrežine i Čalija.

Skoro svaki dan moram da plaćam taksi, iako imam mesečnu kartu, da ne bih kasnila na posao. Kada sam zvala da prijavim naravno da se niko ne javlja. U špicu smo kao sardine, nema klime, ali što je još gore ni prozora, nehumano. Kao u sauni, samo što ova sauna smrdi - priča putnica A. S.

Da klime u autobusima nema dok je napolju oko 30 stepeni, a unutra još toplije, još jedna je od pritužbi putnika. Prozora skoro i da nema, a ako ih ima jedva da mogu da se otvore, pa putnici tvrde da padaju u nesvest od vrućine. Prozori-u-busevima;-foto:-JV-J.-A Pokretne saune, kako nazivaju autobuse gradskog prevoza, prema mišljenju putnika nisu dostojni 21. veka; foto: JV/J. A.

U gradskom saobraćaju nijedan prevoznik ne uključuje klimu u autobusima. Juče se jedna srednjoškolka onesvestila u kružnom autobusu. Prošle godine je bilo klime. Autobusi nemaju prozore, šibere i temperatura prelazi 50 stepeni - napisao je čitalac u aplikaciji “Prijavi problem”.

Pokretne saune, kako nazivaju autobuse gradskog prevoza, prema mišljenju putnika nisu dostojne 21. veka.


"Kašnjenja zbog rekonstrukcije ulica, klime u autobusima sledeće godine"

To što ovih dana autobusi kasne, prema rečima portparola Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića, posledica je rekonstrukcije ključnih gradskih saobraćajnica. Guzva-bus;-foto:-JV-J.-A Pokretne saune, kako nazivaju autobuse gradskog prevoza, prema mišljenju putnika nisu dostojni 21. veka; foto: JV/J. A.

Mole putnike za strpljenje, jer autobusi dugo stoje u koloni i onda "izgube" red vožnje i zato se stvaraju velike gužve.

Ipak, da je i pre nego što su asfaltiranja po gradu počela putnici čekali dugo na stanicama, jer kondukteri kažu da neki autobusi nisu ni krenuli po planiranom redu vožnje, Stanković kaže da im dosad niko nije prijavio. Cekanje-busa;-foto:-JV-J.-A Pokretne saune, kako nazivaju autobuse gradskog prevoza, prema mišljenju putnika nisu dostojni 21. veka; foto: JV/J. A.

Proverićemo, ali nismo dobili nikakvu pritužbu, ni preko telefona, ni putem mejla od bilo kog putnika, prvi put od vas čujem. Mi imamo info kol centar dva broja na koja građani mogu da prijave, a imamo i mejl. To je prepodnevni i popodnevni špic. Proverićemo šta se dešava - kaže Stanković.

Rešenje za velike vrućine u autobusima zasad u Direkciji nemaju, jer Stanković kaže da po ugovoru koji uskoro ističe, nisu svi autobusi klimatizovani. Uverava da će sledeće godine putnicima biti komotnije u prevozu. Gradski-prevoz-Nis;-foto:-JV-J.-A Pokretne saune, kako nazivaju autobuse gradskog prevoza, prema mišljenju putnika nisu dostojni 21. veka; foto: JV/J. A.

Prethodnim ugovorom nije bilo ugovoreno da prevoznici imaju klimu, to je ugovorni period od 5 godina. Ono što je plan grada za naredni period je da sva vozila moraju da budu niskopodna i da imaju klimu. Biće određeno i kada klima treba da bude uključena, da li vremenski ili kada spoljna temperatura prelazi određeni podeok. Čekamo da se završi studija koju radi Tehnički fakultet iz Novog Sada i na osnovu toga ćemo da odradimo ceo projekat i to da rešimo - priča Stanković.

Podsetimo, novi tender za sve linije gradskog i prigradskog saobraćaja u Nišu bi trebalo da bude raspisan februara 2020. godine, a u Direkciji su obećali da će prevoznici biti u obavezi da u autobusima imaju klime, da vozila budu niskopodna, a obratiće pažnju i na estetiku i čistoću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Nesic

    15:56 // 22. 6. 2019.

    Треба неко да пише о градском превозу у Граду Нишу. Када други то не чине добар је текст који сте написали. Али, неће променити!

    • S.Nikolić

      07:28 // 23. 6. 2019.

      Nije bitno ko piše , ili uopšte piše o problemima sa prevozom !
      Vi građani imate sve u svojim rukama ali vam je teško da podignete gu#ice iz fotelje i izađete na ulicu!
      Zato trpi i ćuti!
      Inače što je u normalnim zemljama standard , DNEVNE KARTE , NEDELJNE KARTE , toga nema u srbiji a time i u nišu!
      Najskuplji prevoz uz najskuplje gorivo u evropi , to imate !!

  • Cobi

    15:31 // 22. 6. 2019.

    Sve je tu jasno ko dan.Ni jedan prevoznik nije kriv,a zna se zašto.Ako je istina da je tender naštelovan,znači da su prevoznici kupili linije,samim tim nisu u obavezi da ispoštuju tamo neku direkciju.Keš je bato ušao u džep,ne u direkciju.

  • Napred KK FAiR PlaY

    13:52 // 22. 6. 2019.

    Svaka cast na tekstu vi ste najbolji portal ne na jugu nego u Srbiji celoj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: