Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 22. 1. 2021.

| Društvo

Gradsko veće prvo usvojilo sporni Plan razvoja Niša, pa produžilo rok za njegovu izradu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
sneg Niš
Produžetak roka za već usvojen dokument; foto: JV

Sa više strana osporavani nacrt strateškog dokumenta - "Plan razvoja grada Niša za period 2021 - 2027", usvojilo je Gradsko veće na sednici 29. decembra prošle godine, a samo 2 dana kasnije na poslednjem Veću za 2020. donet je zaključak da se proces izrade ovog dokumenta produži do kraja februara. Imenovani članovi tematskih radnih grupa ovog puta dobili su mejl sa pitanjem - da li žele ili ne da učestvuju u radu.

Proces izrade jednog od najznačajnijih strateških dokumenata Niša za period od sedam godina od početka je bio netransparentan i pun iznenađenja, kako za javnost, tako i za neke od učesnika koji su bili imenovani u radne grupe za izradu dokumenta.

Organizacije civilnog društva koji su želele da daju svoj doprinos bile su isključene iz procesa, iako su na papiru bile deo toga, kako su nadležni govorili, na "brojnim sastancima". Kako se na kraju ispostavilo, neke grupe nisu imale niti jedan sastanak, a članovi nisu ni dali pristanak da se njihovo ime nađe u radnim grupama.

Ipak, i pored brojnih primedbi na proces njegove izrade, Gradsko veće Grada Niša, na sednici održanoj 29. decembra prošle godine, usvojilo je nacrt ovog strateškog dokumenta.

Uzimajući u obzir značaj ovog planskog dokumenta, a pre svega stepen zainteresovanosti građana, civilnog društva, institucija i organa Grada Niša da se uključe u proces izrade Plana razvoja Grada Niša za period od 2021 - 2027 godine, Gradsko veće je odlučilo da usvoji nacrt sa integrisanim izmenama i dopunama proisteklim iz javne rasprave, kao i da da Preporuke Koordinacionom telu i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte za postupanje - stoji u odluci Veća.

Kako su sami naveli u obrazloženju svoje odluke, priznaju da je, kako kažu, zbog specifičnih uslova rada izazvanih pandemijom kovida bilo teško obezbediti i organizovati aktivno učešće svih relevantnih predstavnika zainteresovane javnosti, uključujući civilni sektor, stručnu javnost i medije.

Ipak, kako kažu, tokom organizovane trodnevne javne rasprave veliki broj građana i relevantnih predstavnika je bio zainteresovan za učešće u procesu izrade i javnoj raspravi i dostavio svoje predloge, primedbe i sugestije.

Na osnovu toga je sačinjen Izveštaj o pristiglim predlozima, primedbama i sugestijama upućen Koordinacionom timu i Centru za poslovnu i inovacionu politiku na dalju nadležnost u skladu sa Zaključkom Gradskog veća Grada Niša - stoji u obrazloženju.

Ipak, iznenađenjima i nelogičnostima tu nije kraj - samo dva dana nakon usvajanja na ovakav način napisanog strateškog dokumenta, Gradsko veće na novoj sednici donelo je Zaključak po kome je do 28. februara produžen proces izrade ovog plana, iako je on već usvojen u konačnoj verziji.

Rok za usvajanje ovog dokumenta bio je kraj godine, pa je njegovim usvajanjem ispoštovana procedura i rok. Ostaje nejasno čemu novi rok i potencijalna izmena Plana razvoja Niša.

Do tada će nacrt dokumenta sa delom usvojenih primedbi, ostati na portalu grada Niša kao u na portalu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Pozivamo sve građanke i građana Niša, kao i zainteresovanu javnost da svoje primedbe i sugestije na predloženi nacrt dostavljaju na mail adresu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kojoj je Zaključkom Gradskog veća naloženo da koordinira produžetkom procesa izrade ovog planskog dokumenta - odluka je Gradskog veća.

Dokument, međutim, nisu usvojila odbornici Skupštine, jer sednice nije ni bilo od kraja prošle godine.


KLER preuzima, isključen Milovančevićev Centar za poslovnu i inovacionu podršku

Zaključkom Gradskog veća naloženo je da produžetkom procesa izrade najznačajnijeg planskog dokumenta za razvoj grada za period od sedam godina koordinira Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, koja je ranije bila gotovo isključena iz ovog procesa.

Sada je isključena firma nekadašnjeg potpredsednika lokalnog odbora Srpske napredne stranke Miloša Milovančevića, koja je bila glavni konsultant i rukovodilac radnim grupama.

Novim zaključkom opet se došlo na početak, ovog puta je KLER uputio pitanje imenovanim članovima grupa da li žele da učestvuju u radu ili ne.

S obzirom na to da nam je izuzetno stalo da vašeg mišljenja, a u cilju unapređenja transparentnosti procesa, molimo vas da se izjasnite, do 15. januara 2021. godine na imejl adresu KLER-a o učestvovanju u daljem radu tematske radne grupe tako što ćete odgovoriti sa:

- Da, prihvatam dalje učešće u tematskoj radnoj grupi u kojoj sam imenovan/a, ili

- Ne, ne prihvatam učešće u tematskoj radnoj grupi u kojoj sam imenovan/a - obaveštava KLER.

Kako je moguće da se samo dva dana nakon usvajanja ovog dokumenta donese odluka da se produži rok za njegovu izradu i šta je novi plan, pitanja su upućena članu Veća Vladislavu Marjanoviću koji je bio zadužen za koordinaciju tematskih grupa i KLER-u.

I pored obećanja da će do objavljivanja teksta odgovori stići, na ova i još neka pitanja još niko nije odgovorio.


Novi rok, stari članovi radnih grupa

Resetovan proces ili dopuna usvojenog dokumenta, ostaje nejasno, a imenovani članovi grupa su imali rok do 15. januara da se izjasne da li će sada učestovati.

Jedan od članova Radne grupe za energetiku, zaštitu životne sredine i klimatske promene je dao pristanak na učešče, ali iz KLER-a nema odgovora koliki je sada odziv.

Na osnovu dostavljene informacije zaključujem da je proces na neki način resetovan i da će se u nastavku ipak omogućiti da članovi radne grupe na pravi način daju doprinos izradi Plana razvoja grada Niša. Zato je moj odgovor - da, prihvatam dalje učešće u tematskoj radnoj grupi u kojoj sam imenovan - odgovara član.

Međutim, ne slažu se svi sa novim rokom, novim procesom ili dopunom.

Nikola Stojanović iz Media i reform centra koji je bio izabran da bude deo grupe za medije i kulturu kaže da se ni sada neće odazvati, a da iz razgovora sa kolegama saznaje da to neće učiniti još neki članovi.

Dobili smo poziv da se izjasnimo i to smo odbili jer nije dovoljno vremena da se ovakav dokument donese koji je u interesu građana. Potrebno je mnogo više vremena. Kada proces bude odrađen na način na koji smatramo da treba, rado ćemo se izjasniti - kaže Stojanović.

Podsetimo, na sam proces izrade ovog dokumenta, velike zamerke imala je i opozicija, ali i deo civilnog sektora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    18:35 // 23. 1. 2021.

    Pa naravno da treba vremena, ipak je to spor(n)i plan

  • Ivko

    14:36 // 23. 1. 2021.

    Samo kritukujete. To je najlakse

  • Niski

    14:32 // 23. 1. 2021.

    Uspeh se ne prasta. A njen tim ga vec ima i to za kratko vreme. To se vidi.

    • selac

      18:05 // 23. 1. 2021.

      @Niski-Ako ti je loše, proveri simptome.Šta se to vidi? koji uspeh? nabroji dva, odnosno reci samo jedan.Ja jesam visok za razliku od tebe, što znači da dalje vidim, ali nigde ne vidoh tog uspeha.Aj, prosvetli nas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: