Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 4. 2. 2021.

| Društvo

I Dveri traže povlačenje odluke kojom bi zbog solarne elektrane porez u selima oko Vrela bio kao u centru Niša

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
solarni paneli
I Dveri protiv izmena prostornog plana zbog navodne solarne elektrane; foto: D. M.

Nakon što je NKD utvrdio da će zbog planirane solarne elektrane u selu Vrelo stanovnici okolnih sela i prigradskih naselja porez na imovinu plaćati čak 16 puta više nego sad, i Gradski odbor Dveri u Nišu traži da nadležni povuku dokument kojim se šumsko i poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko. Napominju da taj plan znači da će oni koji nemaju ni kanalizaciju, ni puteve, ni zdravu pijaću vodu plaćati porez kao da žive u centru Niša.

Hitno povlačenje Nacrta izmena prostornog plana Grada Niša, pokrenuto zbog zainteresovanih investitora za izgradnju solarne elektrane u Opštini Pantelej, tražila je nedavno Nacionalna koalicija za decentralizaciju, zbog sumnje da se time prikrivaju veliki problemi koje nadležni imaju sa punjenjem gradske kase.

I Gradska organizacija Dveri u Nišu saopštava da takođe traže povlačenje dokumenta iz procedure, jer će time skoro 200 kvadrata šumskog i poljoprivrednog postati gradsko građevinsko zemljište i to bez izrađene studije procene uticaja na životnu sredinu.

Ne samo što će Niš, koji je i sada napadnut nekontrolisanom gradnjom nauštrb zelenih površina i čistog vazduha, dobiti tri puta više gradskog građevinskog zemljišta, već će na osnovu ovih izmena Prostornog plana i stanovnici brojnih niških sela i prigradskih naselja koji nemaju ni kanalizaciju, ni puteve, ni zdravu pijaću vodu, umesto za poljoprivredno zemljište, poreze plaćati 15 puta više, kao da žive u centru Niša - pojašnjavaju.

Zato pozivaju Sekretarijat za planiranje i i izgradnju i Zavod za urbanizam "da se ne brukaju dalje, već da povuku iz procedure dokument Izmena i dopuna Prostornog plana, kako zbog povrede postupka i svih zakona koji regulišu građenje, ali i zbog toga što je protivan interesu Grada i javnom interesu svih Nišlija".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Fifi

    18:35 // 4. 2. 2021.

    Ne zalim vise nikog.. Placajte..

  • Dragan Jovanović

    13:11 // 4. 2. 2021.

    - Očigledno se vidi, da je opozicija dala komentar iz fotelje!?
    - Radi se o utrini sela Jasenovik a ne o poljoprivredno-šumskom zemljištu sela Vrelo.
    - Promena namene zemljišta odnosi se samo na tih 20 hektara!
    - Da su pročitali predlog i izašli na teren, mogli su da traže: rešavanje snabdevanja pijaćom vodom, proširenje puteva, zamenu elektro mreže i tome slično!

    • Smuk

      17:21 // 4. 2. 2021.

      @D.Jovanović : Ako je utrina u vlasništvu sela Jasenovik, onda selo Jasenovik odlučuje da li će dozvoliti gradnju sol. elektrane ili ne ??? Ako nemaju "tapiju"-onda država može da radi šta hoće , jer je ona vlasnik.
      Nada se da grešim !

  • Mara

    12:54 // 4. 2. 2021.

    Nažalost. KOLIKO GOD SE BUNILI BIĆE KAKO JE BEČ ODLUCENO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: