Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 21. 1. 2022.

| Društvo

I nakon što se pojavio papir sa podacima iz UKC Niš, oni i dalje tvrde da ih nemaju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš
Kažu da se vakcinalni status pacijenata ne prati; foto: JV

Nakon što su početkom septembra počeli da stižu podaci od zaposlenih u niškim kovid bolnicama da je među vakcinisanima koji su hospitalizovani najviše onih koji su primili Sinofarm, iz Univerzitetskog kliničkog centra su na pitanja novinara i rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja da podatke dostave odgovorili da takve evidencije ne vode. Takva evidencija stigla je u redakciju Južnih vesti kao dokument navodno upućen Ministarstvu, ali iz KC kažu da ostaju pri odgovoru koji su ranije dali.

Zvanične podatke o broju hospitalizovanih, a vakcinisanih u septembru, redakcija Južnih vesti tražila je i od niškog Univerzitetskog kliničkog centra, odakle su tada naveli da se takve evidencije ne vode jer nisu predmet obrade i kriterijum za prijem bilo kog pacijenta.

Univerzitetski klinički centar Niš pruža zdravstvenu pomoć i potrebno lečenje svim pacijentima nevezano za njihov vakcinalni status. U toku septembra meseca tekuće 2021. godine, u Nišu su hospitalizovana ukupno 453 kovid pacijenta - naveli su iz UKC-a.

Isti odgovor dobijen je i nakon žalbe Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Ipak, izvor iz te ustanove tvrdi da je Ministarstvu zdravlja dostavljena evidencija o vakcinalnom statusu preminulih i to u periodu od 15. avgusta do 11. novembra 2021. godine, a kao dokaz dostavlja i dokument za koji iz UKC-a tvrde da nije verodostojan i ostaju pri svom ranijem odgovoru. 1640714644283 Iz UKC-a kažu da se vakcinalni status pacijenata ne dostavlja Ministarstvu; foto: T. T.

U dokumentu, u koji je redakcija imala uvid, stoji da je u periodu praćenja vakcinalnog statusa preminulih, ukupno preminulo 1.536 pacijenata, od čega je 1022 ili 66,5% bilo nevakcinisanih i 514 ili 33,5% bilo vakcinisanih pacijenata.

Od 514 vakcinisanih pacijenata, njih 471 (91,6%) je primilo Sinofarm vakcinu, 18 (3.5%) pacijenata je primilo Pfizer vakcinu, njih 21 (4.1%) je primilo Sputnjik V vakcinu, dok su 4 (0,8%) pacijenata vakcinisani vakcinom Astra Zeneca - stoji u izveštaju.

1642758902862 Iz UKC-a kažu da dokument nije verodostojan; foto/printscreen: JVIako je rečeno da ne vode evidenciju o vakcinalnom statusu hospitalizovanih, na pitanje da li se makar vode evidencije kod preminulih pacijenata i uz konstataciju da je redakcija imala uvid u jedan takav, iz Univerzitetskog kliničkog centra ostaju pri tvrdnji da se takve evidencije ne vode ni u kom slučaju, kao i da se takve informacije ne dostavljaju Ministarstvu.

Epidemiolog čije se ime navodi u potpisu dokumenta, kao ni portparol državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Nikola Marković nisu odgovarali na pozive novinara.


Kako država prati efikasnost vakcina ako se ne vode evidencije o vakcinalnom statusu pacijenata?

Od početka pandemije Vlada Republike Srbije pokrenula je dva informaciona sistema - Covid-19 za praćenje statusa pacijenta od trenutka kada je ušao u kovid sistem sve do momenta izlecenja ili u najgorem slučaju smrtnog ishoda i e-vakcina za praćenje imunizacije, preko koga građani iskazuju interesovanje za vakcinaciju.

Pokrenut je novi sistem e-vakcina, koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem će biti smešteni podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe - piše na sajtu Vlade.

Natalija Jovanović novinarka BIRN-a, kaže da bi po njenom mišljenju trebalo da se ova dva sistema umreže i da se u svakoj bolnici prati pojedinačni status pacijenta.

To nije važno samo zbog toga da bi novinari imali informaciju o tome koliko je vakcinisanih pacijenata u kojoj bolnici i da li su oni preminuli ili izlečeni, to je pre svega važno za same te bolnice - kaže Jovanović.

Kako objašnjava, za bolnice je bitno da imaju neku vrstu evidencije i statistike za svoju ustanovu da bi videli kako koja vakcina prolazi, kako na nju reaguju pacijenti i da li je potrebno da zdravstvene institucije nešto unaprede u svojim protokolima lečenja ili ne.

Jovanović takođe iskazuje čuđenje na tvrdnje da Univerzitetski klinički centar ne poseduje ovakve evidencije, jer se pri najobičnijem pregledu, kada građanin sumnja da ima koronu, postavlja pitanje da li je vakcinisan.

Oni vas pitaju da li ste vakcinisani ili niste i to se beleži u neki kompijuter i bolnice bi morale to da imaju. Neverovatno je da bolnica nema vakcinalni status svog pacijenta pored dva informaciona sistema koja su pokrenuta u vreme pandemije, upravo iz tih razloga da bi beležili stanja pacijenata - objašnjava Jovanović.

Podsećamo, zvanične podatke o broju vakcinisanih kao i njihov vakcinalni status redakcija Južnih vesti zatražila je od najvećih zdravstvenih ustanova sa juga Srbije, koje su odgovorile na te zahteve.

Ipak, kada je reč o broju hospitalizovanih vakcinisanih, iz niškog UKC-a i pirotske bolnice rečeno je da se evidencije o vakcinalnom statusu pacijenata ne vode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    15:25 // 21. 1. 2022.

    Pa najvise se ljudi vakcinisalo kineskom vakcinom, tako da je i logicno.
    Bilo bi zanimljivo znati procente, oni bi nam vise rekli.

  • ma

    15:16 // 21. 1. 2022.

    Naravno da vode evidenciju, ali zbog visoke stope smrtnosti u Nišu i Kruševcu neće da objave.

  • nisliski mohikanac

    14:44 // 21. 1. 2022.

    U tom periodu % vakcinisanih je bio oko 45%, tako da toliko i deluju vakcine.Kineskih je i bilo toliko u masi.
    Za omikronče pitanje koliko deluju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: