Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:29, 1. 3. 2022.

| Društvo

I nakon žalbe sudu ista odluka Komisije - "Niš-ekspres" kažnjen sa 37 miliona zbog zloupotrebe položaja

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
niš ekspres
Naplaćivali istu uslugu po različitim cenama; Foto: M. Jovanović

Da je Niš-ekspres zloupotrebio dominantan položaj na niškoj Autobuskoj stanici jer je primenjivao nepravične uslove poslovanja i naplaćivao različite cene za istu uslugu utvrdila je Komisija za zaštitu konkurencije krajem 2020. godine. Niško preduzeće se žalilo Upravnom sudu, ali i prema novom rešenju Komisije treba da plate kaznu od oko 37 miliona dinara.

Iz Komisije kažu da rešenje ni sada nije konačno i da iz Niš-ekspresa mogu opet da se žale Upravnom sudu, ali da će se postupak “u jednom trenutku završiti”.

Pravo stranke je da koristi sve moguće pravne lekove. Rešenje nije konačno, oni isto mogu da se žale, ali u jednom trenutku će doći do kraja - navode iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija je postupak pokrenula još krajem 2017. godine jer su iz Niš-ekspresa različito naplaćivali peronske karte putnicima, a krajem decembra 2020. godine utvrđeno je da jesu zloupotrebili monopolski položaj.

Kako je istaknuto, oni su diskriminisali putnike koji su plaćali različite cene za izlazak na peron.

Naplaćivao je različite cene licima koja su platila staničnu uslugu u vezi sa voznom kartom i kupcima peronske karte tako što je kupcima peronske karte istu naplaćivao: – u periodu od 18. aprila 2015. godine do 13. jula 2016. godine u iznosu od 100 RSD sa PDV-om, – u periodu od 14. jula 2016. godine do 18. februara 2018. godine u iznosu od 160 RSD sa PDV-om za lica koja putuju sa prevoznicima koji Niš-ekspresu nisu dostavili cenovnike, i u iznosu od 300 RSD sa PDV-om za ostala lica, – u periodu od 19. februara 2018. godine do 20. novembra 2018. godine u iznosu od 160 RSD sa PDV-om - piše u rešenju Komisije.

Kao meru zaštite konkurencije Komisija je Niš-ekspresu naložila da na račun budžeta Srbije plati 37.593.636 dinara.

Takođe su u obavezi da svim korisnicima omoguće da izađu na peron bez diskriminacije, tako što će plaćati istu cenu.

Nalaže se učesniku na tržištu iz stava I dispozitiva ovog rešenja da u periodu od dve godine od dana dostavljanja ovog rešenja svakih šest meseci, počev od dana dostavljanja ovog rešenja, Komisiji za zaštitu konkurencije dostavlja cenovnik usluga na autobuskoj stanici na teritoriji grada Niša, kao dokaz o izvršenju naloga iz stava VII ovog rešenja - dodaju u rešenju.

Niš-ekspresu je zabranjeno da ubuduće postupaju tako da mogu da spreče, ograniče ili naruše konkurenciju zloupotrebom dominantnog položaja, kao što su to činili prethodnih godina.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tata

    09:52 // 23. 5. 2022.

    Nisekspres naplacuje kartu i deci ispod 6 godina! Moje dete 5god!

  • Kazna

    14:31 // 2. 3. 2022.

    Jesu kažnjeni korisnici ovog prevoznika, povećanjem pojedinačnih i mesečnih karata od 01.3.2022.godine.

  • Starac iz kraja

    20:59 // 1. 3. 2022.

    A to što su korumpirana političari, tajkuni i bivši direktori pokrali jedno vrsno i profitabilno preduzeće koje nije imalo konkurenciju ni u bivšoj SFRJ, to je priča za tužilaštvo, policiju i sud koja ih naravno uopšte ne zanima jer su njihovi želuci kao i džepovi puni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: