Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 7. 6. 2022.

| Društvo

Istraživanje: UKC Niš prekršio procedure javnih nabavki tokom pandemije

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš
"Kada kriza od izuzetka napravi pravilo"; foto: JV

Zaključivanje okvirnih sporazuma sa samo jednim dobavljačem, tenderi koji su viši od procenjene vrednosti, izmene ugovora u toku važenja istih - samo su neke od nepravilnosti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, koji je sprovodio i javne nabavke za kovid bolnicu Kruševac. Istraživanje organizacija "Partneri Srbija" i "Pravni skener" pokazuje da su tokom pandemije zakonski izuzeci za tu ustanovu postali pravila.

Istraživanjem je obuhvaćeno 35 javnih nabavki za 2021. godinu, a ono pokazuje da je otvoreni postupak primenjen u 80 odsto slučajeva, dok je u 20 odsto slučajeva pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva. kovid Zastupljenost ponuđača; foto: printscreen

Istraživanje je pokazalo čestu praksu zaključivanja okvirnih sporazuma, nakon kojih po pravilu sledi zaključenje ugovora o javnoj nabavci, po uslovima definisanim u sporazumu. Iako je u periodu pre pandemije zaključenje okvirnog sporazuma sa samo jednim dobavljačem bio izuzetak, u javnim postupcima predmetnih javnih nabavki je čak 54% njih okončano zaključenjem okvirnog sporazuma sa samo jednim privrednim subjektom - navodi se u istraživanju.

Krajem 2020. godine je počela da radi kovid bolnica u Kruševcu, a sve javne nabavke za tu ustanovu je sprovodio UKC Niš. Analiza pokazuje i da je javna nabavka materijala za održavanje čistoće u toj bolnici oblikovana u 27 partija i da je karakteriše jako mali broj ponuđača. Tako je za 74 odsto partija primljena samo jedna ponuda, dok su za 15 odsto partija primljene dve ponude.

Takođe, pri javnoj nabavci sanitetskog potrošnog materijala, vrednost nabavke je sa prvobitno procenjenih 108.170.000 dinara izmenom plana povećana na 147.336.667 dinara. UKC Niš nije dobro ispitao ni tržište hirurških rukavica, što je dovelo do toga da su u obe javne nabavke postupci obustavljeni, jer su cene bile za 36% više od procenjene vrednosti - dodaju.

kovid bolnica kruševac Javne nabavke za kovid bolnicu u Kruševcu u doba pandemije; foto: M. M. Prema rezultatima, 19 odsto ugovora je izmenjeno u toku važenja, zbog promene cena na tržištu. Najveće izmene, kako piše, desile su se u aprilu 2022. godine, kada je zbog rusko-ukrajinskog sukoba cena sirovina, radne snage i transporta značajno porasla. Kao rezultat toga, dobavljač Sinofarm doo Beograd, koji je sa UKC Niš zaključio okvirni sporazum za određene partije, tražio je izmenu ugovora i uvećanje cene za 65%.

Svi navedeni primeri navode na zaključak da je i u slučaju nabavke materijala za kovid bolnicu u Kruševcu pandemija doprinela da se većina pravila i redovnih procedura, karakterističnih za javne nabavke, zaobilazi, a da zakonski izuzeci postaju pravila. Ukoliko se ovakva praksa nastavi, otvoriće se prostor za mnoge zloupotrebe, i pre svega, netransparentno delovanje nadležnih institucija i državnih organa - zaključak je istraživanja.

Kompletno istraživanje o javnim nabavkama Univerzitetskog kliničkog centra Niš sa posebnim osvrtom na javne nabavke materijala za održavanje čistoće i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za potrebe kovid bolnice u Kruševcu dostupno je na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Duki

    16:30 // 7. 6. 2022.

    Ko će odgovara?
    Ili će da prođe isto kao sa dezinficijensom u respiratorima?

    • marko

      14:41 // 16. 8. 2022.

      kada nije odgovarala za primanje mmita nece ni za dezinficijens a nece mi za tender.

  • Cika Velja

    09:50 // 7. 6. 2022.

    I sta onda?
    Krši se zakon na angro, niko NIKADA nije odgovarao, lopovi se bogate, sudovi i milicija ćute, obican narod placa...
    Pa sta?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: