Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:08, 11. 3. 2021.

| Društvo

Iz "Protekte" za socijalno ugrožene najavljuju "Banku hrane Niš" do kraja aprila

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
banka hrane
"Banka hrane Niš" - do kraja aprila; foto: "Protecta"

Pomoć socijalno ugroženim građanima je glavni cilj Banke hrane Niš, koju će, kako navode u saopštenju, za manje od dva meseca dobiti i treći grad u Srbiji. Iz Centra za razvoj građanskog društva Protekta apeluju na sve privrednike i građane da pomognu rad Banke i da tako smanje bacanje i rasipanje hrane.

Banka hrane Niš će funkcionisati, kako navode, po principu svetskih banki, što znači prikupljanje donacija od kompanija koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hrane, a hranu će kasnije da dele udruženja i institucija koje se bave ugroženim grupama građana.

Cilj projekta "Banka Hrane Niš" je stvaranje uslova za održivo upravljanje otpadom od hrane u skladu sa principima cirkularne ekonomije, na teritoriji grada Niša. Osnivanje "Banke Hrane Niš" je planirano do kraja aprila, a korisnici će biti socijalno ugrožena lica kojima će hrana biti distribuirana posredstvom mreže lokalnih udruženja i socijalnih ustanova koje rade sa siromašnom populacijom (domovi i zavodi za decu, prihvatilista za decu i odrasla lica) - piše u saopštenju.

Iz Protekte najavljuju i druge aktivnosti koje će biti u sklopu Banke hrane Niš.

Podrazumevaju kreiranje mehanizma za pravilno postupanje otpadom od hrane, istraživanje količina otpada od hrane na nivou Grada, kao i potrebe socijalno ugroženog stanovništva za hranom i aktivnosti vezane za promociju Banke hrane – navode u saopštenju.

Apeluju na sve privrednike i građane da pomognu rad Banke i da na taj način pozitivno utiču na smanjenje bacanja i rasipanja hrane, kako bi najsiromašniji deo stanovništva imao za osnovne životne potrebe.

Inače, program Banka Hrane Niš je odobren za finansiranje u okviru Javnog konkursa za organizacije civilnog društva (OCD) koji je Grad Niš raspisao u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u sklopu inicijative Platforme za razvoj odgovorno finansijsko upravljanje. Inicijativu finansira Švedska vlada (SIDA) i sprovodi UNDP.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    15:26 // 12. 3. 2021.

    "Čudesni dribling" beše u nekom svom komentaru pitao :"gde je logika",vezano za veliki broj zaraženih?Gradjani i ljudi iz "Protekte"- gde vam je logika?"Zlatno nam je doba" a vi molite za "Banke hrane" - donatore,privrednike /koji jedva preživljavaju/,gradjane da ne bacaju hranu -koju nemaju a kamoli da je bacaju...Logično je da ukljućite one koji imaju hranu tj. SNS-ovce i "ljubi brat". Aman,beee

  • Zika

    11:44 // 12. 3. 2021.

    Bezveze projekat koji služi da se operu neke pare i izmisli topla voda. Neka gradski paraziti Niša koji su na državni kazan, daju deo plate za narodnu kuhinju i eto prostog rešenja. Ionako ništa ne rade i završavaju privatne pposlove u radno vreme sa službenim kolima.

  • Pera

    11:40 // 12. 3. 2021.

    Čemu ovo služi i kako će gladni Niša od ovoga da imaju korist?. To mene zanima. Ako su hteli da nahrane gladne u Nišu, trebali su samo namenske pare za krkanje gradskih i opštinskih parazita Niša da preusmere u narodnu kuhinju i eto rešenja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: