Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:14, 25. 8. 2021.

| Društvo

Iz Sindikata prosvetnih radnika Niša najavili proteste, traže bolje uslove

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
škola deca red Čegar
U školama će se nastava odvijati po modelu semarora; foto: JV/G. B.

Zbog problema sa kojima su se učenicu suretali tokom prethodne godine, gde su pojedini pratili nastavu onlajn, a drugi imali kombinovanu, iz Sindikata prosvetnih radnika Niša, kažu, neće odustati od svog zahteva da u učionicama bude po 15 učenika, jer će po njihovom mišljenju takav oblik rada sa decom dati najviše rezultata. Ovaj i druge zahteve izneće na protestu koji su najavili za 31. avgust ispred Vlade republike Srbije u 12 sati.

Nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba na kojoj je odobreno da đaci regularno krenu u školu od 1. semptebra, Gordana Arsić član izvršnog odbora prosvetnih radnika u Nišu komentariše ovu odluku kao najbolju vartijatu u ovom trenutku.

Stojimo na stanovištu da je u ovom trenutku ovo najbolja varijanta, jer učenici su mnogo štete pretrpeli u predhodnom periodu. Nažalost, to je viša sila, mi smo tu da pronađemo najadekvatniji model da prođemo sa što manje štete - rekla je Arsićeva.

Ipak, s obzirom na to da će se primenjivati tri sistema nastave u zavisnosti od broja zaraženih, kaže, nije moguće predvideti šta će takav oblik rada doneti, ali ističe da Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije neće odustati od zahteva da se i u regularnim okolnostima broj učenika u jednom odeljenju smanji na 15 đaka po odeljenju, jer će im se tako predavači više posvetiti.

Da je bilo po 15 učenika u odeljenju možda pandemiju u smislu obrazovnog procesa ne bismo ni osetili, mi smo upravo radili po modelu gde smo imali 15 učenika na času. To je samo potvrda da je Unijin predlog da treba da bude 15 učenika u odeljenju, dobar predlog - kaže predstavnica sindikata.

Objašnjava da će Unija imati razumevanja ukoliko bude i 20 učenika po odeljenju, ali nikako 30 ili 33 učenika po posebnim ododbrenjima ministra.

Osim ovog zahteva, kaže da neće odustati ni od uvođenja pravednih platnih razreda, koje je obećano još 2016. godine, ali nije realizovano do danas, pa kuriri i pomoćni radnici u školama nemaju ni minimalac.

Takođe, nećemo odustati od zahteva da se ide do kraja sa tužbama koje su prosvetni radnici uložili zbog nebrige države o istima i naravno jedan dostojanstveni život za učenike i za profesore kako to dolikuje, a svedoci smo da godinama unazad to nije slučaj u našoj zemlji- navodi Arsić.

Kako je najavila, članovi Unije će ponoviti na protestu da ne odustaju od svih pitanja postavljenih i nekoliko godina unazad, ali i novih koji se nameću iz dana u dan, jer kaže da država ne pokazuje brigu za ovaj segment društva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Realno samo

    21:23 // 26. 8. 2021.

    To najbolje i znaju da rade, da štrajkuju.Čast izuzecima koji su predivni pedagozi i pre svega ljudi, ali zanimljivo je kako se konstantno oni žale, a niko ne sluša potrebe đaka i studenata.Kao neko ko je tokom celog školovanja pošteno sticao svoje visoke ocene i znanje mogu slobodno da kažem da se retko ko od nastavnika, profesora potrudio da svoj rad prilagodi učenicima i da uvaži sugestije.

  • Otac

    19:25 // 26. 8. 2021.

    Došli smo dotle da botovi ''predaju'' našoj deci.
    Ko poslednji izađe neka ugasi svetlo.

  • Smuk

    16:29 // 26. 8. 2021.

    Svi komentari su na svom mestu... osim što NISU i svi zaboravljaju UZROK a hvataju se posledice ! Ne može "mečka da igra pred čičinu kuću a do našu da ne stigne" !
    "Mali broj nezadovoljnika" ne može da zavrće mnoZinu!
    Svi smo mi sejali i kako smo sejali - tako ćemo i žnjeti - pa kako se kome zalomi! Gro lečenja dece odvija se putem SMS-a te možemo i decu da edukujemo preko SMS-a !
    U zdravlj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: