Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 27. 7. 2018.

| Društvo

Izvađeno 15 džakova smeća iz ranohrišćanske bazilike

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
bazilika čišćenje
Koliko dugo će kulturni spomenik ostati čist? foto: JV/J. Adamović

Plastične flaše, kese i drugo smeće koje je prekrivalo unutrašnjost ranohrišćanske bazilike u niškom naselju Jagodin-mala očišćeno je, a radnici koji su sređivali ovo kulturno dobro kažu da su napunili čak 15 džakova đubretom.

Kako su Južne vesti pisale pre nedelju dana, vizantijska bazilika koja datira iz 5. veka bila je puna smeća, te je umesto turističke atrakcije predstavljala kantu za otpadke.

Na zahtev niškog Zavoda za zaštitu spomenika, kako kaže predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, njihovi radnici angažovani na javnim radovima i JKP Mediana, danas su očistili ovaj spomenik kulture. Ciscenje-bazilike8,-jul-2018;-foto:-JV-J.-A Radnici očistili smeće koje se godinama taložilo unutar bazilike; foto: JV/J. Adamović

Umesto da ovo opremimo i da ga pokažemo svetu, ono zarasta u korov i u smeće. Prosto ne mogu da se otrgnem utisku, a da ne kažem da ne možemo da se ponašamo ovako prema vrednostima koje datiraju još iz 4. veka. Za ovim svet vapi i traži ovakve prostore, a nama evo ga ovde, a ne umemo ni jedan dinar da uzmemo za ovakvo bogatstvo koje imamo - naveo je Vasiljević.

Osim apela građanima da brinu o svom kulturnom nasleđu i da ne bacaju smeće gde stignu, jedno od rešenja da se bazilika sa martirijumom sačuva je postavljanje kamera.

Vasiljević kaže da Opština nema ovlašćenja da postavi video-nadzor, ali da u dogovoru sa Zavodom treba razmisliti o toj ideji i obećava da će izdvojiti novac za kamere, jer bi to moglo da sačuva ovo istorijsko blago od onih koji ne vode računa o njemu.

Ciscenje-bazilike1,-jul-2018;-foto:-JV-J.-A Radnici očistili smeće koje se godinama taložilo unutar bazilike; foto: JV/J. Adamović

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    18:22 // 8. 8. 2018.

    To se zastakli ,osvetli ,i izgleda prelepo kao svuda u svetu,mene su ko malog plasili sa tim da tu zatvaraju nemirnu decu,poveravao sam im jer izgleda ,sablasno...

  • Jovan Milosevic

    17:14 // 28. 7. 2018.

    21. Vek je, postavite kamere i kaznjavajte sa po 5-10 hiljada dinara ko baci kesu.

  • redovni čitalac

    20:37 // 27. 7. 2018.

    Jedna poruka za redakciju JV, već nekoliko meseci imam samo 150 karaktera za pisanje komentara. Imam aplikaciju na telefonu. U čemu je problem?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: